Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

PAÇA VE KEMİK SUYU ÇORBA

Kollajen ve elastin gibi proteinler; glikozaminoglikan ve hyalüronik asit gibi diğer bileşikler vücudun bağ ve çatı dokusunu temel unsurlarıdır.

Cilt, kemikler, damarlar ve vücuttaki bütün organların normal yapı ve fonksiyon görebilmesi için gerekli olan bu bağ dokusu unsurları yaşla birlikte bozulma ve azalma eğilimine girerler.

Bu nedenle deride kırışıklıklar, sarkmalar, organlarda bozulmalar, damarlarda harabiyet gibi sorunlar kendini gösterir.

Vücut bağ ve destek dokusunun bu bileşenlerini kendisi sentez edebilmektedir.

Fakat bu yetenek yaşla birlikte azalma eğilimi içerisine girer. Kollajen vücuda dayanıklılık veren en asli proteindir.

Kollajen lifleri bağ ve destek dokusunu oluşturan en önemli unsurlardır. Kollajen azalınca deri incelir, sarkar ve kurur, kemik kırılganlığı artar, eklemlerde harabiyet oluşur.

Yaşla birlikte kollajen yıkımı artar, yapımı azalır. Şeker, sigara, güneş ışınları, beslenme ve hormonal bozukluklar, fizik egzersiz azlığı gibi durumlar kollajen yıkımını çabuklaştırır.

Sağlıklı bir beslenme düzeni ile yaşla birlikte ortaya çıkan kollajen yıkımını azaltmak, durdurmak ve hatta arttırmak mümkün olabilir.

Halk arasında geleneksel olarak tüketilen paça çorbası ve kemik suyu çorbası kollajen yapımını arttıran yiyeceklerdir.

Paça çorbası ve kemik suyu çorba yapmak zor ve zahmetlidir. Ustalık, hüner ve zaman gerektirir.

Kemik suyu çorba yapabilmek için kemiklerin suyla birlikte tencerede en az 6 ila 12 saat kaynatılması gerekir. Kaynama suyu içerisine taze otlar, baharatlar, sarımsak, sirke, çeşitli sebzeler ilave edilerek sağlıklı bir kemik suyu çorba elde edilir.

Paça çorbası da aynı şekilde dana paçalarının uzun süre suyla birlikte kaynatılması ile hazırlanır.

Bu geleneksel yiyecekler içerisinde bol miktarda kollajen, glikozaminoglikan ve hyalüronik asit gibi besinler bulunur.

Ayrıca ilave edilen çeşitli baharat, ot, sirke, sarımsak ve sebzelerden gelen bol miktarda yağ, protein, vitamin, mineral, antioksidan gibi vücuda yararlı olan besin maddeleri de ilave olarak vardır.

Kelle paça ve kemik suyu çorba hazırlarken gerekli olan malzemeler mutlaka meralarda serbestçe dolaşan, sağlıklı beslenen, antibiyotik ve hormon verilmemiş olan hayvanlardan gelmelidir.

Paça çorbası ve kemik suyu çorba içerisinde özellikle kalp damar hastaları için zararlı olabilecek doymuş yağ, kolesterol, monosodyum glutamat gibi istenmeyen unsurların bulunabileceğini bilmek gerekir.

Özellikle suni ve endüstriyel yemlerle beslenen hayvanların kemik dokularında biriken kurşun, cıva, arsenik, kadmiyum gibi ağır metaller de sağlığa zarar verebilir.

Haftada 1-2 kez sağlıklı hayvanlardan elde edilen geleneksel olarak hazırlanan, baharat, ot ve sebzelerle desteklenen paça ve kemik suyu çorba içmek sağlığa yararlıdır, vücudu genç ve dinamik tutar.

Önceki ve Sonraki Yazılar