Güneş Gürseler

Güneş Gürseler

SU BARIŞI -1

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, KURAKLIK, SUSUZLUK ADIM ADIM GELMEDİ Mİ?

Yaşamak için tüketmek zorunda olan ve tükettikleri ile de doğayı kirleterek çevre kirliliği yaratan ender canlı türü olan insanın varoluşundan bu yana aralıksız sürdürdüğü bu eyleminin gezegenimizi getirdiği nokta; küresel ısınma, iklim değişikliği, kuraklık, su kaynaklarının, ormanların, canlı türlerinin yok olması, kutupların erimesi ve diğerleri.

Bu sonuç sürpriz değil, adım adım bilerek izleyerek gelindi.

Bu gidişi gören pek çok bilim insanı, sivil toplum örgütü uyarılarını yaptı ancak dinletemedi.

Ben de naçizane bu alanda öğrenmeye ve öğrendiğimi paylaşmaya çalıştım.

Bu amaçla yaptığım çalışmalardan biri, 1993 yılında Başbakan Başdanışmanı görevinde iken hazırladığım, Ortadoğu ülkelerinde her dönemde yoğun olarak yaşanan ve giderek savaş sebebi (casus belli) haline gelen susuzluk sorununun çözümü için geliştirdiğim ORTADOĞU SU BARIŞI başlıklı işbirliği ve barış projesidir.

Bu projeyi ekte metinde herhangi bir değişiklik yapmadan değerlendirmelerinize sunuyorum.

Okurken 1993 yılında yazıldığını, sayıların o döneme ait olduğunu dikkate almanızı rica ediyorum.

Bütün bu ortak politikaları başlatacak kararı verebilmek için suyu Orta Doğu'da geleceğin “Ortadoğu Ortak Pazarı"nın ortak çıkış noktası olarak görmek gerektiğine inanıyordum. Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun oluşmasında 19. Yüzyılda kömürün yaptığı katkıyı günümüzde Ortadoğu'da su yapabilirdi.

Bölgenin petrolünde gözü olanlar ile bölgede İsrail’den daha güçlü devlet istemeyen Amerika Birleşik Devletleri böyle bir işbirliğine pek sıcak bakmadı. Ortadoğu ülkeleri de bu baskı altında insan haklarına dayalı laik hukuk devletlerini oluşturup demokrasiye ulaşabilmeyi başaramadılar. Mezhep kavgalarını ve terörü engelleyemediler.

Aslında bölgedeki su kıtlığını yönetmeyi barışı gerçekleştirme olanağı olarak kullanmak mümkündü. Ancak bu yöndeki arayışlar görmezden gelinerek engellendi ve bugünkü perişan Ortadoğu yaratıldı. 21.1.2021

YARIN: ORTADOĞU SU BARIŞI (2)

Önceki ve Sonraki Yazılar