'Yeliz' restore ettirdiği çeşmenin kitabesine babasının adını ekletmiş!

Yeliz kod adı ile kamuoyunda tanınan Ak Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, restore ettirdiği Vezir Çeşmesi'nin kitabesine çeşmenin banisi Sultan I. Mahmud’un yanına babasının adını da eklettirdi: “Sahibül hayrat merhum Zeki Ahmed Çamlı”!

'Yeliz' restore ettirdiği çeşmenin kitabesine babasının adını ekletmiş!

Yeliz kod adı ile kamuoyunda tanınan Ak Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, restore ettirdiği Vezir Çeşmesi'nin kitabesine çeşmenin banisi Sultan I. Mahmud’un yanına babasının adını da eklettirdiği ortaya çıktı!

Ahmet Hamdi Çamlı, çeşmeyi yaptıran 1. Mahmud'un isminin yanında babasının da ismini yazdırdı:  “Sahibül hayrat merhum Zeki Ahmed Çamlı”!

FATİH VEZİR ÇEŞMESİ

1748 yılında 24. Osmanlı Sultanı I. Mahmud tarafından inşa ettirilen ve yine bu padişahın ismiyle de anılan tarihi Vezir Çeşmesi, Fatih'te İskenderpaşa Camii yanında bulunuyor.

1921 YILINDAKİ YANGINDA TAHRİP OLMUŞTU

18. yüzyılda kendini hissettirmeye başlayan barok mimari tarzının eşsiz örneklerinden biri olan çeşmenin, 1920-1921 yangınında mermerleri çatlamış ve o tarihten itibaren atıl vaziyette kalmıştı.

1970'Lİ YILLARDA DA İHYA EDİLMEYE ÇALIŞILMIŞTI

Vezir Çeşmesi'nin yeniden ihyası için o dönem Necmettin Erbakan'a en yakın isimlerden olan, Ak Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı'nın babası Ahmet Zekli Çamlı çeşmeyi yeniden kazandırmak için mücadele etse de, bürokratik engeller ve teknik olumsuzluklar nedeniyle bu çabalar sonuçsuz kalmıştı.

ORJİNAL KİTABE NEREDE?

Görüşlerine baş vurduğumuz sanat tarihi alanında çalışmaları ile bilinen Sosyolog Dr. A. Çağlar Deniz konuya dair şunları söyledi:

“Bu yapılan bir kültür, tarih ve sanat katliamıdır. Aynı zamanda da toplumsal hafızayı değiştirme girişimidir. Kültür Bakanlığı ihdas etmiş bir ülkede böylesi narsistçe bir skandalın bırakın yaşanmasını, bunun bir fikir olarak dost sohbetinde dahi olsa ortaya atılması abesle iştigal sayılmalıdır. Her fırsatta Osmanlı hayranı olduğunu dile getiren Sayın Vekil, bu yaptığını Osmanlı döneminde yapsaydı kendisini 'Maktul Ahmet Hamdi bey' olarak anıyor olacağımızı biliyor mu acaba? Aynı zamanda, yazının mermer üzerindeki istifi ve kompozisyonundan yeni bir kitabenin -sözde restore edilen(!)- çeşmeye konduğu anlaşılmaktadır. O halde şu soruyu sormamız da bu ülkenin vatandaşı olarak hakkımız; I. Mahmud Çeşmesi’nin orijinal kitabesi nerede?”