Uyuz nedir, nasıl bulaşır? Uyuz kaşıntısı nasıl geçer?

Son zamanlarda en yaygın bulaşıcı hastalıkların başında uyuz hastalığı geliyor. Son derece bulaşıcı ve tehlikeli olan bu hastalığın çözümü birçok kişi tarafından araştırılıyor.

Uyuz nedir, nasıl bulaşır? Uyuz kaşıntısı nasıl geçer?

Uyuz nedir, nasıl bulaşır? Uyuz kaşıntısı nasıl geçer? Son dönemlerin en yaygın bulaşıcı hastalıkları arasında yer alan uyuz hastalığı bireylere çok zor anlar yaşatıyor. Bulaştığı zaman çok çabuk yayılan ancak geçmesi de bir o kadar zor olan uyuz hastalığı nasıl bulaşır? Uyuz hastalığından kurtulmanın çözüm yolu nedir, uyuz hastalığı nasıl geçer?

Uyuz hastalığı bilimsel adı ile sarcoptes scabiei olarak bilinir. Mikroskopik sekiz bacaklı akarların sebep verdiği bir enfetasyon olarak adlandırılır. Uyuz böceklerinin dişileri derinin dış tabakalarına yumurtalarını bırakması ile yayılırlar. Akarlar bir kişiden diğer kişiye uzun temaslar sonucunda geçer. Bu temas herhangi bir kişisel eşyanın kullanılmasıyla da bulaşıcı bir hal alır. Uyuz akarı hoplayan, zıplayan ya da uçan bir yapıda değildir; çok yavaş hareket ederler.

akar.png

UYUZ HASTALIĞI NASIL GEÇER

Uyuz hastalığı başınıza geldiğinde oldukça zor anlar yaşayacaksınız demektir. Ağır kaşıntıların ardından deride kızarıklar ve döküntüler ortaya çıkacak. Uyuz hastalığının kendinizde olduğunu hissettiğiniz an mutlaka bir uzman yardımı almalısınız.

hasra.png

NELER YAPILMALI?

Uyuz kaşıntısından korunmak için evinizi mümkün olduğunda havalandırmanız gerekmektedir. Bununla birlikte çevrenizdeki kişiler ile temas etmekten kaçınınız. Her sabah vücudunuzu ılık su ve sabun ile yıkayın. Günde 2 kez bir pamuk ya da bez yardımı ile beyaz sirke ile vücudunuzu silin.