Gülay Sormageç

Gülay Sormageç

YASİN SURESİNİN 55.AYETİ

Yasin suresi dilimizin virt edindiği surelerden birisidir. Kur’an-ı Kerim’in halk içinde en çok bilinen suresidir.

Toplam 83 ayetten meydana gelmiş, Mekki bir suredir.

Ölümüze, dirimize okuruz.

Başımız sıkışsa Yasin okuruz, ferahlasak Yasin okuruz.

Bu bağlamda Fatiha Suresi de bizim için böyledir.

Sağlam imana özellikle atıf yapılır, ahiret inancına atıf yapılır, insanın erdemli ve inancından taviz vermeksizin hayat sürdürmesi gerektiğine vurgu yapılır.

Sizlerle yüzümüze tebessümü konduran, içimizi ferahlatan, umuda tutunduran 55.; 56.; 57.; 58.; ayetleri paylaşmak istiyoruz.

O gün cennetlikler safa sürmekle meşguldürler.”(55)

Kendileri ve eşleri gölgelik yerlerde, tahtlarına kurulacaklar.”(56)

Orada onlar için her tür meyve vardır ve bütün istekleri yerine getirilir.”(57)

Engin merhamet sahibi rabden gelen söz şu olacak: “Selâm size!”(58)

Tefsir (Kur'an Yolu)

Cennetle ödüllendirilenlerin cehennemdekilerin karşılaştığı durumlardan uzak, asla sıkıcı olmayan ve eşsiz haz veren tatlı bir meşguliyet ve nimetler içinde olacakları şeklinde özetlenebilir; “O gün cennetlikler safa sürmekle meşguldürler” 57. âyet “Orada onlar için her tür meyveden, yenecek içecek, haz verecek her nimetten bol miktarda vardır” (Şevkânî, IV, 431).

58. âyetle ilgili değişik izahlar bulunmakla beraber, burada önemli olan husus, cennet nimetleri hakkında yapılan tasvirlerden sonra, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmış olma müjdesinin, belirtilen maddî nimetlerin hepsinden daha değerli olduğuna vurgu yapılmış olmasıdır.

55: Cennet ehli o gün tatlı, mutluluk dolu meşguliyetler içinde cennet nimetlerinden yiyip içerler.

TEFSİR:

Cenneti kazanan bahtiyar kullar, mahşer yerinde fazla bekletilmeyecek, ya hesaba çekilmeden veya kolay bir yargılamadan sonra cennete sevk edileceklerdir.

Sicilleri temiz olduğu için mahkeme anında bekletilerek eziyete uğratılmayacaklardır.

Böylece onları dünyada ahmak yerine koyup kendilerine gülen inkârcı suçlulara, gerçek akıl sahiplerinin kimler olduğu gösterilmiş olacaktır.

Cennetlikler orada, cehennemliklerin karşılaştıkları kötü durumlardan uzak, asla sıkıcı olmayan, fevkalade zevk ve haz veren tatlı bir meşguliyet ve nimetler içinde olacaklardır.

Eşleriyle birlikte gölgelikler altında, gelin odası için süslenmiş koltuklar gibi döşeli koltuklar üzerine kurulup yaslanacaklar.

Orada onlar için her tür meyveden[1]; yenecek, içilecek, haz verecek her nimetten bol miktarda ikram edilecektir.

İstedikleri ve canlarının çektiği her nimet orada bulunacaktır.

Bu nimetlerin en güzeli ise sınırsız merhamet sahibi olan Yüce Rabbimizin, cennet ehline hitap ederek onları bizzat selamlamasıdır.

Nitekim bu hususta Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurur:

“Cennet ehli nimetler içerisinde bulundukları bir sırada onlara bir nur görünecektir. Başlarını kaldıracaklar bir de ne görsün­ler, şanı yüce Allah üst taraflarından onlara görünmekte ve:

«- Ey cennet ehli, es-selamu aleykum» diye buyurmaktadır. İşte yüce Allah’ın:

«Bir de, merhameti pek bol olan bir Rab’den onlara hitâben “Selâm!” sözü vardır» buyruğu bunu anlatmaktadır. Rab onlara, onlar da ona bakarlar. Ona baktıkları sürece içinde bulundukları hiçbir nimete dö­nüp bakmazlar bile. Nihayet hicabı arkasında onlardan gizlenince onların bu­lundukları yerlerde nuru ve bereketleri üzerlerinde kalmaya devam eder.” (İbn Mâce, Mukaddime 13/184)

55. ve 57. âyetler, mü’minlerin cennette dünyadaki güzel davranışlarının karşılığını cennet nimetleri olarak bulacaklarına işaret etmektedir.

Allah katında kabul görmüş her bir güzel iş, âhiret tarlasına bir tohum olarak düşer ve işlenmesindeki samimiyet ve mükemmeliyete göre herkes için farklı derecelerde cennet nimeti olarak çıkar.

Şu kadar ki Allah Teâlâ, cehennemi hak edenlere sadece yaptıklarının karşılığını çektirirken, cennet ehline kendi lütf u kereminden çok büyük ikramlar hazırlar; dolayısıyla onlar için cennette “daha ne isterlerse” bulunur. (Ünal, s. 968)

Kaynak: Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 4 Sayfa: 505-506

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Önceki ve Sonraki Yazılar