Abdullah Gürgün

Abdullah Gürgün

BARIŞA EVET, NATOYA HAYIR!

Söyleseler inanmazdım. İsveç ve Finlandiya NATO üyesi olma yolunda.

Finlandiya ve İsveç basını da NATO üyeliği yanlısı yayınlara ağırlık verdi. NATO karşıtı pek çok tanınmış isim bir bildiriyle tarafsızlığın ve bloksuzluğun devamından yana olunmasını istedi. Ancak Finlandiya NATO’ya üye olursa İsveç’in direnmesi zor görünüyor. Danimarka, Norveç ve Baltık ülkelerinden sonra Finlandiya’nın da üye olmasıyla İsveç NATO dışında kalabilir mi? Gözlemciler bunun mümkün olmadığı görüşünde birleşiyorlar. Öte yandan İsveç uzun zamandır açıkça NATO’ya yaklaşıyordu. İsveç ve Finlandiya Afganistan’a da asker yollamışlardı.

İsveç 1980’li yıllarda Rus denizaltı tecavüzlerini büyük haberler yaparken karasularında dolaşan ABD ve NATO denizaltılarından hiç bahsetmiyordu. İsveç topraklarında NATO askerleriyle manevralar yapılıyordu. Hele hele tarafsızlık ve bloksuzluk yanlısı görüşlere rastlamak iyice zorlaştı.

Bu durumda NATO üyeliğinin İskandinavya’yı bir nükleer savaş meydanına çevirme tehlikesi herkesin korkulu rüyası. NATO üyeliğiyle Rus nükleer füzelerinin hedefleri arasına girmek arasındaki bağı görmek için de rüya yorumcusu olmaya gerek yok.

Tüm Doğu Avrupa, Baltık ve İskandinavya ülkelerinin Rusya’yı abluka altına alması doğal olarak Rusya’da daha fazla kendini koruma endişesine yol açacaktır.

Öte yandan Finlandiya ve İsveç özellikle Ukrayna krizini üyelik için önemli bir neden olarak gösteriyor. Sokaklarda meydanlarda, her yerde Ukrayna bayraklarını görüyorsunuz. Hem İsveç hem Finlandiya’da televizyonlar radyolar sürekli Rus saldırganlığından ve Ukrayna’nın mağduriyetinden bahseden programlar, sahte haberler yayınlıyorlar.

Finlandiya’nın Moskova’ya dek uzanabilecek savaş uçakları alması da düne kadar Moskova’nın güdümünde olan Helsinki’nin büyüklük kompleksine kapıldığı izlenimini veriyor.

İsveç de eskiden beri Finlandiya’nın büyük ağabeyi rolündeydi. Çünkü Finlandiya daha düne kadar İsveç’e bağlıydı.

Şimdi hem İsveç hem de Finlandiya NATO üyeliğine teşvik ediliyor.

Finlandiya’nın 36 yaşındaki kadın Başbakanı Sanna Marin ve İsveç’in 55 yaşındaki kadın başbakanı Magdalena Andersson’un, ”iki deneyimsiz siyasetçi”, amazon kıyafetleri giyip arkalarına yaşlı maceracı ABD Başkanı Joe Biden’i alarak Rusya’nın dinamik ve analitik zekalı, savaşçı, kurt siyasetçisi Putin’e meydan okuması İskandinavların ”blå ögdhet (mavi gözlülük)” denen saflığından başka nedir?

Bu üyelikler İskandinav topraklarını NATO nükleer silahlarına açacaktır. Bunların düğmesi de Putin düşmanı Biden’in elinde olacaktır. Putin’in elleri armut mu toplayacaktır?

Şu anda sağ partiler NATO üyeliğinden yana. Sol Parti ve Yeşiller hayır diyor. Sosyal demokratların işi zor. Birçok ağır top hala geleneksel İsveç tarafıslığından yana. Bir halk oylaması yapılırsa üyeliğe hayır diyenler çoğalabilir. Halk oylaması yapılmadan üyeliğe girmek ise çok zor. İsveç’te bu darbe ile eş anlamda algılanabilir.

NATO’ya üye olmak için anayasada birçok değişiklik yapmak gerek. NATO’ya üye olmak demek gerektiğinde NATO ile birlikte savaşa girmek demek. Anayasa değişikliği için ise iki ayrı seçimle gelen iki ayrı meclisin olumlu kararı gerekiyor.

Ama göründüğü kadarıyla NATO yanlılarının çok acelesi var. Kimbilir meseleyi kısa yoldan çözmek için ne katakulliler düşünüyorlar… Ukrayna savaşı sürerse taraftar toplama çabaları da sürecek. Ukrayna’da savaş sona ererse planları suya düşer.

NATO ülkelerinin – müstakbel üye(?) İsveç dahil- Ukrayna’ya silah pompalayıp durmalarının sebebi NATO yanlılarının güçlenmesini sağlamak değil mi?

Ukraynalıların kafakola alınıp son neferlerine dek savaşmaları, NATO’nun hanesine yeni ülkeler, bu ülkelerin olanakları ve insan gücünün yazılması demek.

Tarafsız bloksuz bir İsveç’ten yana olanlar sayıca fazla olmasalar da kararlılar. ”JA TİLL FRED - NEJ TLL NATO : Barışa evet – Savaşa hayır!” pankartlarıyla gösteriler yapmayı sürdürüyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar