ÜLKEMİZİN SABUN DİYE BİR DEĞERİ VAR -7

Mardin'e gittim. Mardin'in meşhur caddesi üzerinde bir çok sabuncu dükkanı var. Hepsini de gezdim.

Artık buradaki sabuncuların çoğu turistik sabuncu haline gelmiş. Çeşitleri çok fazla, yalnız hepsinde de Mardin'e özgü mutlaka melengiç ve bıttım sabunları var. Hepsinden de birer ikişer en özel sabunlarından aldım. İçlerinden en az çeşidi olan ama bu az çeşidiyle bana göre en doğru işi yapmış sabun ustamız Mehmet Dede. İNTERNET SİTESİ İÇİN TIKLAYIN

Ürün gamı bir kaç çeşitten oluşuyor. İnternet sitesinde göreceksiniz. Bu çeşitlerin dışında bu yıl ilk defa defne sabunu yapmış. Diğerleri melengiç, bıttım, badem,inci tozu, zeytin yağlı ve defne yağlı zeytinyağı sabunları. Bu yörenin sabunu sarı bıttım sabunu. Siirt'te melengiçe bıttım diyorlar. Aslında bir birlerine benzeseler de farklı bitkiler. Bıttım Şam fıstığından küçük, Şam fıstığının aşılanmamış hali, melengiç ise neredeyse bütün Akdeniz bölgesinde olan çitlenbik de denilen sakız ağacı türünden bir ağaç. Mardin'e özgü olan bu sarı olan aslında, ama diğeri de var. Ama ben hem esnaf olarak hem de sabunları olarak Mehmet Dede'yi çok beğendim. Bütün sabunları çok güzel ve Türkiye'de ilk üçteki sabuncudan birisi diyebilirim. Ellerine sağlık. Bu arada artık Avrupa'ya da göndermeye başlamış, Çorlu'da bir depo kiralamış. Çorlu'dan Avrupa'ya sabunlarını artık ihraç ediyor.

Buradaki Mavi tişörtlü vatandaş da bendeniz.

Her ne kadar bıttım sabunu üretse de, bence en güzel sabunu defne yağlı zeytin yağı sabunu.

İnci tozu sabunundan da bahsetmeden edemeyeceğim. Bu sabun inanılmaz güzel kokan bir sabun. Ben önce, bu sabununda parfüm kullandığını düşünmüştüm. Kendisini ziyaret ettiğimde kendisine bunu sordum. Sabunlarında kesinlikle parfüm, boya gibi şeyler kullanmadığını söyledi.

İnci sabununun içinde nergis çiçeği yağı ve inci tozu bulunduğunu, saçtan çok duş jeli gibi cilt için kullanıldığını söyledi. Hatta kokusunun bir yıl bile geçse geçmeyeceğini söyledi.

Eve döndüğümde bir yıl önce internetten sipariş ettiğim bu sabundan vardı, daha önce parfümlüdür diye bir kere kullanıp bir kenara koymuştum. İlginçtir biraz kokusu azalmasına rağmen kokusunu aynen muhafaza ediyordu. Kısaca bütün sabunlarını tavsiye ederim.

Mardin'de bir çok sabuncu var. Bunlardan bir kaç tanesini sıralayacağım. Dara sabun.. İNTERNET SİTESİ İÇİN TIKLAYIN 

İnternet sitesine bakarsınız.. Çok fazla çeşit sabunları var. Ortalamanın üstünde sabunlar olduğunu söyleyebilirim. Ama böyle çok çeşidi olanları artık pek tasvip ettiğimi söyleyemeyeceğim.

Baday da aynı şekilde. İNTERNET SİTESİ İÇİN TIKLAYIN Bu formatta Mardin'de çok sabuncu var.

Onlardan biri daha Aselcioğlu. İNTERNET SİTESİ İÇİN TIKLAYIN Şahmeran Sabunculuk.. Zafaran sabunculuk.. gibi bir çok firma var.

Aslında bu kadar fazla olması bir yandan iyi.

Mesela Zafaran'dan bir sabun aldım, ardıç, yağı badem yağı gibi bir kaç yağ karışımından yapmışlar. Çok değişik ve güzel bir sabundu. Bir çok cicili bicili sabunun yanında aralarında güzelleri de muhakkak oluyor.

Mardin'in yine çok meşhur olmuş Ebru Baybara Demir'i var. Bu insan bir çok sosyal projenin anası diyebiliriz artık. Birisi de Şemim sabun. Bu sabunlardan daha önce internetten sipariş vermiştim. Sabunlarının güzel olduğunu, ama özgün olmadığını söyleyebilirim.

Değişik zamanlarda kendilerinden sabun aldım, ama her seferinde birbirinden çok farklı sabunlar geldi. Hala belli bir üretim tekniğini sanırım, oturtamadı.

Resimde en soldakiler ilk üretimlerinden, soldaki ise sonraki aldıklarım. En soldakini Halep Sabunu diye aldım, ortadaki bıttım sabunu, sağındaki badem yağlı, en sağdaki argan yağlı olanı.

Sonuç olarak Mardin sabun konusunda bayağı bir zengin.

Ama içerisinden özgün olanları ayıklamak gerekiyor. Çünkü çok fazla çeşitli bir hal almış. 

Benim kanaatim, çok çeşitli sabun yapmak yerine, az ama özgün ve kendine has çeşit daha doğru diye düşünüyorum. Sonuçta tabi ki bu üreticinin bileceği bir iş.

Önceki ve Sonraki Yazılar