Pekcan Türkeş

Pekcan Türkeş

ADALAR CENNETİ PHUKET

Uzun zamandır hayallerimi süsleyen ve görmeyi çok arzuladığım Phuket’e Bangkok aktarmalı uçakla  ulaştım.Phuket Adası daha ilk görüşte beni büyüledi...

PHUKET TOWN 

Uluslararası Havaalanına sahip olan Tayland'ın dünyaca ünlü Turizm adası Phuket'e Dünya'nın her yerinden Turistler akın etmektedir. 
Müzelerden tapınaklara, mağazalardan kafe ve restoranlara kadar tüm alternatifleri içinde barındıran Phuket Town, adeta adanın kalbinin attığı nokta olmasıyla yerli halkı ve turistleri bir araya getiriyor. Phuket Town'da son derece kaliteli müziklerin yapıldığı canlı müzik barları bulunuyor. 
Eski bir ticaret noktası olarak köklü bir tarihi içinde barındıran Phuket'de tapınaklar ve diğer yapılarda Sino(Çin) ve Portekiz mimarisinin izlerine rastlamak mümkün.
Yüz yıllar öncesinden beri her milletten insanın ticaret yapmak için buluştuğu Phuket Town, bu renkli geçmişin izlerini taşıyor. 

GOLDEN DRAGON STATUE ALTIN CANAVAR HEYKELİ

Şehri gezerken birçok Budist ve Çin tapınaklarına rastlamak mümkün. Halkının büyük çoğunluğunu Budistlerin  oluşturduğu Phuket’te “Wat” olarak adlandırılan Budist tapınakları ve “Taoist” olarak adlandırılan Çin tapınakları mevcut.Phuket Eski Şehirde Golden Dragon Statue Altın Canavar Heykeli bulunuyor.Şehirdeki koloni dönemi Çin-Portekiz mimarisi ile inşa edilen binaların bir kısmı  restoranlara ve canlı müzik yapılan barlara dönüştürülmüş.

ADALAR CENNETİ

Gündüz ister adalar arası tekne turlarına katılın, isterseniz Phuket denizinin ve kumsalının keyfini çıkarın.
Zaten gece hayatı çok renkli geçtiği için ancak yorgunluğunuzu kumsallarda yatıp dinlenerek geçiriyorsunuz...
Phuket’in çevresinde büyük küçük bir çok ada bulunmakta. Her birine teknelerle ulaşmak mümkün. Yolculuk esnasında bazen bir devasa kayalıklarla karşılaşırken, birden etrafın yemyeşil bir ormana büründüğünü görebiliyorsunuz. Phuket’e gidecek olanlar mutlaka adalar arası yolculuk yapmasını tavsiye ederim
Türkiye'nin tatil beldelerinde  olduğu gibi; burada da adalar arası tekne turları yapılmakta...
Filmlere konu olmuş ve adı bu yüzden ün yapmış bazı adalar dışardan gelen turistlerin ilgi odağı haline gelmiş. Adalar arası yolculuklarda da büyülenmemek elde değil. Hem deniziyle, hem de adaların muhteşem güzelliğiyle kendinizden geçiyorsunuz...

BİG BUDHA BÜYÜK BUDA HEYKELİ

Budizm inancının yaygın olması sebebiyle, 
Tayland'ın sembolü haline gelmiş olan tapınaklara ve Budha heykellerine Phuket Adasında da sıkça rastlamak mümkün...
Bunların en büyüğü olan Big Buddha Chalong Tepesinde yer almakta ve 45 metre yüksekliğinde devasa bir heykel olduğu için adanın tüm noktalarından görülebiliyor.

PHİ PHİ (Pİ Pİ ) ADALARI

Phi Phi Adaları; Ko Phi Phi Don ve Ko Phi Phi Lee olmak üzere iki adadan oluşuyor:
Ko Phi Phi Don daha büyük olan ve yerleşime açık adadır. Ko Phi Phi Lee ise sadece günübirlik turlar ile ziyaret edilebilmektedir. 
Turkuaz denizi ve ipeksi kum ile çevrili Maya Bay(Körfezi) (Phi Phi Adaları) Pitoresk manzaraları ile Phuket’in en turistik yerlerinden biridir. Bu Körfez; 2000 yılında çekilen Leonardo di Caprio'nun "The Beach " "Plaj " filmine konu olmuştur.
Monkey Beach(Maymun Plajı) ve Viking Cave(Mağarası) turistlerin ilgisini çektiği yerlerden birkaçı...

PHUKET FANTASEA-KÜLTÜR TEMALI PARK

Kamala  Heykeli yakından görmek isteyenler ise, tepeye çıktıklarında bu sefer adayı 360 derece gözlemleme ve seyretme imkanı buluyorlar...  Phuket FantaSea festival havasında gerçekleştirdiği eğitimli fillerin sergilediği gösteri ve kültürel aktiviteler çok ilginç.
 Paris Disneyland gibi 140 dönüm üzerine kurulmuş büyük bir tema parkı içerisinde 30 Filin rol aldığı muhteşem bir show.Las Vegas Bellagio oteli ,Dubai'deki Işıklı Gösteri ve bizdeki "Anadolu Ateşi " gösterisini andırıyor.
Üç ana bölümden oluşuyor eğlence parkı.Birinci bölüm alışverişe tahsis edilmiş Karnaval Köyü.İkinci bölüm Altın Kimmare adı verilen açık büfe restoran.
Üçüncü bölüm Fantasy of Kingdom, Krallık Fantezisi bölümü.

PHROMTHEP CAPE BURNU

Phuket Promthep Burnu da, güneşin bir başka battığı noktalar arasında yer alıyor. Phromthep Burnu‘ndan (Phromthep Cape) keyifle seyredebileceğiniz eşsiz gün batımının yanı sıra, muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz Phuket manzarası da sizleri bekliyor.
Burada ayrıca Hindu tanrısı Brahma’ya adanmış bir mabet bulunuyor. Mabedin etrafına irili ufaklı yüzlerce tahtadan fil heykeli bırakılmış.
Promthep Burnu’na yakın bir noktada bulun Seyir Terası (View Point), Phuket’in eşsiz manzarasına bütünüyle tanık olabileceğiniz nadir yerlerden. Yine burada bulunan Brahma Mabedi de, etrafında bulunan fil heykelleri ile dikkat çeken yapılar arasında bulunuyor. Ayrıca bu mabedin yanında yer alan ve günümüzde müze olarak kullanılan bir deniz feneri bulunuyor,

JAMES BOND - KHAO PHİNG KAN ADASI

Khao Phing Kan (James Bond); Tayland'ın Phang Nga Körfezi'nde Andaman Denizi'nde bulunan bir ada. Tay dilinde Khao Phing Kan birbirine yaslanmış tepeler anlamına geliyor.
James Bond Adası Turunda önce
küçücük bir plaja geliyorsun.Denizin ortasında küçüklü büyüklü, yüksek, sarp kayalık adacıkların arasından geçtiğinizde elli metre yüksekliğinde koca bir kaya ya da minnacık bir ada karşılayacak sizi. İşte bu James Bond Adası. James Bond filmi çekildiği ve herkes buraları öyle tanıdığı için James Bond adası diyorlar. 
Burada yerleşim birimi suyun üzerine kazıklarla çakılı platform üzerinde.Müslüman halk çoğunlukta olduğu için bir Camisi de var. Kısacası okul,camii,futbol sahası yani aklınıza gelebilecek herşey suyun üzerine tesis edilmiş. 
James Bond Adası Turunda Bat (Yarasa ), Mud (Çamur) ve Cave-(Mağara) larını da görebilirsiniz.
Bir gerçeği ifade etmeliyim: Bizim Akdeniz ve Ege'de bu mağaralardan daha ilginç o kadar yerlerimiz var ki hâlâ keşfedilmeyi bekliyor.

PHUKET AKŞAMLARI  VE PATONG PLAJI 

Patong Plajı (Patong Beach), plajları ile ünlü Phuket’te, uzunluğu ve güzel dokusu ile öne çıkıyor.
Su altı sporlarını seven ve yapanlar için Phuket denizi biçilmiş kaftan. Hem görüş alanının uzun ve hem de suyunun temiz olması sebebiyle dünyadaki en iyi 10 dalma mekanlarından birisidir…
Dalış ve jet-ski gibi su sporlarının sıkça yapıldığı bu plaj, kabarelerden diskolara, barlardan dans mekanlarına kadar sınırsız eğlence seçeneği sunuyor. Deniz tatili için tercih edebileceğiniz Patong Plajı, aynı zamanda kusursuz bir gece hayatının da kapılarını aralıyor.
Phuket gecelerinin en hareketli olduğu yerlerin başında Patong Plajı geliyor .. 
Phuket turistik ve tropik bir ada olmasından dolayı, yıllardır gelen turistlerin talepleri ile de şekillenen, gayet hareketli bir gece hayatına sahip. 
Balayı çiftlerinin de çok sık tercih ettiği balayı rotaları arasında yer alıyor. Farklı tarzda ve beklentide pek çok turist ağırlayan Phuket gezisi sırasında her isteğe ve tarza uygun bir gece eğlencesi bulmanız mümkün. 

PHUKET'İN ANIMSATTIKLARI 

* Phuket Adasında sadece Okyanusta yetişen "siyah inci" yi bulabilirsiniz.
* Phuket lagonları uluslarararası yatçılığın merkezlerinden sayılıyor.
* Ülkeden izinsiz deniz kabuğu, kumu vb. götürmek yasak;bunların satışının yapıldığı mağazalar var, oralardan belgeli olarak alabiliyorsunuz. 
* Phuket; 1920’li yıllarda kalay madenciliği merkeziymiş.
* Tayland Yılbaşı Songran 12 nisanda  Phuket'te de kutlanıyor, sokaklarda neşeyle herkes birbirini ıslatıyor.
* Phuket'de taraflar isterse Thai stili Budist evliliği yapabiliyor.
* Phuket'de yerli halkın kullandığı Thai dilinin erkekler için ayrı, kadınlar için ayrı selamlaşma kelimeleri var. Daha komiği transseksüeller için de ayrı bir kelime kullanılıyormuş.
* Phuket Kelebek Bahçesinde Tayland’da yaşayan 40’dan fazla türde yaklaşık 8000 kelebek bulunuyor.
* Sonbahar’da Phuket’de Vejetaryen Festivali yapılıyor.
* Phuket’in Sino-Portekiz mimari tarzda inşa edilen en eski oteli “On On” Otelde Leonardo di Caprio'nun "The Beach " Plaj filminin bazı sahneleri çekilmiş.
* Wat Chalong Budist Tapınağında yapılan ilginç ritüellerden biri ise ölmüşlerin ruhları için çatapat patlatmak.
* Thai Alfabesinde yuvarlak şekilli olması insan gözünün yuvarlak olması ve yuvarlak şekilli şeyleri daha kolay algılaması nedeni ile açıklanıyor. Tayland'da göz bozukluklarının minimum olması da bu yüzdenmiş.
* Adada ulaşım taksi ve "Tuktuk" vasıtasıyla  sağlanıyor.
* Adanın nüfusu çok genç ve yaklaşık %70i kadın. 
* Trafik sağdan akıyor.
* Bangla Road Caddesinde Go-go barları yer alıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar