Domuz eti yerken besmele çeken fenomene hapis cezası

Endonezyalı TikTok fenomeni Lina Lutfiawati, domuz eti yemeden hemen önce besmele çektiği video sebebiyle 2 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Lina, aynı zamanda 16 bin 245 ABD doları para cezasına çarptırılmasına karar verildi.

Domuz eti yerken besmele çeken fenomene hapis cezası

Bu ceza ödenmezse TikTok fenomeninin hapis cezasının üç ay uzatılmasına karar verildi. Endonezya'da 33 yaşındaki TikTok fenomeni Lina Lutfiawati, Tiktok hesabından paylaştığı bir videoda domuz eti yemeden önce besmele çektiği görüldü. Hakkında dini değerlere hakaret ve nefret körükleme suçlarından ötürü dava açılan Lina, mahkeme tarafından 2 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Hapis cezasının yanı sıra 16 bin 245 ABD doları para cezası verilen Lina, bu parayı zamanında ödemezse hapis cezasının üç ay uzatılmasına hükmedildi.

domuz-eti-yerken-besmele-ceken-fenomene-hapis-cezasi-001.jpg

NEFRET DOLU BİLGİ YAYMAK SUÇLARINDAN

Lina geçtiğimiz Mayıs ayında, domuz derisi yemeden önce "Bismillah" dediği bir anın videosunu sosyal medya hesabından yayınladı. Endonezya'nın geri kalanının aksine Hindu nüfusunun çoğunlukta olduğu turistik bir bölge olan Bali'de tatil yapmaktaydı. Lutfiawati, domuz etini merak ettiği için denediğini ifade etti. Milyonlarca izlenmeye ulaşan video ağır eleştirilere maruz kaldı. Şikayet üzerine Lina hakkında "nefret dolu bilgiyi yaymak ve etnik köken, din ve ırk üzerinde düşmanlık oluşturmak" suçlarından soruşturma başlatıldı. Başta Müslüman dini kuruluşu olan Ulema Konseyi olmak üzere ülkedeki mufazakarlar Lina'ya oldukça sert tepkiler gösteri Fenomen 2 yıl hapse mahkum edildi. Mahkeme Lina'ya 16 bin 245 ABD doları para cezası da verdi. Lina, eğer bu parayı zamanında ödemezse hapis cezasının 3 ay uzatılmasına karar verildi.

domuz-eti-yerken-besmele-ceken-fenomene-hapis-cezasi-002.jpg

LİNA LUTFİAWATİ HAKKINDA

Müslüman olan Lina, Hint Bollywood filmlerine olan sevgisi sebebiyle Hint adını benimseyen Lina Lutfiawati ismini kendi isteğiyle aldı. 2 milyonun üzerinde TikTok takipçisi bulunan fenomenin Hindistan'da da bir işletmeye sahip olduğu biliniyor.