Türk Kızı, Gök Kızı, Atatürk Kızı; Sabiha Gökçen

Türk Kızı, Gök Kızı, Atatürk Kızı; Sabiha Gökçen

Yapımcı-yönetmen Gülşah Çeliker, dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’in başarı dolu müthiş kariyeri ve olağanüstü hayat hikayesini anlatan belgeseli 5 yıllık bir çalışmanın sonunda gerçekleştirmişti.

Belgesel İngilizce ve Fransızcaya da çevrilerek, Türk kadınını dünyaya tanıtıldı.

Sabiha Gökçen ile hayattayken yapılan özel röportajların yanı sıra, ünlü tarihçi Cemal Kutay ve Atatürk’ün manevi kızı, Ülkü Adatepe, İsmet İnönü’nün kızı, Özden Toker Türkiye’nin ilk jet pilotlarından Korkut Efe, Kırım- Köktebel’deki yüksek planörcülük okul arkadaşı; Mustafa İrkin, İlk kadın jet pilotlarından, Emekli Albay Şenay Günay, Selanik Konsolosunun kızı, Gül Karabuda, Eski Hava Kuvvetleri Komutanları, Emekli Orgeneral İlhan Kılıç ve Cumhur Asparuk, THK Eski Başkanı E. Korgeneral Erdoğan Karakuş, 1996 yılı Amerika Onur Ödüllü döneminden, Kurmay Albay Tayyip Özsever, aileye yakın Gazeteci ve yazar Orhan Karaveli ve son dönem F16 pilotlarından, Üsteğmen Berna Şen ve Üsteğmen Burcu Şahinkaya ile röportajlar yer alıyor. Her biri bir döneme tanıklık eden bu önemli insanların aktardıkları hikayelerle; Rusya’dan Amerika’ya Fransa’dan, Sabiha Gökçen’in 1938’de solo tur yaptığı Balkan Kentlerine dek, pek çok ülkedeki özel ve devlet arşivlerinden; yaklaşık 5 yıllık çalışmayla titizlikle seçilen yüzlerce fotoğraf, orijinal kayıt ve belgeler, bu  2 dakikalık belgeselde hayat buldu.

2003 yılı sonunda tamamlanan, ‘Türk Kızı, Gök Kızı, Atatürk Kızı, Sabiha Gökçen’ belgeseli Istanbul Harbiye Askeri Müzedeki; özel bir Gala gecesinin ardından, İngilizce ve Fransızca’ ya çevrilerek; Türk ve Dünya izleyicilerine sunulmuştu.

Benzer Videolar