Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

GÖKKUŞAĞI RENKLERİ AKCİĞER KANSERİNİ ÖNLER

Öksürükle belirti veren akciğer kanserinin şifası mutfaktan geçer. Sarı, kırmızı, turuncu ve yeşil renkli besinler, kanserli hücrelere savaş açar. Akciğer kanserinin görülme sıklığı, giderek artar. Bu hastalığın en belirgin şikayetlerini öksürük, kilo kaybı, nefes darlığı ile göğüs ağrısı oluşturur.

Obezite Kansere Neden Olur

Kimi zaman tarama testlerinde fark edilen ve genelde metastaz yapan kanserin başlıca nedenini sigara oluşturur. Sigara içenlerde, içmeyenlere göre 23 kat fazla görülür. Akciğer kanseri önlenebilir bir kanser türüdür. Bunun için ilk olarak sigarayı bırakmak gerekir. Öte yandan Amerikan Kanser Derneği, sigaranın yanında obezite, sebze ve meyvenin az tüketilmesinin de akciğer kanserine neden olduğunu bildirmiştir. Kanserden korunmanın bir diğer yolu, doğru beslenmekten geçer. Sarı, turuncu, koyu kırmızı, yeşil sebze ve meyvelerde bulunan karotenler ve C vitamini akciğer kanseri riskini azaltır.

Taze, Temiz Bitkiler Kanseri Önler

Yine havuç, taze fasulye, marul, bezelye, kayısı, avokado, muz, kavun, kivi, limon, greyfurt, ıspanak, balkabağı, biber, domates, şalgam, portakal, nektarin, armut gibi besinler, akciğer kanserine savaş açar. Tarçın, köri, zencefil, zerdeçal, karanfil, safran gibi baharatlar kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir. Brokoli, lahana, karalahana, turp, roka, kuşkonmaz da kanserli hücrelerin yayılmasını engeller. Doymuş yağdan zengin hayvansal ürünler, kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinin fazla tüketilmesi, akciğer kanseri riskini arttırır. Kızartmalar ve özellikle etlerin kızartılması, kızartma dumanları kanser riskini arttırır ve ev hanımları için sorun yaratır. Bu nedenle beslenmenin yanında bulunulan ortamın da temiz olması gerekir.

Zeytin Yiyin!

Brokoli: Karaciğerdeki kimyasal toksik maddeleri ortadan kaldırır. DNA hasarını önler. Akciğer kanserinin metastaz yapmasını engeller.

Zerdeçal: Sigaranın DNA üzerindeki etkilerini azaltır.

Havuç: Kanser riskini düşürür.

Zeytin: İçerdiği yüksek oranda tekli doymamış yağ asitleri, E vitamini ile kalp sağlığını korur. Kansere savaş açar.

Önceki ve Sonraki Yazılar