Raylı sistem binası nedir? Raylı sistem bina maliyeti ne kadar? Raylı sistem ne demek?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından raylı sistem binalarla ilgili araştırmalar yoğunlaştı. Kahramanmaraş’la beraber 10 ilimizi etkileyen şiddetli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ederken raylı sistem binalar gündeme geldi.

Raylı sistem binası nedir? Raylı sistem bina maliyeti ne kadar? Raylı sistem ne demek?

Depremin ardından enkaz altında kalan vatandaşları arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Türkiye’yi yasa boğan depremin ardından depreme dayanıklı binalarla ilgili araştırmalar arttı. Depremin sıkça yaşandığı Japonya’da kullanılan raylı sistem binalarla ilgili araştırmalar sürüyor. Peki, raylı sistem binası nedir? Raylı sistem ne demek? Raylı sistem bina maliyeti ne kadar? İşte detaylar…

RAYLI SİSTEM BİNA NEDİR?

Raylı sistem, binaların rayların üzerine inşa edilmesini anlatan bir sistemdir. Bu şekilde binaların deprem sırasında yerkabuğundan bağımsız bir şekilde ray üzerinde hareket etmesini sağlamaktadır. Temel atılırken kullanılan izolasyon ve bina içinde yer alan sistem evleri depreme dayanıklı hale getirmektedir. Bu sistem sayesinde binalar kırılmak yerine esnemektedir. Japonya’da mühendisler binaların duvarlarının iç kısımlarında yer alan boşluklara metal plakalar yerleştirerek tüm binaların aynı esnada hareket etmesini sağlamaktadır. Bu esneklik payı ise binanın yıkılmasını veya kırılmasını engellemek için yapılmaktadır.

rayli-sistem-binasi-nedir-rayli-sistem-binasi-maliyeti-ne-kadar-rayli-sistem-ne-demek.jpg

rayli-sistem-binasi-nedir-rayli-sistem-binasi-maliyeti-ne-kadar-rayli-sistem-ne-demek-001.jpg

SARSINTI ESNASINDA ŞİDDETİN AZALMASINI SAĞLIYOR

Japonya’da bulunan çok büyük binalar ve gökdelenler raylı sistemle ayakta kalabiliyor. Kullanılan sistem sağlı, sollu veya önlü, arkalı olacak şekilde 3 metreye ulaşan bir mesafe ve esneme payı sunuyor. Bina temelinde amortisör kullanılması ise hareket sırasında esneme payı da gözetildiğinde titremeyi etkisiz hale getiriyor ve temelde kullanılmış olan tampon sıvılar sallantı esnasında şiddetin azalmasını sağlıyor. Raylı sistem bina maliyeti ise ortalama bir ev için 1 milyon üzerinden kabataslak hesaplanabiliyor.