MÜMİN DERE VE “BİR ÖĞRETMENİN YAŞAM ÖYKÜSÜ”

Önce Mümin Dere hakkında kısa bilgi vermek istiyorum:
1945 yılında Bulgaristan'da doğdu. 1951 yılında ailesiyle Anavatan’a "Serbest Göçmen" olarak geldi. O, Yüce Önder Gazi M. KemaI Atatürk’ün “Muhacirler; kaybedilmiş topraklarımızın aziz hatıralarıdır," tanımında uygun kişilerden biriydi.

İlk, orta ve liseyi Lüleburgaz'da. Erkek İlk Öğretmen Okulu’nu Edirne’de dışarıdan bitirdi. Erzurum Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi'nden mezun oldu.

Uzun süre, Ortaokul ve Lise Müdürlükleri, Kız Meslek Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi, Lise Edebiyat Öğretmenliği yaptı. 13.yıl Lüleburgaz Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreterliği görevinde bulundu. Bu görevde iken emekli oldu.

Mümin Dere’nin hayatında ilk görev yerlerinden olan Hemşin’in önemli bir yeri var. Gezdiği, gördüğü, hizmet ettiği yerler arasında Çanakkale ile ilgili duyguları, fotoğrafları belgesel niteliğinde.
Emine Dere ile evli; bir erkek, biri kız iki çocuk babası olan Mümin Dere, Lüleburgaz'da yaşıyor.

“Bir Öğretmenin Yaşam Öyküsü” Mümin Dere’nin uzun ince, gül dikenli yolu. Kitabının satırbaşları içinde Bulgaristan’dan Anavatan’a, Lüleburgaz’a gelişinin anıları yer almış.

Daha sonra ilk, orta, lise ve yüksek öğrenim günleri fotoğraflarla desteklenerek anlatılmış. Vatan ve Atatürk sevgisinin öncelikli olmazsa olmazlarından biri olduğu anlaşılıyor.
Mümin Dere’nin kitabında yurt içinde ve yurtdışında yaptığı gezilerden anılara yer verilmiş. Buralardaki, sosyal yaşantı, tarihi ve kültürel değerler fotoğraflarla anlatılmış.

Almış olduğu sivil toplum örgütleri içindeki görevler, yaptıkları hizmetler örnek alınacak davranışlar arasında bulunuyor. Lüleburgaz’a kazandırılan fakülteler bunlar arasında bulunuyor.
Mümin Dere, ağırlıklı ve esas olarak öğretmen. Öğretmenliğin her kademesinde görev yapmış. Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreterliğinin dışında muhasebecilikten tezgahtarlığa, şoförlükten, ustalığa, sanayiciliğe, işverenliğe kadar her işi yaptığını görüyoruz. Hasılı o, Lüleburgaz'ın okullaşmasına kendini adamış Lüleburgaz'ın Kültür gönüllüsü, kanaat önderi.

Görev yaptığı yerlerin kültür değerleri, tarihleri sosyal ve ekonomik durumları üzerinde araştırmaları, düşünceleri de “Bir Öğretmenin Yaşam Öyküsü” içiriğinde bulunuyor.
Mümin Dere, “Dünyada en güçlü silah; eğitim, eğitim, eğitimdir,” diyor.
Dua ile biten bir mesajı var ki, kulaklara küpe olmalı: “Okul, kütüphane yapanlara, okul, kütüphane yapamazlarsa, dershane yapanlara selam olsun. Allah onlardan razı olsun.”
Victor Hugo’nun sözüne rehber edenlerden olmuş: “Bir Okul Fazla Yapın, Bir Hapishane Eksiltmiş Olursunuz.”
Mümin Dere’nin kendine rehber ettiği kişilerden biri Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar olmuş. Bu değerli bilim adamından bir alıntı yapmış:

"Bilim öğrenmeye çalışın. Günlük dedikodularla, politikalarla uğraşmayın. Memlekete hizmet için, Avrupa ve ABD seviyesinde olmak için bilim lazım. Saygı istiyorsanız, önce kendinize saygı göstereceksiniz. Herkesten üstün değiliz. Ama kimseden de aşağı değiliz. Kendimizle iftihar edelim ki başkası da bize saygı göstersin."
"İstiklal Savaşı'nın ilk günlerinde eğitim üzerinde sıkı tartışmalar oluyordu. Bir ülkeyi kurtarmak kolay, fakat korumak için eğitim şart. İlkokuldan üniversiteye kadar bütün gençlere sesleniyorum! Aman gözünüzü seveyim siyasetle uğraşmayın, bilimle uğraşın, bilim yapın”

Bir Öğretmenin Yaşam Öyküsü kitabı, Mümin Dere’nin deneyimlerini içeriyor. Her insanımızın ülkemizin okullaşmasına nasıl katkı yapabileceğini gösteriyor. Ülkemizin çağdaş uygarlık düzeyine yükselmesi için, devlet ve özel sektörde gerekli olan girişimcilik ruhuna işaret ediyor. Gençlerin hayata hazırlanmalarında rehber olarak yararlanılabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar