Egemen Bağış: Hain çetenin gerçek yüzünü Çek kamuoyuna anlattık

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, haftalık videolu mesajı yayımladı.  Prag Büyükelçiliği olarak çalışmalarını aktaran Egemen Bağış,  "Bu haftanın en önemli çalışması şüphesiz 15 Temmuz hain kalkışmasının yıldönümü etkinliklerimiz oldu." ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, haftalık videolu mesajı yayımladı.  Prag Büyükelçiliği olarak çalışmalarını aktaran Egemen Bağış,  "Bu haftanın en önemli çalışması şüphesiz 15 Temmuz hain kalkışmasının yıldönümü etkinliklerimiz oldu." ifadelerini kullandı.


LİDOVE NOVİNY'DE, DIŞİŞLERİ BAKANIMIZ SAYIN MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU’NUN MAKALESİNİ YAYINLADI

FETÖ'nün gerçek yüzünü Çek kamuoyuna anlatmak için tüm imkanlarını seferber ettiklerini dile getiren Egemen Bağış açıklamasında şunları kaydetti:

 

Bu haftanın en önemli çalışması şüphesiz 15 Temmuz hain kalkışmasının yıldönümü etkinliklerimiz oldu. Son 2 sene olduğu gibi doğal olarak bu hain çetenin gerçek yüzünü Çek kamuoyuna anlatmak için tüm imkanlarımızı seferber ettik.

 

15 Temmuz’un 6. Yıldönümünde Çek Cumhuriyeti’nin saygın siyaset gazetesi Lidove Noviny, Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun makalesini yayınladı.

 

Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu makalesinde “Terörün milliyeti, etnik kökeni veya dini yoktur. FETÖ tüm insanlığı tehdit ediyor” başlıklı makalesinde hiçbir devletin terörist ayrımı yapma lüksü olmadığını ve hiçbir terör örgütünün tercihlerine göre “faydalı” olarak sınıflandırılamayacağını belirterek, uluslararası toplumun terörle mücadele konusunda Türkiye ile dayanışma içinde olmasını beklediğimizi vurguladı.


200’E YAKIN SEÇKİN DAVETLİ TOPLULUĞU KATILDI

Büyükelçilik rezidansımızda düzenlediğimiz 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliğimize Çek Cumhuriyeti Eski Başbakanı Sayın Petr Nečas ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Martin Košatka başta olmak üzere 30’a yakın ülke Büyükelçi seviyesinde katılmış ve Çekya’nın önde gelen siyasetçileri ve iş insanlarından oluşan toplamda 200’e yakın seçkin bir davetli topluluğu iştirak etti

 

Açılış konuşmasını gerçekleştirdiğim 15 Temmuz etkinliğimizde TRT World Editörü Sayın Yusuf Erim de konuşmacı olarak katıldı. Sayın Erim ile birlikte 15 Temmuz’un perde arkası ile ilgili birer sunum yaparak katılımcıların sorularını cevapladık. Ayrıca, Çek Cumhuriyeti Avrupa Parlamentosu Üyesi Sayın Tomaš Zdechovsky ise demokrasinin önemine işaret eden bir video mesaj ile etkinliğimize katıldı

 

Bu vesileyle bir kez daha 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı durarak vatanımız, bayrağımız ve demokrasimiz uğruna şehit düşen tüm vatandaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.


HAFTANIN DİĞER GELİŞMELERİ

Bu haftanın diğer çalışmalarına göz atarsak:

 

Nezaket ziyaretinde bulunan Finlandiya’nın yeni Prag Büyükelçisi Sayın Pasi Tuominen’i resmî konutmuzda ağırlayarak yeni görevinde başarılar diledik.

 

Prag’ın tarihi eski kent meydanında yer alan popüler Orloy Restaurant, Büyükelçiliğimizin Çek Cumhuriyeti’nde gerçek Türk kahvesini tanıtma kampanyasını desteklemek için Türk kahve makinesi üreticileri tarafından hediye edilen makine ile Türk kahvesi sunmaya başladı. Restoranın Yöneticisi Sayın Lorenzo Hysi’ye teşekkür ederek, Arnavutluk’ta bir Türk kahvesi markası olan AMA kahvesi ile yapılan lezzetli Türk kahvesini denedik.

 

Avrupa’nın farklı ülkelerinde incelemelerde bulunan gençlerimizden Sayın Can Acun sefaretimizde ağırlayarak kendisine tavsiyelerde bulunduk.

 

8 Temmuz 2022 tarihinde uğradığı menfur silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Japonya eski Başbakanı Sayın Abe Shinzo’nun taziye defterini imzalamak üzere Japonya’nın Prag Büyükelçiliği’ni ziyaret ederek, dost Japon halkı ve Hükümetine, devletimizin ve milletimizin taziyelerini ilettik.


SAVUNMA SANAYİ İŞBİRLİĞİ İMKANLARINI DEĞERLENDİRDİK

Çek Cumhuriyeti ve ABD başta olmak üzere birçok NATO üyesi ülkeye hizmet veren VRgineers firmasının davetine icabet ederek firma eğitim merkezinde F-16 simülatör ünitelerini inceledik ve firma yöneticileri ile iki ülke arasındaki savunma sanayi işbirliği imkanlarını değerlendirdik.

 

Çek Cumhuriyeti’nin on yıl devlet başkanlığını da yapan eski Başbakan, Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı Sayın Vaclav Klaus’u, kurduğu Enstitü’de ziyaret ederek, Cumhurbaşkanı Klaus, Enstitüsü Genel Direktörü ve Cumhurbaşkanlığı eski Genel Sekreteri Sayın Jiri Weigl ve Avrupa Parlamentosu eski üyelerinden ve Vaclav Klaus Enstitüsü yönetim kurulu üyesi Sayın Ivo Strejcek ile Avrupa Birliği ve Avrupa’nın geleceği üzerine ufuk açıcı bir sohbet gerçekleştirdik.

 

Çek Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi Güvenlik Komitesi Başkanı Sayın Pavel Zacek’i Elçi-Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu ile ziyaret ederek iki NATO üyesi müttefik ülke olarak işbirliği potansiyellerini değerlendirdik.

 

Fransa’nın Prag Büyükelçisi Sayın Alexis Dutertre’nin davetine icabet ederek Elçi- Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu ve Askeri Ataşemiz Sayın Yarbay Cem Tekin ile Fransa’nın ulusal gün kutlama etkinliğinde ülkemizi temsil ettik.

 

Crystal Caviar firması Direktörü Sayın Marek Landa ve firmanın Orta Asya İş Geliştirme Koordinatörü Sayın Najla Wassar’ı, Ticaret Müşavirimiz Sayın Berat Demirci Cörüt ile birlikte Büyükelçiliğimizde ağırlayarak ticaret ve sanat alanlarına ilişkin işbirliği imkanlarını değerlendirdik.

 

Konsolosluk Sorumlumuz Başkatip Sayın Ahmet Çelik, Çekya’da düzenlenecek 17 Yaşaltı Kızlar Avrupa Şampiyonası Finali’ne katılmak üzere Prag’a gelen Türkiye Voleybol Federasyonu kafilemizi, havaalanında karşıladı. Genç sporcularımıza müsabakalarda başarılar diliyoruz.

 

Önümüzdeki hafta ise sizlere çok enteresan bir konu hakkında bilgi vereceğiz. Prag’da yeni tespit ettiğimiz 5 Kıbrıs Türkü askerin mezarlarını ziyaret ederek çok yeni ve farklı bilgilere ulaştık.

 

Haftaya buluşuncaya dek hepinize keyifli bir hafta sonu diliyoruz. Kalın sağlıcakla.