TÜRKİYE SANATÇILARI DÜNYA SANAT ARENASINDA NEDEN YOK?

"MUHSİN ERTUĞRUL'DAN MİHRİ MÜŞFİK'E,BEDİA MUVAHHİT'TEN NAKİYE ELGÜN'E"......

1-Dünya Sanat Borsası gücünü ve tarihini bilmekten,öğrenmekten kaçması yüzünden!

2-Sanat Endüstrisini kuranların yasalarını ve yarattığı gerçeklerin 250 yıllık faturasının bedelini nasıl ödediğini bilmediğinden!

3-Dünyanın özellikle; Batı Sanat kurumlarının 1880'lerin başında yarattığı yasaların,kurumların başarılar programını es geçtiğinden!

4-Mustafa Kemal'in  Fransız Devrimi sonrası kazanılan ve ilk fikri mülkiyet yasalarının çıkışından sonra ülke de altın çocuklar yasasını çıkarmasını anlamadığından!

5-Türkiye'nin İlk Meslek Birliklerini 12 Eylül 1980 sonrasında ancak kurması, sanatın ve sanatçıların baskılarla nasıl mücadele ettiğinin anlaşılmamısından!

6-Cumhuriyet Devrimlerinin Kültür ve Sanat alanındaki başarılarının evrensel dünya içindeki hamlelerinin neden engellendiğinin sorgulanmamasından!

7-Dünya İnsanlık  Kültürlerinin kalesi ve üretim zenginliğinin en çok olduğu bir ülkenin sanatının neden ve kimler tarafından yol edilmeye çalışıldığının es geçilmesinden!

8-Dünya Yıldızları yaratan bir ülkenin; Batı Sanatçıları akımı karşısında küçük görülmesi kompleksinin neden aşılamadığının unutulmasından!

9-Türkiye'nin Sanatçı Çocuklarının öne çıkışının yaşandığı şu günlerde  onların gelecek çaresizliğini yaşatan telif yasasının çıkmamasından!

10-Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Sanat ve Kültür Politikalarında sanatçı hakları devriminin niçin hayata geçmediğinin masaya yatırılmamasından!

11-Türkiye'yi 70 yıldır yöneten sağ iktidarların neden hep sanatçıları yok etmekle uğraşan siyasetler üreten adaletsizliğine son verilmediğine dur demeyişinden!

12-Türkiye Halkına; her evden bir sanatçı çocuk çıkarsa bir aile ve bir ülke kalkınır,kurtulur eğitiminin uzak tutulması açmazının geçiştirilmesinden!

13-Türkiye Sanatçılarını dünya sanat ekonomisinde yer almak için daha çok üretim daha çok söz sahibi oluruz demeyenler yüzünden!

14-Dünya Sanat Endüstrisinin yarattığı rönesans ve ekonomik gücün sofrası bizde niçin çoğalmıyor demeyenlerin işgal ettiği makamlardan!

15-Her gün, her saat,her dakika yeni dünya dijital sisteminde, dünya sanat endüstrisine para ödeyen ülkemizin niçin kasasına para girmiyor sessizliğinden?

16- 286 Vekil sahibi AKP Partisi; Sanat Politikalarında 20 yılın içinde dünya sanat arenasına cevap verecek sanatçı haklarını çiğnemesi, uzak durmasından!

17-48 Vekil sahibi MHP Partisi;Milliyetçilikte mangalda kül bırakmayan konuşmalarında ülke sanatçılarına hakaret dışında bir şey yapmamasından!

18-134 Vekil sahibi CHP Partisi; Muhalefetini güçlendirmeye çalışırken bütün çabalarına rağmen yalnız kalmasından!

19-56 Vekil sahibi HDP Partisi;72 Milletin dil,din,ırk kimliğinde duran sanatçılarını dünyaya taşımak, evrensel insanlık dilinin büyümesi yasalarının peşinde olmamasından!

20-37 Vekil sahibi İYİ Partisi; bütün çabalarına rağmen küçük çıkışlarla ve hamlelerle sanatçıların yanında olma ışığını çoğaltmamasından!

21- 4 Vekil sahibi Türkiye İşçi Partisi; bazı gündemlerin aktif sesi olurken sanatın gelecek politikalarında çığlık yakalamamasından!

22- 6 Bağımsız Milletvekil ve diğer partilerin çabalarını ve açıklamalarını hiç duyurmamasından!

23-Sanatçılardan mutluluk ve yaşam enerjisi alan sermaye kesiminin sanatı desteklememesi suçlululuğundan!

24-Salgın günleri ve sonrasını hemen unutan devlet yöneticilerinin sanatçılara saygıyı ve eğitim sistemine sanata sevgiyi öğrenmemesinden!

25-Sanat ekmeğini dünya ekmeği yapmayan ucuz siyasetçilerin seçtiği yanlış kararların  kabahatinden!

26-Türkiye Sanatçılarının telif haklarının, 1990'lardan itibaren yanlış yasalarla gasp edilmesi ve buna göz yuman kurumların olmasından!

27-Türkiye Sanatçılarına kaşık ile telif dağıtan ama kepçe ile yabancı şirketlerin edisyon şirketlerine para akıtılmasından!

28-Türkiye Sanatçılarının sanatçılar anayasası ve geriye dönük hakların iade edilmesi yasası için örgütlü olmayaşından!

29-İktidarların siyasetine ortak olan bazı güya sanatçıların insanlık sanatçılarına düşmanlık yapmasından, onları yok saymasından!

30-Bir filmin 250 yıllık karelerinde büyük adımlar ve başarılar yaratan bir ülkenin sanatçıları olarak genç sanatçıların önünü kesmesinden!

31-Anayasamızın 64'üncü maddesine sahip çıkmayı düşünmeyen ve ciddiye alıp çözümün çıkışına gelmeyen sanatçılar tembelleğinden!

Önceki ve Sonraki Yazılar