ABD’den Türkiye’ye S-400 yaptırımları geldi

ABD, Rusya'dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararı aldı. Yaptırımlar, Savunma Sanayi Başkanlığı'nı hedef alıyor.

ABD’den Türkiye’ye S-400 yaptırımları geldi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararı aldı.

Yaptırımlar, Savunma Sanayi Başkanlığı ve Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir'i hedef alıyor.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptırımların Savunma Sanayi Başkanlığı'na yönelik tüm ABD ihracat ruhsatlarını ve izinlerini kapsadığını açıkladı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada,Savunma Sanayii Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir yaptırım listesine alındı.

Yaptırım listesinde Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in yanı sıra, Savunma Sanayii Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Serhat Gençoğlu ile Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit de yer aldı.

Yaptırım listesindeki kişilerin ABD'deki mal varlıklarının dondurulacağı ve bu kişilere vize kısıtlamaları getirileceği kaydedildi.

Ayrıca, Savunma Sanayi Başkanlığı ABD'den ihracat lisansı alamayacak, ABD'li ve uluslararası finans kuruluşlarından kredi alamayacak.

SENATODAN 3/2 ÇOĞUNLUKLA GEÇMİŞTİ

Türkiye’ye yönelik ABD’nin “Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası” (CAATSA) yaptırımlarını da içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı (NDAA) adıyla oylanan tasarı, Temsilciler Meclisi'nde ve Senato'da 11’e karşı 79 oyla kabul edilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise Türkiye'ye yönelik yaptırımları da içeren yasa tasarısını veto edeceğini duyurdu.

Ancak Senato tasarıyı üçte iki çoğunlukla bir kez daha kabul ederse Trump'ın ikinci bir veto hakkı bulunmuyor ve yaptırımlar devreye giriyor.