Prof. Dr. Tevfik Dalgıç

Prof. Dr. Tevfik Dalgıç

BÜYÜK DEVLET ADAMLARI İLE SIRADAN SİYASET ADAMLARI

BÜYÜK DEVLET ADAMLARI İLE SIRADAN SİYASET ADAMLARI GERÇEK BİLGİYİ NASIL ELDE EDERLER VE NASIL KULLANIRLAR?

Büyük devlet adamları ile sıradan politikacılar arasındaki en büyük fark, gerçek bilgi elde etmek ve bu bilgilerle karar vermek ile yarım yamalak bilgi edinip bu yarım bilgi ile karar verip ona göre hareket etmeleridir.

Büyük devlet adamı liderler bilgilerin kendilerine doğrudan ulaşması için gereken önlemleri alırlar, araya giren dalkavuk ve yandaşlar ile “nabza göre şerbet veren” görevlileri kullanmak yerine; kendilerine ulaşan bilgilerin gerçek olup olmadığını araştıracak, inceleyecek sistemler de kurarlar. Sıradan siyasetçiler ise kendilerine “doğruları söylemek” yerine “işlerine geldiği biçimde” gerçekleri saptırarak, veya kendiliklerinden bilgi katarak gerçekleri bir şekilde sulandırıp öyle sunan yandaşlarına, yalaklarına, görevlilerine veya dalkavuklarına güvenirler.

Amerikan özgürlük savaşında güvenilir bilgilerin nasıl derlendiği konusunda aşağıda vereceğim örnek, resmi kanallarla alınan bilgilerin güvenirliği veya yetersizliği konusunda büyük devlet adamlarının neler yapabileceğini gösteren ilginç bir öyküdür.

George Washington ve Culper Casuslar Halkası

Amerikanın ilk cumhurbaşkanı ve İngilizlere karşı verilen bağımsızlık savaşının efsanevi lideri George Washington İngiliz yönetimindeki New York ve civarından kendisine sağlıklı bilgi gelmemesi üzerine, çok güvendiği Benjamin Tallmadge isimli bir binbaşıyı ordu istihbaratının başına getirdi. Ona verilen görev düşman hatlarının gerisinde ve özellikle Long Island ve civarında çalışıp İngilizlerden bilgi toplayacak bir sürekli casus ağı kurmaktı. Binbaşı Tallmadge kendi köylüsü olan çiftçi Abraham Woodhull ile Çaleb Brewster’i Long Island limanındaki İngiliz donanmasının ve onun harketlerini izlemekle görevlendirdi. Binbaşı Tallmadge’in kod adı John Bolton, Abraham Woodhull’un kod adı ise Samuel Culper Sr. idi.

Woodhull, Long Island civarındaki İngiliz gemilerinin nerede olduklarını, asker ve mühimmat durumlarını, manevralarını gün be gün izleyip Brewster’a iletiyor, o da bu bilgileri Connecticut’taki Tallmadge’a iletiyor, binbaşı Tallmadge de bunları Washinton’a ulaştırıyordu. Woodhull İngilizlerin kendisini yakalayacağı korkusu içindeydi, 1779 yılında New York’lu bir tüccar olan Robert Townsend’ı kendi casusluk grubuna dahil etti. Townsend isimli bu Amerikali  yurtsever casus halkasının ana istihbarat kaynağı idi ve kod adı olarak da Samuel Culper Jr. ismini kullanıyordu. Yazışmalarda görünmez mürekkep kulanılıyor ve sadece kod isimleri yazılıyordu raporlarında. Böylece kurulan bu casusluk halkasına Culper Halkası adı verildi, yıllar sonra tarihçiler tarafından. Bu casus halkasına sonradan değişik Amerikalı yurtseverler de katıldılar ve onlardan gelen doğru bilgilerle George Washington önemli kararlar aldı ve gerçekçi stratejiler geliştirdi.

Bu casusluk halkası 1778'den 1783 yılına kadar İngiliz donanmasının tüm faaliyetlerini, asker sevkiyatını, mühimmat durumunu günü gününe George Washington’ a iletti. Bu tamamen yurtseverlerden oluşan amatör casusluk ağının en büyük başarısı ise 1780 yılında oldu. İngilizlerin Amerikalı özgürlük savaşçılarına yardım için gelen Fransız Ordusuna İngilizlerin pusu kuracağını öğrenerek haber verdiler. Bu olay belki de Amerikalı özgürlük savaşçıları ile Fransız ittifakının bozulmasını önledi.

Culper Casus halkasının bir başka başarısı da, daha önceleri Amerikan Özgürlük ordusunda görevli olan Benedict Arnold Amerikan kalesi West Point’i İngilizlere teslim etmek için İngilizlerle gizlice görüşüyordu. İngiliz ordusunda istihbarat şefi olarak görevli John Andre’yi Amerikalılar yakaladılar. Üzerinde çıkan belgelerden Benedict Arnold’un İngilizlerle yaptığı görüşmelerin belgesi çıktı. George Washington’un emriyle İngiliz istihbarat subayı John Andre asıldı.

Gizlilik Esastı

Culper Halkası adı verilen bu Amerikalı yurtseverlerin oluşturduğu casusluk ağının üyelerinin kim olduklarını George Washington bilmiyordu. Kamu oyu böyle bir amatör casusluk halkasından habersizdi. Olay 1939 yılında Townsend’in evinde bulunan sandıktaki mektuplardaki el yazısı ile George Washington’un arşivindeki Culper Jr. imzası taşıyan el yazılarının benzerliği ile ortaya çıktı. Mektuplarda kullanılan gizli mürekkebe Sempatik Leke adını verdiler. Ayrıca gizli noktalara bırakılan mesajlar, gazetelerdeki haberlerden seçilen kelimeler ve değişik gizli iletişim yolları ile elde edilen bu gerçek bilgiler Amerikan Özgürlük savaşının kazanılmasında önemli bir görev yaptı.

Önceki ve Sonraki Yazılar