MALÇEP Sözcüsü Çıplak: Yama dağlarına kıymayın, efendiler!

Malatya Çevre Platformu (MALÇEP) Türkiye Koordinasyonu sözcüsü Hüseyin Çıplak, Sivas, Erzincan ve Malatya sınırlarında bulunan Yama dağlarında izin verilen madencilik faaliyetleri ile, bölgede ekolojik dengenin bozulacağını ve çok büyük bir alanın insansızlaştırılacağını belirtti. Çıplak'ın açıklaması şöyle:

MALÇEP Sözcüsü Çıplak: Yama dağlarına kıymayın, efendiler!

YAMA DAĞLARINA KIYMAYIN EFENDİLER

Malatya’nın Arguvan ilçesinin, Şotik köyü, Yoncalı Köyü, Çakmak köyü endemik bitkileriyle ünlü Yama dağları platosu içerisinde yer alır. Malatya ili ile sınırları olan Sivas ve Erzincan'a kadar uzanan koridorda başta Malatya, Arguvan, Hekimhan, Arapgir ilçeleri Sivas, Kangal, Divriği İlçeleri, Erzincan, Kemaliye ilçelerinde maden aramak için metrelerce derinlikte kuyular açılmaya başlandı. Tüm hızıyla da madencilik faaliyetler bu bölgelerde şuan devam ediyor.

Sondaj faaliyetinin Yama dağları platosunun tamamını kapsadığını görüyoruz. Bölgenin zengin bitki ve endemik bitki türlerine ev sahipliği yaptığı bu yaşam alanlarının bulunduğu Yama dağları platosu. Başta Erzincan olmak üzere Sivas ve Malatya  illerini Yama dağlarına gelen 200 bine yakın koyun, keçi ve büyükbaş hayvancılığın yapıldığı, otlatıldığı, alanlar olup burada peynir ve süt ürünleri üretilmekte, bölge ekonomisine önemli katkılar sağladığı, bu üç bölgenin su ihtiyacının büyük bir miktarı Göldağı ve Yama dağında karşılanıyor.

Buradaki vahşi madenciliğin orman alanlarına, hayvancılığa, su kaynaklarına ve endemik bitkilere zarar vereceği, doğadaki canlıları yok ettiği, Erzincan, İliç'te gözler önüne serdiği TV kanallarında görmekteyiz. Ekolojik dengenin bozulduğunu yok ettiğini yaşayarak öğrendik.

Sondajların devam ettiği bu bölgelerimizde madencilerin köylülere vaatlerde bulunarak, burada vurulan sondajlarda "su çıkarsa size vereceğiz. İşçi ihtiyacımızı köylerden karşılayacağız" bildik söylemleri ifade etmekteler, bizler bunları biliyoruz.

YAMA DAĞLARININ ÜSTÜ ALTINDAN KIYMETLİDİR.

Vahşi madencilik faaliyetleri sadece Yama dağları değil, özellikle bu dağlarla sınırı olan Malatya'nın Hekimhan, Arguvan, Arapgir, Kuluncak, Sivas Kangal, Divriği, Erzincan Kemaliye olmak üzere  6 ilçenin de ortak sorunudur. Yama dağları yüzlerce endemik türün yaşam alanıdır.

Bölgenin temiz su kaynağı bu bölgedir. Bu üç ilin su ihtiyacının büyük bölümü Yama dağlarından sağlanıyor. Yama dağları kireç taşı yapısıyla bilinen en kaliteli suyun kaynaklarından birinin ev sahipliğini yapmaktadır. Kısaca bu bölge hoyrat vahşi madencilik faaliyetlerine terk edilemeyecek kadar değerlidir.

Havamıza, suyumuza, toprağımıza  ve yaşam alanlarına sahip çıkıyoruz. Bölgemizde vahşi madencilik istemiyoruz.

MALATYA ÇEVRE PLATFORMU TÜRKİYE KOORDİNASYONU ADINA
Hüseyin ÇIPLAK