BİLİM DAMLALARI SEKİZ

Önce tarihsel sıralamayı yapalım;

1.6000 yılında ilk bileşik mikroskop imal edildi bu Hollanda’da başarıldı.Yapan kişiler (Hans ve Zacbarius JANSSEN )

1644 yılında ise İtalyan bir rahip (Giovanni Battista ODİERNA ) bir mikroskop ile ilk defa canlı bir dokuyu gözleyip resmini çizdi.

1674 yılında ise Antoie Van LEEUVENHOVER mikroskop altında ilk defa tek hücreli bir canlıyı gözledi ve çizimini yaptı.

1682 yılında ise yine aynı şahıs tarafından (LEEUVENHOVER) somon balığının mikroskop altında kan hücrelerinin içindeki çekirdeği gözledi ve çizdi.

1932 yılında ise Macar bilim insanı fizikçi Leo SZİLARD elektron mikroskobunu yaparak ilk defa çok yüksek görüntü düzeyi elde etti.

İnsanoğlu onbinlerce yıl birlikte yaşadığı ancak asla varlığının farkında olmadığı mikro dünyayı fark etti ve bu durum tüm insanlığın düşünce dağarcığında önemli değişimlere neden oldu.Evet daha önce de konu ile ilgili olarak ilk gözlüğün Çin’de yapıldığını hatta ilk merceğinde bu ülkede bulunduğunu yazmıştık elbette başka nedenlerde var fakat Çin bazı sebepler yüzünden ilk defa bulduğu buna benzer pek çok buluşu daha fazla geliştiremedi.Bunun pek çok nedeninin yanında önemli olanları sıralarsak ;

1-) Çin,bölgesindeki başat bir devletti ve bilimsel olarak kendisine rakip olacak bir devlet mevcut değildi.Bu ise Çin ‘i rekabet etme şansının olmamasına sebep oldu,bilindiği gibi rekabet tarihin itici güçlerinden biridir.

2-) Çin toprakları çok genişti ve daha fazlasına ihtiyaç duymuyordu bu bir süre sonra Çin devletinin hımbıllalmasına sebep oldu.

3-) Çok yanlış bir kararla Çin İmparatoru kütüphaneyi yaktırdı bu ise milyonlarca bilginin kaybına yol açtı.Yine alınan bir kararla büyük gemilerin yapılması yasaklanarak aslında Afrika’ya kadar gelen donanma tehlikeli görülerek yok edildi ve dünya ile tecrit devam etti.

Fazla uzatmadan Avrupa’nın çok küçük topraklar içinde onlarca devletin varlığı ve bunların kıyasıya rekabeti ile yanlarında bulunan devasa güçteki Osmanlı İmparatorluğu Avrupa’yı çok çalışmaya araştırma yapmaya mecbur bırakmıştı.

İşte tarihte bu olaylar olurken OSMANLI ihtişamını sürdürüyordu ancak bu durum çok devam etmeyecek ve Avrupalıların bilimde adım adım ilerlemesi ile Osmanlı trene bir daha yetişemeyecektir.

Özellikle daha önceki bölümde bahsettiğimiz HOOKE bilim insanı avantajını kullanarak çizimlerinin çok sayıda insana ulaşmasını sağladı.Böylece Avrupalılar hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığının ayırdına vardılar.

Bütün canlıların hücrelerden oluştuğu anlaşıldı ayrıca sadece tek hücreden oluşmuş canlılarda mevcuttu bu hiç kimsenin tahmin etmediği bir olgudur.

HOOKE nin en tanınmış ve etki yapmış çizimi sadece 16cm kare büyüklüğündeki mantarda hücre sayısının milyarın üstünde olmuş olması bütün Avrupa aydınları için gerçekten inanılmaz etki yaratmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar