MEB’den kritik karar! Sınavsız ilkokul dönemi başladı, nasıl uygulanacak?

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim öğretim döneminde kritik kararlar almaya devam ediyor. Bakanlıktan öğrenci ve veliler için duyuru geldi. Artık yazılı sınav uygulaması kaldırıldı. Peki sınavsız ilkokul ne demek? İşte detaylar...

MEB’den kritik karar! Sınavsız ilkokul dönemi başladı, nasıl uygulanacak?

Öğrenciler 11 Eylül 2023 Pazartesi günü itibariyle yeni eğitim öğretim dönemine başladı. Okullarda 1 hafta yavaş yavaş sona ererken Milli Eğitim Bakanlığı'ndan da kritik kararlar gelmeye devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni kararları açıklandı. Yeni eğitim öğretim döneminde okul öncesi, ilkokul 1 2 3 ve 4 sınıflarda sınav yapılmayacak. Yani artık öğrenciler için değerlendirme sınavları olmayacak. Peki yeni sistem nasıl uygulanacak? Eğitim uzmanları yeni sistem konusunda ne diyor?

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ondan son dakika kararları ile birlikte ölçme değerlendirme yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Yapılan bu değişikliğin ardından ilkokulda sınav uygulamasına artık son verildi. Okul öncesi, ilkokul 1 2 3 ve 4. Sınıf öğrencileri için Yeni dönemde sınav yapılmayacak. Öğretmenler öğrencilerin durumunu, sosyal gelişiminin takibi ve akademik durumuna ilişkin takip sistemi üzerinden değerlendirecek. Zaten 2021 yılında pandemi tedbirleri uygulandığı için İlkokullarda sınav yapılmamıştı. Yazılı sınavı uygulaması sadece 4 sınıflar için geçerliydi. Yeni kararlar doğrultusunda Artık tüm ilkokul öğrencileri için sınav uygulaması kaldırıldı.

UZMANLARDAN SINAVSIZ İLKOKUL DEĞERLENDİRMESİ

Uzmanlar ise konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Ankara Üniversitesi'nden Profesör Doktor Ertan Gökçe yaptığı açıklamada ilkokul 1 ve 2. Sınıflar için sınav uygulamasının kaldırılmasının olumlu olduğunu belirterek ancak 3 ve 4 sınıflarda yapılması gerektiğini savundu. Öğrencilerin sınav olmadığı için dersleri önemsememe durumu olabileceğini belirten Gökçe, ortaokuldaki sınav sürecine hazırlık açısından da son 2 yıl sınav olmasının olumlu olabileceğini dile getirdi.

SINAVLAR NEDENİYLE ÖĞRENCİLERİN KAYGISI ARTIYOR

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi final Profesör Doktor Hülya Güvenç ise sınavların öğrencilerin kaygılarını artırdığını dile getirdi. Ayrıca Sınav kaygısı nedeniyle sosyal ve duygusal gelişimin de ihmal edildiğini belirten Güvenç, Bu sebeple Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı kararı olumlu karşıladığını dile getirdi.