İdrarda ki bu 3 renk acilen doktora gitmeniz gerektiğini söylüyor

İdrarın değişen renklerini ve bunların gerçekte ne anlama geldiğini araştıran bir uzman, her zaman sifonu çekmeden önce idrarınızın rengine bakmanız gerektiğini söyledi.

İdrarda ki bu 3 renk acilen doktora gitmeniz gerektiğini söylüyor

Bu sayede bazı hastalıkları erken teşhis edebilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz. Tuvalete gittikten sonra yapılacak oldukça basit bir kontrol, gizli bir sağlık durumunun tespit edilmesine yardımcı olacaktır. İdrar yapma, atık ürünleri ortadan kaldırmak, sıvı dengesini korumak ve böbrek fonksiyonunu değerlendirmek için gerekli olan önemli bir bedensel fonksiyon olarak biliniyor.

idrarda-ki-bu-3-renk-acilen-doktora-gitmeniz-gerektigini-soyluyor.jpg
İDRARINIZI KONTROL EDİN

Ortalama bir kişi 24 saat içinde altı ila yedi defa idrara çıkar, fakat dört ila 10 arası hala sağlıklı kabul edilir. Gün içinde ne kadar sıvı tükettiğinize bağlı olarak idrarınızın rengi farklı görünecektir; çoğumuz koyu sarı renk tonunun dehidrasyona işaret edebileceğini biliyoruz. Benzer şekilde, tamamen berrak idrar, çok fazla su içtiğiniz anlamına gelir ve su zehirlenmesi riskiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Ancak idrarda endişeye neden olabilecek bazı renkler vardır. Ürolojik cerrah olan Bay Hamid Abboudi, idrarınızda göz ardı edilmemesi gereken üç spesifik renk konusunda uyarı yaptı. Express.co.uk ile konuşan cerrah, "İdrarınızın rengi sağlığınız hakkında size çok şey söyleyebilir, bu nedenle sifonu çekmeden önce her zaman bir göz atmaya değer." İfadelerini kullandı.

idrarda-ki-bu-3-renk-acilen-doktora-gitmeniz-gerektigini-soyluyor-001.jpg
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN RENKLER

Hamid'e göre özellikle dikkat edilmesi gereken renkler turuncu, pembe ve kırmızıdır. Turuncu idrar ciddi bir karaciğer probleminin habercisi olabilir. "Çok koyu veya turuncu idrar, özellikle dışkınız da soluk veya beyaza döndüyse, ciddi dehidrasyon veya karaciğerde bir sorun belirtisi yaşıyor olabilirsiniz. Bu her zaman doktorunuzu görmenizi gerektirecektir.”şeklinde konuştu. "İdrarınızın kırmızı veya pembe bir tonu kanın varlığını temsil edebilir ve bu da sizi her zaman doktorunuza veya bir üroloğa görünmeye sevk etmelidir. İdrarda kan, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşları, böbrek hastalığı, prostatın kanserli olmayan büyümesi ve bazı ilaçlar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Prostat, böbrek veya mesane kanserini dışlamak da önemlidir. Doktorunuz veya ürologunuz, kanamanın bu nedenlerden herhangi birinden olmadığından emin olmak için basit testler yapabilir.”


SOLUK SARI İDRAR
Normal idrarın rengi soluk sarıdır; bu, muhtemelen doğru miktarda su içtiğiniz ve iyi sıvı aldığınız anlamına gelir.
KOYU SARI İDRAR
Koyu sarı idrar konsantredir ve bu da dehidrasyonun habercisi olabilir.
"Dehidrasyonun böbrekleriniz üzerinde olumsuz etkileri olabilir ve böbrek taşları gibi diğer tıbbi sorunlara yol açabilir. Böbrek taşları son derece acı verici olabilir, bu nedenle sıvı alımının iyi olması önemlidir."
BERRAK VEYA RENKSİZ İDRAR
Cerrah, aşırı sıvı alımının da sorunlara yol açabileceğinden çok fazla su içmemenin önemli olduğunu dile getirdi. "Çok fazla su içmek kanınızdaki sodyum seviyesinde dengesizliğe neden olabilir, bu da böbrek hasarına, nöbetlere neden olabilir ve hatta ölümcül olabilir. Neyse ki bu nadir görülen bir durum." İfadelerini kullandı.
BULUTLU İDRAR
Bulutlu idrar veya görünür tortunun varlığı idrar enfeksiyonuna işareti olabilir.
Hamid sözlerine şunları ekledi: "Bulanıklığa idrar yaparken yanma hissi ve/veya ateş eşlik ediyorsa enfeksiyon olasılığı daha yüksektir ve doktorunuza başvurmalısınız. Enfeksiyonlar sık görülüyorsa veya tedavisi zorsa, doktorunuz muhtemelen sizi daha uzman incelemeler ve tedavi için bir üroloğa yönlendirecektir."