Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

SEBZE VE MEYVELERİ NASIL TEMİZLEYELİM?

Sebze ve Meyve Tüketimi Çok Önemli

Dünya Sağlık Örgütü günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimini önermektedir. Sebze ve meyvelerin içerisinde sağlık için son derece gerekli olan birçok vitamin, mineral, antioksidan, antikanserojen madde ve lif bulunmaktadır. Sebze ve meyveler olmazsa olmaz yiyeceklerdendir. Tarım ilaçlarının bilinçsiz ve yoğun kullanımı bu ürünlerde kansere ve birçok hastalığa neden olabilecek kalıntılar bırakmaktadır. Özellikle çocuklar ve hamileler tarım ilaçlarına karşı çok hassastır.

Tarım İlaçları Türkiye’de Bilinçsiz Kullanılıyor

Türkiye’de tarım ilacı kullanımı diğer ülkelere göre oldukça düşük olmasına rağmen, yurt dışına ihraç edilen gıda ürünlerinde pestisit kalıntısı içeren parti sayısı oldukça fazladır. Tarım ilaçları uygulaması uygun hava koşullarında, rüzgarsız ve serin saatlerde yapılmalıdır. İlaçlama zamanına, son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye dikkat edilmemektedir. Uygulama esnasında çiftlik hayvanlarının uzak tutulmalı ve çevrede bulunan arılar göz önünde bulundurulmalıdır.

2012-2016 yılları arasında Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen çalışmada test edilen 1318 gıda ürününün %17,3’ünün maksimum kalıntı limit değerlerini aştığı tespit edilmiştir. Yine Antalya Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nin 2012 ve 2014 yılında yaptığı iki ayrı çalışmada maksimum kalıntı limitinin sınırını aşan ürün sayısı %21 ve %25 olarak saptanmıştır. Bu oranlar Avrupa Birliği ülkelerine göre çok yüksektir.

Tarım İlaçları Kanser Yapar

Tarım ilaçları en az sigara kadar kanser yapıcı etkiye sahiptir. Modern tarım gündelik hayatta yediğimiz birçok üründe kansere ve diğer kronik hastalık ve kusurlara yol açan birçok kalıntı bırakmaktadır.

Tarım İlaçlarına Karşı Ne Yapalım?

Türkiye’de 350 kadar tarım ilacı uygulanmaktadır. Bu tarım ilaçlarının bazıları sebze ve meyvelerin yüzeyinde kalırken, bazıları içlerine nüfuz eder. Bazıları da hem yüzeydedir, hem de sebze ve meyvelerin içine girer. Bu nedenle tarım ilaçlarını uzaklaştırmak için tek bir yöntem söz konusu değildir. Öncelikle en fazla kirlenen sebze ve meyveleri bilmeliyiz. Çilek, kereviz, nektarin, elma, şeftali, armut, üzüm, ıspanak, domates, dolmalık biber, patates tarım ilaçlarıyla en fazla kirlenen besinlerdir. Bu besinlerin mümkünse tarım ilacı içermeyen organik olanlarını seçmeliyiz. Avokado, mısır, ananas, lahana, soğan, patlıcan, kavun, karpuz, kivi, muz, kuşkonmaz, karnabahar gibi besinler ise tarım ilaçlarından çok fazla etkilenmezler.

Kimyasalları Nasıl Temizleyelim?

En etkili yöntem kabuk soyma ve akan suda iyice yıkamaktır. Bunun dışında sirkeli suda bekleterek daha sonra yıkamak, karbonatlı suda 15 dakika bekletmek ve yıkamak, kök sebzeleri yıkadıktan sonra hafifçe fırçalamak gibi yöntemler uygulanabilir. Bir tatlı kaşığı karbonat, bir su bardağı sirke, bir su bardağı su sprey kutusuna alınarak sebze ve meyveler spreylenir ve 10 dakika sonra bol suyla yıkanabilir. Bazı kimyasalların sirkeli suda daha etkin olabileceği söylenmektedir. Bu nedenle yemek sodasının tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar