Pekcan Türkeş

Pekcan Türkeş

ALMANYA'NIN KALBİ KOZMOPOLİT BİR ŞEHİR: FRANKFURT

Almanya’nın 5. büyük kenti Frankfurt, Alman ve Avrupa Birliği Merkez Bankalarına ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda Lufthansa'nın merkezi de sayıldığından Amerika'ya kalkan pek çok uçak için  bir aktarma noktasıdır.
Frankfurt'ta gökdelenlere bakınca insanın aklına New York Manhattan geliyor. Nitekim turistik broşürlerde Frankfurt Main(Nehrin ismi) yerine Mainhattan da deniliyor.

RÖMERPLATZ MEYDANI

Ortaçağ’dan bu yana Frankfurt’un idari merkezi olan tarihi Römerplstz, Frankfurt’un en popüler meydanı.

Sivri çatılı 4-5 katlı binalarla çevrili olan bu tarihi meydan, şehirdeki Orta Çağ ruhunu hissetmenizi sağlıyor. 

Sivri çatılara, ahşap ön cephelere ve çok sayıda pencerelere sahip göz alıcı binaların yer aldığı bu meydan, muhteşem mimarisiyle göz alıyor. çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Meydanda, 14. ve 18. yüzyıllar arasında yapılmış 11 tane müthiş bina var

Bunlardan bir tanesi de Altes Rathaus olarak adlandırılan belediye binası. Meydanda bulunan diğer önemli yapılar ise, Aziz Leonhard Gotik Kilisesi ve Frankfurt’un zengin tarihine ait koleksiyonların yer aldığı 1878 yapımı Tarih Müzesi.

Buradaki güzel binalar 2. Dünya Savaşı'nda tamamen yıkılmış ve daha sonra restore edilerek günümüzdeki haline kavuşturulmuştur. Noel zamanı burada Noel pazarı ile büyük bir atlı karınca kurulan Römer Meydanında hediyelik eşyalar satılıyor. Ayrıca ünlü Frankfurter sosis ve bira satılan ayak üstü büfeler de mevcut.

RÖMER MEYDANINDA HAYVAN HAKLARI PROTESTOSU

Anonymous for the Voiceless (Sessizlerin İsimsizi) adlı  Nisan 2016'da Avustralya'nın Melbourne kentinde kurulan sokak aktivizminde uzmanlaşmış bir hayvan hakları örgütü, Römer Meydanında protesto gösterisi yapıyor.Tüm dünyada yüzlerce lokasyonda veganizm hakkında farkındalık yaratan bu örgüt,hayvan kesimiyle ilgili vahşet görüntüleri yayınlıyor.

FRANKFURT KATEDRALİ

Römer Meydanının çevresindeki şehrin ana katedrali olan Frankfurt Katedrali de hemen gözünüze çarpacaktır. 
95 metre uzunluğundaki çan kulesi ile kent silüetine görkem katan Frankfurt Katedrali’nin resmî adı Aziz Bartholomew İmparatorluk Katedrali .
1550 yılında açılmış olan Katedral, Gotik mimarisi ile pek çok gezgini eski kent merkezinin kalbine çekmeyi başarıyor.
Sanat ve tarih tutkunları ise Frankfurt Katedrali’nin bünyesindeki müzeyi ziyaret programlarına dâhil ediyor. 1987 yılında kurulan kültürel tesis, yapının bir zamanlar manastır olarak kullanılan bölümünde yer alıyor.
Katedral hazinesinin zenginliğini gözler önüne seren müzede, çağdaş sanat eserleri de sergileniyor.
Gotik mimari tarzda inşa edilen ve Aziz Bartholomew'e adanan bu Roma Katolik kilisesi tarihte kralların taç giyme törenlerine de ev sahipliği yapmış.

GOETHE EVİ (GOETHEHAUS)

Yazar, filozof ve devlet adamı Johann Wolfgang von Goethe‘nin doğduğu 4 katlı evin içerisine girdiğinizde, burjuva stili yaşam tarzını yansıtan dekoratif objelerle dolu odalarda birbirinden güzel sanat eserlerini yakından inceleyebilirsiniz.

Müttefik bombardımanı nedeniyle bodrum katı haricindeki tüm bölümleri tamamıyla yıkılan ve savaşın ardından aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Goethe Evi, edebiyata ilgi duyan gezginler için ayrı bir anlam ifade ediyor.

HAUPTWACHE MEYDANI

Frankfurt’un merkezi sayılan Hauptwache bölgesinde Alışveriş merkezinin girişindeki otelin alt katında bir de sinema (Kino) var.
Otelin hemen yan binasında da İş Bankası bulunuyor.

Main Guard, tarihi binalarla modern binaların iç içe olduğu ilginç bir bölge. Buradaki en ilginç yapı 1730 yılında yapılan Barok Muhafız Evi. Daha sonra hapishane ve devamında ise karakol olarak hizmet vermiş. Şimdilerde ise işlek ve turistik bir cafe…

ZEİL ALIŞVERİŞ CADDESİNDE FALUN GONG PROTESTO GÖSTERİSİ

En lüks markalar,arabalar  ve şık cafeleri bulabileceğiniz Frankfurt’un ana alışveriş caddesi Zeil’de canlı performansları da görmeniz mümkün. Araçlara kapalı Zeil caddesinde Çin kökenli Falun Gong’un
 (Falun Dafa) yogalı protesto gösterisini izledik. Çin’de 1992 yılında Li Hongzhi tarafından kurulan bu ezoterik tarikat, kişisel gelişim, geleneksel Çin tıbbı, Budizm, Daoculuk da dahil olmak üzere farklı kaynaklardan beslenen modern bir ruhsal akım. Doğruluk, Merhamet, Hoşgörü gibi temel değerleri kendine slogan edinen bu tarikat Çin’de 1990’lı yıllarda 60 milyona yakın takipçi kazanmıştı.
Çin  hükumeti tarafından yapılan sert müdahaleler ile birlikte, Falun Dafa uygulayıcılarına yönelik zulüm ve şiddet başlamış; dahası tamamen barışçıl gösterileri sürdürenler hakkında 
organ ticareti de dahil olmak üzere türlü işkenceler uygulandığı iddia edilmiş.
İşin ilginç yanı tüm bu zulüm (?) ve işkenceler Birleşmiş Milletler, uluslararası af ve dünya sağlık örgütü bünyesinde faaliyet gösteren onlarca organ konseyi ve sağlık birimlerinin raporları ile de sabitlenmiştir.

AŞK KÖPRÜSÜ AŞKIN KİLİTİ VAR MI?

Römerplatz'dan aşağıya doğru yürüyünce tekne turlarının yapıldığı Main nehrine varılıyor.Sağ tarafınıza baktığınızda Aşk kilitlerinin asıldığı ve anahtarların suya atıldığı Eiserner Steg Aşk köprüsünü göreceksiniz. Köprünün korkuluklarında irili ufaklı yüzlerce kilit asılı. Aşkın kilidi var mı? Âşıklar adlarının baş harflerinin yazılı olduğu asma kilitleri asıp, anahtarlarını nehre atarak aşklarını ölümsüzleştiriyor.
Dünyada bu Aşk Kilitlerinin bulunduğu Şehirleri şöyle sıralayabiliriz.

- New York Brooklyn Bridge Köprüsü 
- Paris Sen nehri üzerindeki “Pont des Arts “Köprüsü
- Köln Almanya 
- Salzburg Avusturya 
- Roma Ponte Milvio Köprüsü 
- Helsinki Finlandiya 
- Prag Çekya
- Riga Letonya
- Vilnius Litvanya
- Lyubliyana Kasaplar Köprüsü Slovenya
- Bosna Hersek Sırbistan
- Tiflis Gürcistan 
- Seoul Kore
- Moskova Vodootvodny Kanalı 
- Çin Hount Dağı

ST. PAUL KİLİSESİ

İnşasına 1789 yılında başlanan ve 40 yılda tamamlanabilen St. Paul Kilisesi, 2. Dünya Savaşı’nda zarar gördü. Savaş sonrasında onarılan kilise, 1948 ve 1949 yılları arasında ilk Alman Ulusal Meclisi’ne de ev sahipliği yaptı. Kırmızı kum taşından neo-klasik tarzda yapılı St. Paul Kilisesi; Demokrasinin sembolü olarak kabul ediliyor.Çünkü ilk Alman Anayasası bu Kilisede oluşturulmuş.

WİLLY BRANDT PLATZ MEYDANI

Şehri daha yakından tanımak için en güzel Frankfurt manzaralarından biri olan gökdelenler bölgesi Willy Brandt Meydanına uğramalısınız. 200 metre yüksekliğindeki Main Tower gökdeleni de burada bulunmaktadır.

ALTE OPER ESKİ OPERA BİNASI

Sanata ve sanatçıya önem verilen Almanya’da birçok opera binasına rastlayabilirsiniz. Alte Oper (Eski Opera Binası) de bunların içerisinde en önemli opera salonlarından biri ve şehrin önemli sembolleri arasında. 
İtalyan Rönesans tarzının tüm görkemini gözler önüne seren Eski Opera Binası, Richard Lucae’nin tasarımına bağlı kalınarak ve Philipp Holzmann’ın finansal desteği ile 1873-1880 yılları arasında inşa edilmiş.
Ancak çoğu yapı gibi opera binası da İkinci Dünya Savaşı esnasında gerçekleştirilen bombardımandan fazlasıyla nasibini almış. Buna rağmen gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda hem dış cephesi hem de ana salonu aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş.

PALMİYE BAHÇESİ PALMENGARTEN

Kent sınırları içerisindeki en büyük yeşil alanlardan biri olan Grüneburgpark‘ın bitişiğindeki botanik bahçesi, 1871’de kurulmuş.
Palmengarten’de, seralarda bulunan çeşitli bitkilerin yanı sıra dev boyutta bir suni göl de bulunuyor. Adının dilimizdeki karşılığı “Palmiye Bahçesi” olan botanik bahçesi, bünyesinde çok sayıda tropik sera, gül bahçesi, bambu korusu ve kaya bahçesi barındırıyor. Bunlara ek olarak çocuklar buraya geldiklerinde, oyun bahçelerinde yaşıtları ile birlikte eğlenme fırsatı buluyor.
Dilerseniz trene binip çevrede sizleri bekleyen güzellikleri keşfedebilir veya tesisin ortasındaki gölette kayıkla gezintiye çıkabilirsiniz. Hatta yazın gerçekleştirilen açık hava konserlerini de izleyebilirsiniz.

SENCKENBERG MÜZESİ

Senckenberg Müzesi, Frankfurt’ta doğa tarihi alanına yoğunlaşmış en büyük kültürel tesis olarak gösteriliyor.
200 yıllık süreçte toplanan ve eşine az rastlanır özelliklere sahip koleksiyonu, müzenin yoğun ilgi görmesini sağlıyor. Tabii, 1904-1907 yılları arasında inşa edilmiş Neo-Barok binası da müzenin cazibesini bir kat daha artırıyor.
Senckenberg Doğa Tarihi Müzesi‘ni ziyaret ettiğinizde, Avrup’anın en büyük dinozor fosili koleksiyonunu detaylıca inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Bu koleksiyonda, Grube Messel’deki kazı alanından getirilen parçalar da bulunuyor.

ALMAN MUTFAĞI

Bratkartoffeln: Haşlanmış patateslerin ince ince dilimlenip pastırma ve soğanla karıştırılması sonucu yapılıyor.
Bratwurst: Almanya’ya has sosislere genel olarak verilen isim. Domuz etinden yapılan bu sosisler sokak lezzetlerinin bir parçası olduğu gibi bazı kafe ve restoranlarda da satılıyor.


Brezel: Un ve mayadan yapılan beyaz bir simit olan bu lezzet, özellikle Alman birası yanında sıklıkla tüketiliyor.
Flammkuchen: Pizza benzeri Almanya’nın yanı sıra Fransa’da da sevilen bir yiyecek olan Flammkuchen, ince açılmış hamur üzerine sıralanan çeşitli malzemelerle yapılıyor.
Maultaschen: Mantı benzeri nefis bir yemek. Alışık olduğumuz mantıya göre biraz daha büyük.Maultaschen, ya kaynatılarak ya da kızartılarak hazırlanıyor ayrıca etli ve sebzeli seçenekleri var.
Rouladen: İnce dilimlenmiş et ya da dana eti ile sarılmış pastırma, soğan, hardal ve turşulardan oluşan bir karışım. 
Schnitzel: Un ve yumurtaya bulanmış dana etinden yapılıyor. Bilinenin aksine Avusturya kökenli bir yemek, ancak Almanya için de simge yiyeceklerden biri kabul ediliyor. 

Schweinsbraten: Avusturya ve Çek Cumhuriyeti’nde de tüketilen bu kavrulmuş domuz yemeği, et sevenler mutlaka denemeli.
Spätzle: Ülkede en çok tüketilen yemekler arasında. Almanya’nın nadir etsiz yemeklerinden biri olan bu yumurtalı erişte, genellikle peynir ve soğanla servis ediliyor. 
Kartoffelsalat: Patates salatasını andıran bu lezzet içerisinde bol mayonez, hardal ve az miktarda yeşillik yer alıyor. 
Currywurst: Almanya’da sokak lezzetlerin temel gıdası olarak bilinen sosisten yapılan pek çok lezzeti görebilmeniz mümkün. Currywurst ise pişirildikten sonra körili bir ketçaba bulanıyor ve son olarak da üzerine toz köri serpiştiriliyor.
Fischbrötchen: Kuzey denizlerinde tutulan bol yağlı balıkları kızarttıktan ya da fümeledikten sonra hazırladıkları bu lezzetli sandviçler sizler için harika bir öğle yemeği seçeneği olabilir.
Schwartzbrot: Almanya’nın simgesi haline gelmiş dünyaca ünlü Schwarzbrot ekmeği, ülkede mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında. 24 saat pişme süresi olan bu lezzetli ekmekler, arpa unundan hazırlanıyor. İçerisine bol ay çekirdeği ya da isteğe bağlı olarak ceviz de eklenebiliyor. 
Schwarzwälder Kirschtorte: Almanya’nın kara orman bölgesinin adıyla anılan lezzetli pasta kakaolu kekin arasına kiraz, vişne ve pastacı kreması eklenerek hazırlanıyor.

Rote Grütze: Kökleri Danimarka’ya dayanan Rote Grütze("kırmızı kabuğu çıkarılmış" ) Kuzey Almanya’da ünü hayli yayılmış hafif bir tatlı. Ahududu, çilek ve vişne gibi kırmızı meyveleri krema ve dondurmayla buluşturan bu tatlı mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biri...

ALMANYA VE FRANKFURT’UN ANIMSATTIKLARI

- Almanya, köklü tarihi ile geçmişten bu yana ‘şairlerin ve düşünürlerin ülkesi’’ olarak bilinir. Ülke, pek çok kültür ve sanat mekanına ev sahipliği yapmasının yanında, 300 şehir ve devlet tiyatrosu, 130 profesyonel orkestra, 25 binin üzerinde kütüphane, 5700’ün üzerinde müze ve uluslararası çapta koleksiyonları bulunan 630 sanat galerisine sahiptir. 
- Almanya’da klasik müzik alanında Bach, Beethoven, Brahms ve Wagner gibi bestecilerin yaşamıştır.
- Almanya’nın Kant, Hegel, Karl Marx, Schopenhauer, Nietzsche gibi düşünürleri ile tarihsel olarak felsefeye katkıları göz ardı edilemez. 
- Goethe, Schiller, Grimm Kardeşler, Thomas Mann, Brecht, Hermann Hesse, Günter Grass gibi edebiyatçılar, hem Alman hem dünya edebiyatında yer alır.
- Hans Holbein, Albrecht Dürer, Caspar David Friedrich ve Max Ernst gibi sanatçılarında rönesansa, romantizme ve gerçeküstücülüğe olan etkileri büyüktür. 
- Dünyanın en büyük halk festivali olan Oktoberfest, 1810 yılından beri  Almanya’nın Münih şehrinde düzenlenir. 
- Almanya’nın başkenti ve en büyük şehri olan Berlin, 2100 civarında köprü ile İtalya’nın su kanalları ve köprüleri ile ünlü Venedik şehrini geride bırakır.
- Almanya dünyaca ünlü buluşların ülkesidir; MP3-akordeon-ağız armonikası-delgeç-benzinle çalışan otomobil-aspirin-gramofonun-röntgen cihazı-kontak lensler-iki tekerlekli bisiklet-bilgisayar-faks cihazı-cep saati-LCD ekran-walkman-insülin ve kitap basımı
- Berlin’de dünyanın en büyük hayvanat bahçesi olan Zoologischer Garten bulunuyor.
- Dünyanın en yüksek katedrali Köln katedrali.
- 1916 yılında yaz saati uygulamasını benimseyen dünyada ilk ülke Almanya’sı.
- Frankfurt A.M Main; eski batı Almanya (federal Almanya) kısmına deniyordu. Sadece Frankfurt denilince anlaşılması gereken yer burasıdır. Eski Doğu Almanya tam adıysa Frankfurt an der oder’dir.
- Frankfurt’un kelime anlamı Frank’ların sığ yeri.Franklar;Sakson’lardan kaçarken Main ırmağının sığ yerinden karşı kıyıya geçince bu isim verilmiş.
- Frankfurt, kozmopolit bir şehir.
- Avrupa’nın en büyük finans merkezi.
- Hemen heryerde müzeler var
- Ulaşım sistemi aksaksız mükemmel çalışıyor
- Goethenin evi bu şehirde.
- Fransa’dan Katoliklerden kaçan Protestanlar (Hugenot) Frankfurt’a yerleşmiştir.
- Main kıyısında cumartesi günü oldukça büyük bir bit pazarı açılıyor.
- Frankfurt kent merkezinde Zeil adında Türklerin Çarşıı diye adlandırdıkları. bir caddesi bulunuyor.
- Efsanevi Gay kulüb “Blue Angel”Franfurt’da da bir şubesi bulunmaktadır,
- Frankfurt a. m.  main nehri kısmına denir.Main kenarı müzeler ve festivaller diyarıdır. 
- Frankfurt'un elmalı şarabı meşhur.
- Frankfurt'ta dublajsız orijinal versiyonlu film izlemek isteyenler için 80'lerden kalma görüntüsü ile tek adres Hauptwache yakınlarındaki Turm Palast'tır.
- Almanya'da, yaşama kalitesi acısından Münih'den sonra ikinci sırada yer alan Frankfurt en çok suç işlenilen şehir olarak anılır. 
- Schopenhauer’in öldüğü şehir.
- Almanya'dan ABD’ye uçuşların olduğu şehirden biri
- Almanya'nin finans merkezi olmus olan şehir. Hatta o kadar ki Newyork Manhattan’dan mülhem  Mainhattan diye isim takmışlar.
- Ünlü edebiyat insanı Johann Wolfgang Goethe'nin doğduğu şehirdir, aynı isimli bir üniversiteyi de bünyesinde barındırır.
 Alman endüstrisini oluşturan çoğu küresel şirketin genel merkezi bu şehirde bulunur.
- İlluminati'nin bu şehirde kurulduğuna inanılır.(  Latince illuminatus sözcüğünden gelen illuminati, aydınlanmışlar anlamına gelmektedir.İlluminatinin amacı dini inanışları ortadan kaldırmak, sosyal düzeni bozmak, hükümetleri ortadan kaldırmak ve yeni bir dünya düzeni kurmaktır. Yani örgütün böyle amaçlara hizmet ettiğine inanılmaktadır.
- Main nehri kıyısında Karikatür Müzesi var.
- Frankfurt, Eskişehir ile kardeş şehirdir. 
- Grosser Hirschgrabern Caddesi
üzerinde bulunan Goethe’nin evinde  çocukken oynadığı kukla ve erken dönem çalışmalarına ait çok sayıda eser bulunuyor.
- Frankfurt’un “Kırmızı Fenerler” Sokağı Kaiser Strasse’dir.

Önceki ve Sonraki Yazılar