Prag'da şehitlerimiz ve Mehmet Akif Ersoy anıldı

18 Mart Şehitlerini ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü nedeniyle Çekya'nın Perdubice'de şehitliğinde, Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış öncülüğünde görkemli bir anma programı düzenlendi.

Prag'da şehitlerimiz ve Mehmet Akif Ersoy anıldı

18 Mart Şehitlerini ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü nedeniyle Çekya'nın Perdubice şehitliğinde, Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış öncülüğünde görkemli bir anma programı düzenlendi.

Çekya'daki vatandaşlarımızın da katılmış olduğu anma programına Büyükelçi Egemen Bağış, vatanımız için çarpışıp canını feda eden tüm şehitlerimizi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm kahramanlarımızı rahmetle ve şükranla andığını belirterek,  "Şehitlerimiz aynı zamanda dünyanın neresinde olursa olsun milletimizin haksızlık zulme sessiz kalmayacağını da Akıncı ve Bayraktar ruhlarıyla adeta haykırmaktadır."ifadelerine yer verdi.

Konuşmasında Çanakkale Zaferi'ni de değinen Büyükelçi Egemen Bağış,"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da sıkça vurguladığı gibi Çanakkale'de bir asır önce neler yaşandığını bilmeyenlerin, verilen mücadeleyi anlamayanların, bugün vatanımıza yönelik tehditlere karşı duruşumuzdaki azim ve kararlılığı anlamaları da mümkün değildir." dedi.

Çiçekler ve dualarla şehitlerimizle birlikte Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'unda  anıldığı programda Büyükelçi Egemen Bağış şunları söyledi:

Çek Genelkurmay Başkanlığı ve Pardubice Belediyesi’nin saygıdeğer temsilcileri,

Sevgili vatandaşlarımız, soydaşlarımız ve dostlarımız, 


18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 107. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen programa hoşgeldiniz. 

Bugün, tarih boyunca vatanımız için hiçbir tereddüt göstermeden canlarını feda eden tüm şehitlerimizi olduğu gibi 103 yıl önce, 1916 yılında Çanakkale’den gelerek Galiçya Cephesinde şehit düşmüş kahraman askerlerimizi anmak üzere, Pardubice’deki şehitliğimizde bir araya gelmiş bulunuyoruz.
 
Türk milleti anavatanda ve tüm dünyada her yıl 18 Mart günü düzenlenen Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi Yıl dönümlerinde, ülkemiz topraklarını bizlere emanet eden tüm şehitlerimizi ve başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kahramanlarımızı rahmetle ve şükranla anmaktadır.

Biz Çek Cumhuriyetinde yaşayan Türkler de  bugün 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve “Yüreklerde Âkif, Dillerde Hürriyet” temalı Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliğimizde dünyanın dört bir yanında olduğu gibi heyecan ve gururla şehitlerimizi yad ediyoruz. Yarın da bu ülkenin 2 büyük şehri Brno’daki Türk-Çek Kültür İşbirliği Derneğimizin girişimleriyle, Hodonin’de bulunan Şehitliğimizde de bir anma töreni gerçekleştirecektir.

2019 Kasım ayında Türkiye Cumhuriyetinin Prag Büyükelçisi olarak göreve başladığımda eşim Beyhan hanım ile birlikte ilk ziyaret ettiğimiz yer olan Pardubice şehitliğimizde bu töreni düzenlenmemiz de çok anlamlıdır. Pardubice Çek Cumhuriyeti’nin Çanakkale ile kardeş kentidir. 

Yüz yedinci yıldönümünü idrak ettiğimiz Çanakkale Zaferi, milletimizin büyük imkansızlıklara rağmen, bağımsızlık, onur ve vatan uğruna yaptığı fedakarlıkları gözler önüne seren şanlı bir destandır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da sıkça vurguladığı gibi Çanakkale'de bir asır önce neler yaşandığını bilmeyenlerin, verilen mücadeleyi anlamayanların, bugün vatanımıza yönelik tehditlere karşı duruşumuzdaki azim ve kararlılığı anlamaları da mümkün değildir. 

Birinci Dünya Savaşı sırasında verdiğimiz aziz şehitlerimizden bini aşkını bugünkü Çek Cumhuriyeti topraklarında yatmaktadır. Bu töreni gerçekleştirdiğimiz Pardubice şehitliğimizde ise 508, kahraman vatan evlâdımız bulunmaktadır.


 
Burada, vatan topraklarından binlerce kilometre ötede yatan askerlerimizin destansı öyküsüne baktığımızda, Birinci Dünya Savaşı tüm şiddetiyle devam ederken, topraklarını genişletmek amacıyla Rusya Ordusu’nun 1916 yılı Haziran ayında Galiçya bölgesinde Avusturya-Macaristan İmparatorluğu kuvvetlerine karşı büyük bir saldırıya geçtiğini ve bilahare Çanakkale’deki 15. Osmanlı Kolordusu’nun otuz bini aşkın askeri ile müttefiklerimize yardım için, bugün birlikte yaşadığımız insanların atalarını ve bu toprakları korumak için buralara geldiğini görüyoruz. Bugünlerde dünya gündeminin en önemli konusuna baktığımızda aslında tarihin sadece tekerrürden ibaret olduğunu da net bir şekilde anlıyoruz. 

Pardubice’de yatan 508 aziz şehidimiz, yaşadıkları coğrafyanın çok uzağında büyük bir kahramanlık örneği ortaya koyarak Galiçya Cephesinde şehit düşen beş bini aşkın vatan evlâdımız arasında yer almaktadır. Şehitlerimiz aynı zamanda dünyanın neresinde olursa olsun milletimizin haksızlık zulme sessiz kalmayacağını da Akıncı ve Bayraktar ruhlarıyla adeta haykırmaktadır. 
 
Medeniyetimizin en mukaddes değerlerinden olan şehitlik mertebesine ulaşmış olan evlatlarımız, dost ve NATO müttefikimiz Çek Cumhuriyetinde ve Çek halkının ebedi misafirleri konumundadır. Çek topraklarında bulunan üç şehitliğimiz, Türk tarihinin olduğu kadar Çek tarihinin de bir parçası haline gelmiştir.
 
Tarih boyunca vatan uğruna canlarını seve seve veren şanlı ordumuzun mensuplarını ve gazilerimizi asla unutmayacağız. Ülkemizin güvenlik ve bekâsı için hiçbir fedakarlıktan sakınmayan, tarihimizin şanlı sayfalarını yazan ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ve kutsal vatan ve müttefik topraklarını canları pahasına müdafaa eden aziz şehitlerimizi daima minnet ve şükranla anacağız.


 
Bugün mensubu olmaktan onur duyduğum Dışişleri Bakanlığımızın şehit düşen tüm kadrolarını da rahmetle anıyoruz. Türk Dışişleri Bakanlığı mensupları olarak Ermeni terör örgütü ASALA tarafından 28 ayrı saldırıda haince katledilerek şehit edilmiş 42 diplomat meslektaşımızı saygıyla yadediyoruz. Şehitlerimizin aziz hatırasını korumaya ve dünyanın dört bir yanında şartlar ne olursa olsun milletimizle birlikte ülkemizin menfaatlerini savunmaya devam edeceğiz.
 
Bu vesileyle, Birinci Dünya Savaşı sonrasında verdiğimiz Milli Mücadele’nin bütün görkemini gözler önüne seren İstiklal Marşımızı ve onun aziz Şairi Mehmet Akif Ersoy’u da saygıyla anıyoruz. İstiklal Marşımız, kritik bir dönüm noktasında ordumuza ve halkımıza manevi güç vermiş, savaşın en çetin safhalarında milletimize ümit aşılamıştır. İstiklal Marşımızın şairi, ömrünü vatanına, bayrağına, milletine ve onun değerlerine vakfeden Mehmet Akif Ersoy’u hürmet ve minnetle yadediyoruz.
 
Ruhları şad olsun.

Şehitliklerimizin onarım ve bakım çalışmalarında emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma, şehitlerimizin manevi miras ve hatıraları üzerine araştırma yapan tüm araştırmacı ve akademisyenlere, Çek makamlarına ve anma törenine katkılarından dolayı Çek Savunma Bakanlığı yetkililerine şükranlarımızı sunuyoruz.
 
Şimdi Diyanet İşleri Başkanlığımızın Viyana’da görev yapan değerli din işleri görevlisi Abdurrahman Hocamızı dua için kürsüye davet ediyorum. Tören sonrası şehitlerimizin ruhuna helva ikramımız olacaktır. Katılımınız için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, saygı, selam ve sevgilerimi sunuyorum.