EYT’den Sonra Yeni Erken Emeklilik Düzenlemesi! Bakan Işıkhan Kimlerin Yararlanacağını Açıkladı

EYT’den sonra yeni erken emeklilik düzenlemesi milyonlar tarafından merakla bekleniyordu. Bakan Vedat Işıkhan, yeni düzenlemeden kimlerin yararlanacağını tek tek açıkladı.

EYT’den Sonra Yeni Erken Emeklilik Düzenlemesi! Bakan Işıkhan Kimlerin Yararlanacağını Açıkladı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için EYT düzenlemesi, uzun bir bekleyişin ardından geçtiğimiz yıl kabul edilerek yürürlüğe girdi. Yaklaşık 5 milyona yakın vatandaş da düzenlemeden yararlanma hakkına sahip oldu. 8 Eylül 1999 öncesi SGK girişi olanları kapsayan düzenleme sonrası EYT’yi kaçıranlarda da yeni bir düzenleme beklentisi oluşmuştu.

Son dakika haberine göre 9 Eylül 1999 ve sonrasında SGK girişi olanlara yeni EYT geliyor. Bu düzenleme ile birlikte prim ve yaş şartı tamamen değişecek. Yani erken emeklilik hakkı bir kez daha tanınacak. İşte erken emeklilik için yeni gelişmeler…

EMEKLİLİK YAŞI ÖNE ÇEKİLİYOR

Eyt'yi prim eksiği nedeniyle kaçıranlar için yeni EYT düzenlemesi geliyor. Son dakika haberine göre esnafların prim günü 7200 güne düşürülüyor. Bu sayede eyt'yi kaçıran Bağkur'lu esnaflar yeniden kapsama girme fırsatını yakalayacak. EYT yasasına göre 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan ssk'lılar için 7200 prim günü bağ-kurlular için ise 9.000 prim günü şartı aranıyordu.

Bağ-kurlu bir çok vatandaş prim eksiği nedeniyle EYT’yi kaçırmış, emeklilik hakkını alamamıştı. Torba yasa maddeleri arasına giren ve Meclise sunulan yeni düzenleme ile birlikte bağ-kurluların prim eksiği sorunu ortadan kalkacak. SSK ve bağ-kur primi eşitlemesi ile birlikte artık esnaflar da 7200 prim günü ile emekli olmaya hak kazanacak.

KISMİ EMEKLİLİK DÜZENLEMESİ DE GELECEK

Ayrıca yeni bir emeklilik reformu için de çalışmalar başladı. SSK'lı ve bağ-kur'lu çalışanları kapsayacak olan yeni düzenleme 1999 öncesi ve sonrası şeklinde ikiye ayrılıyor. Bu düzenleme ile birlikte sigorta başlangıcı 1999 öncesi olanlara 50 yaş altı erken emeklilik imkanı sunulurken 1999 sonrası olanlara ise 60 yaş altı erken emeklilik fırsatı sağlanacak. Bu düzenlemenin de torba yasa maddeleri ile TBMM'ye gelmesi ve Ocak ayı bitmeden görüşülmesi bekleniyor.