Arguvan'da maden arama çalışmalarına jandarma gölgesi düştü!

Malatya'nın ilçelerinde verilen maden arama ruhsatlarının toplumda yarattığı huzursuzluğu ve kaygıları giderilemezken, bu kez, maden sondaj kuyularına jandarmalar dikilmeye başlandı.

Arguvan'da maden arama çalışmalarına jandarma gölgesi düştü!

Malatya Çevre Platformu (MALÇEP) tarafından gündeme getirilen, Malatya ilçelerinde verilen yüzlerce maden arama ruhsatı ve bazılarının da ÇED raporundan muaf tutulması konusu, devreye jandarmaların girmesi ile, başka bir boyut kazanıyor.

Arguvan'da, Çobandere (Şottik) mahallesinde "kömür arandığı" iddiasıyla açılan sondajlara jandarmanın nezaret ettiği öğrenildi.

Arguvan Doğal Hayatı Koruma Derneği yetkilileri ve üyeleri Şottik bölgesinde biraraya gelerek, maden arama adı altında yürütülen sondaj çalışmalarını değerlendirdi. Sondaj alanına kimsenin girmemesi için jandarmanın görevlendirilmesini şaşkınlıkla karşılayan üyeler, tepkilerini dile getirdiler.

Arguvan'da pek kişi, halkın endişe ve kaygılarının giderilmesi yönünde aydınlatıcı açıklamalar yapılması yerine, baş vurulan bu yöntem ile, maden arama sahalarını ve sondaj çalışmalarını yöre halkından korumanın amaçlandığını düşünüyor. Bu durum ise, Arguvan'da endişe ve kaygının daha da büyümesine yol açıyor.

NE ARANIYOR?

Arama ruhsatlarında beyan edilenlerle, şirketlerin gerçek amaçları arasında farklılık olduğunu ve yöre halkının yanıltıldığı iddia eden MALÇEP Basın Sözcüsü Süleyman Kılıç, sondajın derinliğinin 860 metreye ulaştığını ve bu derinlikte kömür araması yapılamayacağını öne sürdü. Yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta daha önce açılmış bir kömür madeni olduğu halde, neden orada kömür çıkarılmadığını soran Kılıç, şirket yetkililerinin hiçbir konuda doğru bilgi vermediğine inandığını belirtti.

YÖRE HALKI ÜZERİNDE OYUN OYNANIYOR

MALÇEP Basın Sözcüsü Süleyman Kılıç, baraj göleti sahasında kömür aranmayacağını, bulunsa da,  işletilemeyeceğini, çünkü kısa bir süre sonra baraj göletinin su tutmasının başlatılacağına dikkat çekiyor. "Bu bilgileri yanyana getirdiğimizde, bize söylenenlere inanmak bir yana, yüksek derecede kuşkuyla yaklaşmamız gerektiği ortaya çıkıyor", diye konuşan Kılıç, açılan yüzün üzerinde kuyunun yanında daha 186 sondaj kuyusu daha açılacağını öğrendiklerini de ekliyor.

Yöre halkının üzerinde büyük bir oyun oynandığı vurgulayan MALÇEP Basın Sözcüsü Süleyman Kılıç, tüm zorlukları birlik olarak, birlikte mücadele ederek yeneceklerinin altını çizdi. "Yüzlerce yıldır yurdumuz olan bu toprakları gözü paradan başka bir şey görmeyen yağmacılara teslim etmeyeceğiz" diye konuşan Kılıç, "yine biz galip geleceğiz, çünkü bir hayatı savunuyoruz, ama onların aklındaki tek şey para", dedi.