Pekcan Türkeş

Pekcan Türkeş

ÇİZGİ ROMAN KAHRAMANI ZAGOR’U DÜNYADA İLK CANLANDIRAN LEVENT ÇAKIR İLE LONDRA’DA

Hatırlanacağı üzere, ABD'nin Pensilvanya eyaletinin kuzeyindeki Darkwood adlı düşsel bir ormanda yaşayan Çizgi roman kahramanı Zagor’u dünyada ilk defa bir Türk oyuncu Levent Çakır, Beyaz Perde’de canlandırmıştı.

Zagor; 1961 yılında Mister No'nun da senarist ve çizerleri olan Sergio Bonelli ve Gallieno Ferri tarafından yaratılıp sevilen bir Çizgi Roman karakteri olmuştu.

Geçtiğimiz ay İtalya ve Avrupa'nın en  büyük,en seçkin çizgi roman kültürü dergilerinden Zagorianita 19 numaralı son sayısında Levent Çakır’ın 1970 yılında ardı ardına oynadığı Zagor filmlerinden söz ederek bir Röportaj yayınladı.

Levent Çakır ile 1978 yılında Londra‘da altı ay kadar yaşayıp sinema sektöründe incelemeler yapmıştık. Tanıştığımız ciddi menajerler bize şöyle demişti:

Levent Çakır; serüven filmleri için ideal bir sanatçı. Özellikle, İngiliz filmlerinde İtalyan, Türk, Yunanlı, Arap, Doğu Akdenizli karakterleri rahatlıkla canlandırabilir. Ama İngiliz sinemasındaysan dublajdan destek almayı peşinen unutacaksın. Burada filmler sesli çekilir. Kendi sesinle ve sürekli ezberle oynamak zorundasın. Bunun için de burada en az bir yıl iyi bir kursa gidip İngilizce’sini geliştirdiğinde yardımcı roller bulunabilir.

Kadim dostum Levent’in  böyle uzun vadeli bir yatırımı karşılayacak ekonomik gücü olmadığı için bir-iki film setine takılıp, ufak tefek bir kaç figürasyonda rol alıp, gerisin geriye döndük.

O yıl kaldığımız evin sahibi Peter Murdie; gittiğimiz müzikal oyun Carde Blanche‘ın temsilinden sonra verilen kokteylde kimlerle tanıştırmıştı bizi: “Çağrı”-The Message Filmi Yönetmeni Mustafa Akkad ve The Boy Friend Filmi Kompozitörü Peter Greenwell.

Anthony Quinn‘nin Hz.Hamza rolünü oynadığı Çağrı ve Çöl Aslanı Ömer Muhtar‘ın yönetmeni, Mustafa Akkad; ne yazık ki El-Kaide’nin üstlendiği 2005 Amman, Ürdün’deki bir otelin bombalanması sırasında kızı Rima ile birlikte hayatını kaybetti.

Önceki ve Sonraki Yazılar