Hekimhan'ı siyanürlü altın aramaya kurban edecekler!

Han Yolu Doğa Ve Kültür Varlıklarını Koruma Platformu üyeleri, aldıkları bilgiye göre, bir şirkete Deveci, Başak, Güvenç, Karaköcek, Aşağısaz mahalleleri arazilerinde altın, gümüş ve demir madeni aranması ruhsatı verildiğini belirterek, bu mahallelerde kısa zaman içerisinde siyanürle arama yapılacağı endişeleriyle birlikte tepki gösterdiler.

Hekimhan'ı siyanürlü altın aramaya kurban edecekler!

Hekimhan ilçesinin birçok mahallesinde yer altında bulunan cevher madenlerini aramak ve çıkartmak amacıyla bir firmaya ruhsat verildiği ortaya çıktı.

Bu durumun duyulması üzerine, mahalle sakinleri ve Han Yolu Doğa Ve Kültür Varlıklarını Koruma Platformu üyeleri, cevher arama işlemlerinin siyanür kullanarak yapılacağını iddia ederek, verilen ruhsatların iptal edilmesini istedi.

SİYANÜRLE ARAMA YAPILACAK

Altını diğer madenlerden ayırmak için siyanür kullanıldığının bilindiğini belirten Platform üyeleri, Malatya İli, Hekimhan İlçesi, Deveci, Başak, Güvenç, Karaköcek, Aşağısaz mahalleleri arazilerinde altın,gümüş ve demir madeni arama ve işlemek için 15.09.2020 tarihinde 10 yıl süreli ruhsat alındığını ve aynı şirketin ruhsat alanı içerisindeki 200701905 numaralı sahada altın, gümüş ve demir ocağı projesini gerçekleştirmek için Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ÇED için başvuruda bulunduğunu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün de ilgili kurum ve kuruluşlara yazı göndererek ÇED için görüş bildirmelerini istediğini belirttiler. ÇED sürecinin başladığını ve şirketin proje tanıtım dosyasında cevher çıkarım faaliyetini patlamalı açık ocak işletme yöntemi ile gerçekleştireceğini belirttiğini vurgulayan Platform üyeleri, "günümüzde altını diğer minarelerden ayırmak için siyanürleme yönteminin kullanıldığının" bilindiğine dikkat çektiler.

TABİATA VE CANLILARA ZARAR VERİR

Verilen ruhsatın iptal edilmesini talep eden mahalle sakinleri ve platform üyeleri; "Hiç bir zenginlik bir canlının hayatından daha değerli değildir. Bizler sağlıklı yaşamak, sağlıklı yaşlanmak ve sağlıklı ölmek istiyoruz. Doğamızla, Kültürümüzle huzur içinde yaşadığımız bu topraklarımızı gelecek nesillerimize atalarımızdan aldığımız gibi bırakmak istiyoruz. Doğal çevremize yapılacak hiçbir müdahaleyi kabul etmiyoruz. Hanyolu Platformu Olarak Talebimiz;  ÇED süreci durdurulmalıdır. Ruhsat verilen sahaların ruhsatı iptal edilmelidir." diye konuştular.