TÜRK TELEKOM'UN ÇANAKKALE HALLERİ

Hemen yanı başımda, 7-8 km uzaklıkta iki torunum evlerinde, diğer iki torunum da İstanbul’da ev hapsindeler. Ne yazık ki torunlarıma dokunamıyor, sarılamıyor, koklayamıyor ve onlara bayram sevinci yaşatamıyorum. Pandemi nedeniyle 29 Nisan gününden bu yana evlerimize kapandık, tehlikenin geçmesini bekliyoruz.

Ne yazık ki bayram sabahı çocuklarımın, torunlarımızın yüzünü görmekten, seslerini duymaktan mahrum kaldık. Bu da geçer diyoruz. Bunu da atlatacağız diyoruz. Bizi yaşatan, psikolojimizi ayakta tutan yegâne şey umutlarımız.

Uzun uzun görüntülü aramalarla, sohbetlerle ramazan bayramını kutluyoruz. İnsanlar öylesine dolu, öylesine sosyalleşmeye ihtiyacı var ki, açılan bir merhaba telefonunun kapanması bile en kısasından on dakika sürüyor.

Herkes kendisi için ne önemliyse ondan dem vuruyor. Bazen Fener’in Beşiktaş’ın şampiyonluğundan, bazen çocuklardan konuşuyoruz. Bazen de eski asker arkadaşlarımızın kurduğu whatsapplar üzerinde daha dün gibi hatırlanan yaşanmış günleri yad ediyoruz.

Konuşmalardan en ilgincini can dostumun biri, emekli bir arkadaşım yapıyor. “Abi sen pazartesi marketlerin, bakkalların, nalburların, manavların fiyatına bak. Yirmi gündür kapısına kepenk vuran esnaf, fiyatlarına en az yüzde yirmi – otuz zam yaparak satışa başlarsa şaşırma. Çünkü esnaf zararını telafi etmek zorunda. Olan yine biz gariban halka olacak. Eskiden fiyat etiketlerini kontrol eden olurdu artık o da maziye karşıtı herhalde” diyor. Şunun şurasında pazartesine az kaldı. Yaşayıp göreceğiz. Ama zaten enflasyon ve hayat pahallılığı zaten çoğumuzu dibe vurdu bile.

Özel okul parası yatıran veliler verdikleri paranın karşılığını aldıkları söylene bilir mi? Ama özel okulların da yapacağı bir şey yok. Okulun çarklarını döndürmek zorundalar. Devlet okullarına okuyan çocuklar da aynı şekilde uzaktan uzağa çoban çeşmesinin şırıltısını dinler gibi eğitim görüyorlar.

Öğrenciler ve iş dünyası internete mahkum oldu. Uzaktan ve açıktan eğitim şart. Bunun için de internet lazım. İnternet deyince aklıma Türk Telekom geldi. Çanakkale’de Türk Telekom’a internet aboneliği hizmeti almak üzere müracaat ettik. Çanakkale’de Türk Telekom nedendir bilinmez aşırı derecede ağır hizmet veren hantal bir yapıda çalışıyor. Vatandaş hizmet bekliyormuş kimin umurunda misali Türk Telekom işin kolayını bulmuş. Aboneliğe müracaatınızda, daha en baştan, alt yapı yokluğundan yirmi dört 24 aya kadar beklemek zorunda kalabileceğinizi zaten hemen bildiriyor. “Başka çare bulun benden gelecek hizmette bel bağlamayın” der gibi adeta sabır diliyor.

İşte biz, o 24 aylık bağlama süresinin daha 20’inci günündeyiz. 30 Temmuz 2020 de Mars’a gönderilen Perseverance(azim) aracı 7 ay sonra 18 Şubat 2021 mars yüzeyine iniş yaptı. İnşallah Türk Telekom’da en geç 24 ay sonra Çanakkale’deki merkez mahallelerine telefon hatlarını çekip internetini götürecektir. Türk telekom’un reklamlarına bakarsak her şey bal börek. Sanırım Türk Telekom’un yatırım yapma gibi bir derdi yok.

Ama Türk Telekom duyarlılık da gösteriyor sağ olsunlar 26 Nisan gününden beri sürekli olarak da mesaj gönderiyorlar ve alt yapı çalışmalarımız devam ettiğini bildiriyorlar. Ama sanırım çalışmaları sözde kalıyor. Biraz hızlansınlar diye eve gelen hatları, bağlantı kutularını vs resimledim. İlgili yerlere ulaştırdım. Ama ne gelen var, ne de giden.Türk Telekom bir ekip gönderip de yerinde inceleme yaptırma zahmeytine bile katlanmadı.

Eğer Türk Telekom bir ekip gönderseydi, bana ulaşan bazı resimleri onlarla paylaşacaktım. Yaşadığımız yere hizmet getiren çoklu kablonun direklerinin yıkıldığını ve kablonun yerlerde yılan gibi süründüğünü, çoklu telefon kablosundaki ek yerinin bağırsakları dışarıda misali yalıtımsız ve her türlü meteorolojik etkilere açık olduğunu, yine aynı kablonun havada durmasını sağlayacak çelik kısmının sıyrılarak en azından 200 metresinin koparıp alındığını söyleyecektim. Ama ne yazık ki bunu ifade etme şansını da bulamadım.

En azından Çanakkale’deki Güzelyalı hattındaki telefon kablolarının resimlerini buradan paylaşayım da belki Türk Telekom yetkilileri görür tedbir alır.

Çanakkale’nin azıcık dışında bir yerde oturuyorsanız Telekom’la uğraşmak yerine uydu üzerinden internet hizmet sağlayan firmalarla görüşmek her halde daha anlamlı olsa gerek. Sanırım ben de öyle yapacağım.

Aşağıdaki resimler Türk Telekom’un Çanakkale’de bir mahalleye hizmet getiren kablolarının durumunu göstermektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar