Özel okullara rekabet soruşturması başlatıldı

Rekabet Kurulu, özel okullara ortak fiyat tespiti iddiası ile ön inceleme gerçekleştirmesinden sonra, Ankara merkezli 8 özel okul ile İstanbul’da bulunan 5 özel Fransız lisesine soruşturma başlattı.

Özel okullara rekabet soruşturması başlatıldı

Rekabet Kurulu, 11 Kasım 2022’de yaptığı toplantıda, İstanbul’da Fransa menşeili 5 özel eğitim kurumunun, “Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi”ni ihlal ettiğini, ortak fiyat tespiti yaptıklarını araştırdı. Araştırma sonucunda yapılan tespitlerin ve belgelerin yeterli olduğu görülerek Özel Saint Benoit, Özel Saint-Joseph, Özel Saint-Michel, Özel Notre-Dame de Sion, Özel Sainte Pulcherie Fransız liselerine soruşturma başlatılması kararı aldı.

23 Kasım 2022’de Rekabet Kurulu toplantıda Türkiye Özel Okullar Derneği ile ilköğretim ve ortaöğretim seviyesindeki okullar hakkında ilgili kanun maddesini ihlal edip etmediklerine dair yapılan ön araştırmayı ele aldı. Ankara merkezli Aydın Yayıncılık (Nesibe Aydın Eğitim Kurumları), ABC Koleji, ESS Eğitim (Beştepe Koleji), Çözüm Dergisi (Çözüm Koleji), Özel Arı Eğitim, Yükselen Koleji, Maya-Gen Eğitim ve Sınav Koleji için de soruşturma açılmasına karar verdi. Okullar arasında bulunan Maya Koleji’nin eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a ait olduğu biliniyor, fakat sonradan okul hisselerini devretmişti.

thumbs-b-c-869eca3110222d60062ab67c493d7909.jpg

Soruşturmaya gerekçe gösterilen Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. Maddesi şöyle:

“Belirli bir mal veya hizmet piyasasında dolaylı veya doğrudan rekabeti engelleme, kısıtlama ya da bozma amacını taşıyan veya bu etkiyi doğrudan ya da doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, teşebbüs birlikleri, uyumlu eylemlerin kararı ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.”

Soruşturmanın bir şikayet gelmesi üzerine başladığı biliniyor. Birkaç aydır yapılan ön araştırmadan sonra okulların ortak fiyat belirleyip belirlemediği konusunda yoğunlaşılacağı öğrenildi.