Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

KARACİĞER YAĞLANMASINA DİKKAT!

Vücutta detoks görevi gören karaciğerin sağlıklı olması, tüm bedenin sağlıklı olması anlamına gelir. Karaciğer, toksin, alkol ve ilaçların vücuttan temizlenmesini, yaşlanmış kan hücrelerinin dolaşımdan kaldırılmasını sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak yanlış beslenme, hareketsizlik gibi durumlar, karaciğerde yağlanmaya neden olur.

Siroza Kadar Gider!

Karaciğer yağlanmasında doğru tedavi büyük önem taşıyor. Tedavi edilmeyen yağlanma, siroza kadar ilerler. Karaciğer yağlanmasının en önemli nedenini beslenme tarzı oluşturur. Fruktozdan zengin mısır şurubundan imal edilmiş yiyecek ve içecekler, işlenmiş ve trans yağlardan zengin bir diyet ve aşırı kalori alımı önce göbek bölgesinde ve ardından karaciğerde yağlanmaya neden olur.

Risk Tartıda Saklı

Obezite hastalarının yüzde 90’ında, karaciğer yağlanması görülür. Yine diyabet ve kolesterol hastaları da karaciğer yağlanması riskiyle karşı karşıya kalır. Karaciğer yağlanması olan kişilerin büyük çoğunluğunda insülin direnci bulunur. İnsülin direnci olduğunda karaciğer hücrelerine glikozun girmesi güçleştirir ve yağlanma görülür.

Neden Olur?

Karaciğer yağlanması daha çok yanlış beslenme ve sağlıksız yaşam tarzı ile kendini gösterir. Fazla sigara ve alkol tüketimi, obezite, diyabet ve kolesterol gibi kronik hastalıkların varlığı, kortizon ilaçları, karaciğer hastalıkları ile vücutta fazla demir birikimi karaciğerde yağlanma yapar.

Neler Yemeli?

Karaciğer yağlanmasını engellemek için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek gerekir. Hastaların öncelikle spor yapması, kilo vermesi ve sebze ve meyve tüketmesi tavsiye edilir. Yeşil ve sarı sebzeler karaciğeri korur. Hindiba, soğan, sarımsak, enginar, kuşkonmaz karaciğeri kuvvetlendirir. Şarküteri ürünlerinin tüketimini kısıtlanması da önerilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar