İstanbul’da 1,5 milyon riskli konut taşınacak! Bakan kurum açıkladı
6 Şubat tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilimizi etkileyen iki büyük depremin ardından İstanbul depremiyle ilgili endişeler daha da arttı. Uzmanlar, İstanbul için kritik uyarılarına devam ederken Bakan Kurum’dan bir açıklama geldi.
Olası İstanbul depremi için uzmanlardan uyarılar peş peşe gelirken tedbir için gerekli tüm adımlar atılmaya başlandı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaraları sarılmaya çalışılırken bir yandan da olası İstanbul depremi için önlem alınmaya başlandı. Konuyla ilgili önemli bir bilgilendirme yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’daki 1,5 milyon riskli konutun belirlenen iki rezerv alana, hem Anadolu hem de Avrupa Yakası’na taşınacağını duyurdu. İşte Bakan Murat Kurum’un açıklamalarından öne çıkan başlıklar…
1,5 MİLYON RİSKLİ KONUT TAŞINACAK
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgelerindeki çalışmalarını sürdüren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Proje Alanları Koordinasyon Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Olası İstanbul depremine karşı gerekli tüm adımların atılacağını aktaran Bakan Murat Kurum, ''Bir seferberlik anlayışıyla kentsel dönüşüm sürecini yürütmek zorundayız. Sayın Cumhurbaşkanımız önümüzdeki günlerde önemli projelerimizi açıklayacak. Gerek kentsel dönüşümle ilgili finans destek kararlarımızı, gerek Marmara Bölgesi'ne ilişkin kentsel dönüşüm hedefimizi. Oluşturulacak yeni rezerv alanlarındaki uydu kentlerimizle birlikte ilave nüfus getirmeden çalışacağız. Riskli 1,5 milyon konutu dönüştüreceğimiz 2 rezerv alandaki hem Anadolu hem Avrupa Yakası'na taşıyacağız. Bu çerçevede yoğunluğu azaltacağız.' dedi.
'SAĞLAM BİNALAR İNŞA EDENE KADAR ÇALIŞACAĞIZ'
6 Şubat tarihinde meydana gelen iki büyük depremden en çok etkilenen illerden birinin Hatay olduğunu ve tüm Türkiye'nin diğer afet bölgeleri gibi Hatay için de tek yürek olduğunu söyleyen Bakan Kurum, 'Buralarda sağlam binalar inşa edene kadar çalışacağız.' dedi. Bu bölgedeki demografik yapı ve tarihi alanların gözetileceğini, Amanos Dağı'nın eteklerine binalar inşa edileceğini ekledi. Zemin olarak sağlam ve güvenli alanlarla yerleşim sürecinin başlatılacağını anlatan Kurum şunları söyledi; 'Şehrin meclis binasını, tüm tarihi binalarını içine alacak ve bu alanlarla birlikte Asi Nehri'ni, tüm doğal güzellikleri, şehrin kültürünü koruyacak anlayışla, Hataylı kardeşlerimizin kültürel değerlerini içine alacak bir anlayışla master plan çalışmasına başladık. 14 milyon insanımızı etkileyen depremde yeni inşa çalışmalarında vatandaşlarımıza daha önceki afetlerde sözlerimizi tuttuysak yine bu şekilde yapacağız. Birçok üniversitemizle, bilim insanlarımızla ortak çalışmalar yürütüyoruz. En doğru zeminde, en doğru tekniklerle binalarımızı inşa edeceğiz.'