Rotterdam Çanakkale Savaşları Tarihi Müzesi

Dünyada bir cephenin başka bir ülkede anlatıldığı tek müze olarak tarihe geçen Rotterdam Çanakkale Savaşları Tarihi Müzesi’nin kurucusu ve aynı zamanda Hollanda’daki iyilik hareketi Altın Lale’nin de kurucusu olan Bülent Türker, “Kendi evimin bir bölümünü müzeye dönüştürdüm. Her gün gece 22.00’a kadar açık müzemde hepsi orijinal 250 eseri sergilerken, Çanakkale’nin geçilmez olduğunu 2 bin 500 kilometre uzakta anlatıyorum. 86 yaşındaki annem gelenlere çay ya da 1915 koşullarını hatırlatan üzüm hoşafı ve tayı

Rotterdam Çanakkale Savaşları Tarihi Müzesi

Birinci Dünya Savaşı’nın en önemli çarpışmalarının yaşandığı Çanakkale cephesi Hollanda’nın Rotterdam kentinde bir Türk tarafından kurulan müze ile anlatılıyor.

Dünyada bir cephenin başka bir ülkede anlatıldığı tek müze olarak tarihe geçen Rotterdam Çanakkale Savaşları Tarihi Müzesi’nin kurucusu Bülent Türker, “Kendi evimin bir bölümünü müzeye dönüştürdüm. Her gün gece 22.00’a kadar açık müzemde hepsi orijinal 250 eseri sergilerken, Çanakkale’nin geçilmez olduğunu 2 bin 500 kilometre uzakta anlatıyorum. 86 yaşındaki annem gelenlere çay ya da 1915 koşullarını hatırlatan üzüm hoşafı ve tayın ekmek ikram ediyor. Annem Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ile Çanakkale’nin kahramanlığını ziyaretçilere anlatıyor. 8 yılda 30 bin Hollandalı ziyaret etti. Yerel yöneticiler seçim kampanyalarında müzemden görüntü verecek kadar önemsiyor” dedi.

Hollanda’daki iyilik hareketi Altın Lale’nin kurucusu Bülent Türker, İngiltere’de açık arttırma ile satılan Atatürk’e ait silahı 50 bin Avro’ya alarak yabancıların eline geçmesine engel olmuştu.

Rotterdam Çanakkale Savaşları Tarihi Müzesi’nde, Çanakkale’ye gelen bir Fransız komutanın piposu, Nutuk’un ilk baskısı, savaş haritaları, istiklal madalyaları, İngiliz subayının silahı, Türk sancağı, şeker çuvalından Türk bayrağı gibi ilginç eserler bulunurken, müze ücretsiz ve saat sınırı olmadan gezilebiliyor.

Dünyada ilk kez başka bir ülkedeki cephenin müzesi

86 yaşındaki Zehra Ana’dan Hollandalılara üzüm hoşafı

Kırklareli’nin Vize ilçesinde doğan Bülent Türker, Ankara Ticari İlimler Akademisi’ndeki tahsilinin ardından mili atletizm sporcusu olarak gittiği Hollanda’da büyük bir başarı yakaladı.

3 bankanın şube müdürlüğünü yapan Türker, 2000 yılında Hollanda Kraliyet nişanı aldı.

2002 yılında Azra Akın’a sponsor olarak katıldığı yarışmada dünya güzeli olmasını sağlayan Türker, engellilere, öğrencilere ve ihtiyaç sahiplerine yaptığı iyiliklerle Hollanda kamuoyunun yakından tanıdığı isim oldu.

2005 yılında halk oylaması ile "40 yılın En İyi Kalpli İnsanı" seçilen Türker, Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk değerlerini korumak için harekete geçti.

1990 yılında Hollandalı bir koleksiyoner Çanakkale Muharebelerinden kalan çok sayıda tüfek, kılıç, askeri elbise, belge ve harita gösterdi.

Türker, Hollandalının bunları 1970-1990 yılları arasında Çanakkale’deki köylülerden çok ucuza satın aldığını öğrendi.

Hollanda’da bir müze kurma fikri geliştiren Türker, 2015 yılına kadar Türk yetkililerden bina ve yer istedi. Türker olumsuz yanıt alınca kendi evinin bir bölümünü ayırdı.

Rotterdam Çanakkale Savaşları Tarihi Müzesi

Savaş tarihine ve Atatürk ürünlerine olan ilgisini koleksiyonerliğe çeviren ve yüzlerce ürünü toplayan Türker, 18 Mart 2015 günü yüzlerce Türk ve Hollandalının katılımıyla Rotterdam Çanakkale Savaşları Tarihi Müzesi’ni açtı.

8 yıldır her gün 07.00-22.00 arasında ücretsiz ziyaret edilen müzeyi her gün 86 yaşındaki annesi Zehra Türker ile açan Türker, yaklaşık 30 bin kişiyi ağırladı.

Zehra Türker, Hollandalıların yanı sıra ABD, İngiltere, Fransa, Avustralya’dan gelen yabancıların akın ettiği müzede, ziyaretçilere sıcak içeceklerin yanı sıra, 1915 yılında Çanakkale cephesinde olduğu gibi üzüm hoşafı ve tayın ekmek ikram ediyor.

10 bin Türk bayrağı ile 10 bin Atatürk posterini müzeye gelenlere hediye eden anne-oğul, Rotterdam’da gönüllü temsilcilik yaparak Çanakkale’deki kahramanlığı anlatıyor.

Cumhuriyetin 100’üncü yılında Atatürk müzesi olacak

Dünyanın başka bir ülkedeki ilk savaş müzesini kuran Bülent Türker, yabancı konuklar kadar Fatma Girik, Ediz Hun, Nükhet Duru, Tayfun Talipoğlu, Osman Pamukoğlu, Cemil İpekçi ve Naim Süleymanoğlu gibi isimlerin de geldiği bir tarihi mekan oluşturdu.

Hollandalı milletvekili ve belediye başkanlarının siyasi propaganda yapmak için bile geldiği müzeye, Türkiye Cumhuriyeti Rotterdam Başkonsolosuğu büyük destek veriyor.

Çanakkale savaşında kullanılan tek bayrağın yanı sıra, sancak Kuran-ı Kerimi, asker yemek kapları, kılıçlar, silahlar, haritalar, belgeler, ilaç kutuları, mataralar, cephe malzemeleri gibi, 107 yıl önceki savaştan kalma orijinal 250 parça eser sergileniyor.

Bülent Türker, “Çok sevdiğim anavatanımın tarihsel değerlerini anlatmak için kendimi adadım. Kurucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kahramanlığını, Çanakkale’de yaşananları ve Türkiye Cumhuriyeti’nin hangi şartlarda kurulduğunu anlatırken ülkemle gurur duyuyorum. Müzeyi cumhuriyetimizin 100. Yılında Atatürk Evi’ne çevireceğim. Atatürk’e ait 100 orijinal eseri bulmaya çalışıyorum. Müzayedelerden Atatürk ile ilgili eserleri topluyorum. Evimin sokağı Atatürk Sokağı diye anılıyor. Hollandalı milletvekillerinin gelip müzede fotoğraf çektirmeleri ya da bir Fransız çocuğun gelip annemden üzüm hoşafı istemesi bana yetiyor. Ülkeme borcumu ödeyebilmek için tüm mal varlığımı adadım” dedi.

Müzede sergilenen 250 eserden bazıları

Çanakkale’yi işgale gelen bir Fransız komutanın piposu.

Atatürk’ün Nutuk adlı eserinin 150 milletvekili için hazırlanan ilk baskısı.

Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk’ün takdiri ile verilen kırmızı şeritli İstiklal madalyaları.

Bir Türk komutanına verilen kahramanlık nişanı.

Çanakkale Savaşı’nda İngilizler tarafından şehit edilen Türk komutana(Ahmet) ait altın işlemeli saat.

(Savaş ganimeti olarak İngiltere’ye götürüldükten sonra 2012 yılında 4 bin Avro’ya müzayededen satın alındı. Ermeni saat ustası tarafından yapıldı ve üzerinde kurşun izi bulunuyor)

İngiliz kıdemli komutanların silahları.

Çanakkale kahramanlarından 57. Alay’ın orijinal fotoğrafı.

Sancak Kuran-ı Kerimi. (Deri kılıfında)

1937 tarihli Türk bayrağı. (Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti yazılı)

Çanakkaleli kadınların şeker çuvalından yaptığı simli Türk bayrağı. (Köy meydanına asılan bayrak altında gençler savaşa gitmeden aileleriyle helalleşirdi)

 Atatürk’ün silahını satın almıştı

Milli atlet olan Bülent Türker sıklıkla Türkiye’ye gelerek koşulara katılıyor.

Hayatı dolu dolu yaşamayı seven ve pek çok sivil toplum hareketinde görev alan Türker, Hollanda’nın iyilek hareketi Altın Lale organizasyonunun da kurucusu.

Oğlu Buğra Türker tarafından 29 Ekim’de 7’incisi yapılacak Altın Lale ile 12 dalda başarılı ve iyiliksever insanlara ödül veriliyor.

60’dan fazla ülkeyi gezen, sokak hayvanları, kadın hakları ve engelliler gibi konulara duyarlı olan Türker, 8 bin engelliye akülü araba alırken, Türkiye’ye 6 ambulans, 33 diyaliz makinesi, pek çok tıbbı cihaz bağışladı.

Naim süleymanoğlu’nun da yakın arkadaşı olan Türker’in ismi Vize’de doğduğu sokağa verildi.

Türk Dünyası Kültür Ödülü ve Mehmetçik Vakfı ödülü sahibi Türker’in annesi Zehra Türker’de 2019 yılında Hollanda Kraliçesi’nden Kraliyet Onur madalyası almıştı.

Derince’de Bülent Türker Anaokulu’nu yaptıran Türker, 2012 yılında İngiltere’de Atatürk’e ait hediye silahın açık arttırma ile satılacağını öğrenince hareket geçerek yabancıya satılmasını engellemişti.

50 bin Avro’ya satın alınan silah halen müzede özel bölümde sergileniyor.