Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

BAHAR YORAR!

Baharı hissetmeye ve yaşamaya başladığımız şu günlerde ani ısı düşüş ve yükselişlerine eşlik eden nisan yağmurları, bahar rüzgarları ve polenler ne yazık ki çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlayarak baharın tadını kaçırır. Kıştan bahara geçiş dönemi, bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu durum da hastalıklara yatkınlığı arttırır. Yaz saatine girdiğimiz bugünlerde gecelerin kısalması, gündüzlerin uzamasıyla birlikte kişinin hormonal sistemi ve metabolizması bu değişikliklere de uyum sağlamaya çalışır. Bu dönem pek çok insanı ruhsal yönden çok fazla etkileyebilir. Depresyon, yorgunluk, isteksizlik, halsizlik gibi durumlar bu dönemde sıktır. Daha çok kapalı mekanlarda günlerimizi geçirdiğimiz bugünlerde insan biyoritminde ortaya çıkan değişikliklerle birlikte yanlış diyetler; fazla kafein, sigara ve alkol tüketimi bahar yorgunluğuna yol açar.

Polenlere Dikkat!

Baharın gelmesi ve çiçeklerin açmasıyla birlikte polenler ortaya çıkıyorlar ve bu davetsiz misafirler, insan vücudunu olumsuz etkileyebiliyorlar. Polenler aslında zararsız olsa da vücudumuzun bağışıklık sistemi bazen onları zararlı kabul ederek anormal bir cevap verebiliyor, böylece alerjik hastalıklara zemin hazırlanıyor. Ağaçlardan, çimenlerden ve çiçeklerden kaynaklanan polenler alerjik astıma, alerjik rinite yol açabiliyorlar.

Davetsiz Misafirler Alerjiye Yol Açar

Çiçeklerin açtığı bu dönemde birtakım davetsiz misafirler insan vücudunu etkiler. Yabani ot, çimen, ağaç ve çiçek polenleri duyarlı bünyelerde alerjik belirtilere yol açar. Dış ortamdaki alerjenlere karşı alerjik rinit (nezle), sinüzit, astım ve egzama gibi hastalıkların sıklığı artar. Sürekli hapşırık; burun tıkanıklığı; gözlerde sulanma, yanma, batma, kızarma gibi şikayetler ve nefes darlığı polen alerjilerinde sık rastlanılan belirtilerdir. Bu dönemde insanların %20-40 kadarı oldukça fazla etkilenir. Bu alerjik reaksiyonlar vücutta sistemik yangı durumu oluşturur ve bazı hastalıklara zemin hazırlar. Enfeksiyon hastalıkları, kalp krizi bu komplikasyonlardan bazılarıdır.

Büyük Kentlerde Daha Fazla…

Polen alerjileri büyük kentlerde daha fazla görülüyor. Bunda hava kirliliğinin katkısı çok büyüktür. Ayrıca küresel ısınmayla birlikte bahar ayları erken gelmeye başladığı için de alerjilere neden olan polenlerin havada kaldığı süreler çok daha uzun oluyor.

Mantar Küflerine Dikkat

Polenler dışında mantar küfleri de son derece alerjendir. Baharda ortaya çıkan mantar küfleri, polenlerden daha fazla miktarda havaya yayılmaktadırlar.

Nasıl Korunalım?

Polenlerin ve mantar küflerinin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde alerjik bünyeli olanların dışarı çıkmamalarını öneririm. Çıkanların da kasket, gözlük ve maske takmaları gerekir. Pencere ve kapılar kapalı tutulmalı, dışardan eve gelindiğinde hemen elbiseler çıkarılıp temizlenmeli, ayrıca mutlaka duş alınmalıdır. Kısacası alerjisi olan kişiler, polenlerden olabildiğince uzak kalmalı ve korunmalıdır.

Aşı Etkili mi?

Koruyucu önlemler ve ilaçlar yetersiz kalıyorsa, ‘İmmunoterapi’ (aşı) tedavisi uygulanmalıdır. Küçük dozlarla başlanan ve giderek arttırılan dozlarla aşı tedavisi yapılmalıdır. Aşı tedavisi uzun süreli bir tedavi şeklidir. Üç yıl kadar sürebilir. Aşı sadece alerjik olunan maddelere etkilidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar