Çiftçiler, borçlarının yapılandırılmasında ısrarlı

Ziraat Bankası ve 17 bölge birliği ve bin 620 kooperatifinde 810 bin çiftçi ortağı bulunan Tarım Kredi Kooperatifi'nden kredi kullanıp ödeme güçlüğü içindeki onbinlerce çiftçi, üretime dönebilmek için borçlarının yapılandırılması talebiyle çözüm yolu arıyor. Çiftçiler, Ankara'da Tarım ve Orman Bakanlığı’nda bakan yardımcısı ile görüşerek, 31 Mart’a kadar işlem yapılması ertelenen borçlar için ‘yapılandırma’ istedi.

Çiftçiler, borçlarının yapılandırılmasında ısrarlı

Ankara’da Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin ile görüşenler arasında Samsun’un Bafra İlçesi 1032 Sayılı Tarım Kredi Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Balta da yer aldı.

Yenigün Gazetesi’ne Bakanlık nezdinde yaptıkları çalışmaları ve son gelişmeleri aktadar Burhan Balta, “Tarım Kredi Kooperatifi’ne ortak olan onbinlerce çifçinin bugün 1 milyar liranın üzerinde borcu bulunmakta. Bu borçalar artık traktörlerin haciz edilmesi, icra takibi gibi dramatik durumlara yol açıyor” dedi.

CUMHURBAŞKANI’NI BİLE KANDIRDILAR

Samsun merkez olmak üzere Amasya, ordu ve Sinop illerindeki 66 şubeye bağlı aktif 28 bin üretici adına Başkent’te Tarım Bakan Yardımcısı’na görüş ve önerilerini aktardığını ifade eden Burhan Balta, “Sayın Bakan Yardımcımıza, Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü eski AK Parti Milletvekili Fahrettin Poyraz tarafından yanlış bilgilendirildiklerini anlattım. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bulunduğu bir brifingte bile Fahrettin Poyraz’ın, südece yüzde 4’lük bir kesimin icralık olduğunu açıklaması bunun kanıtıdır” diye konuştu.

‘AK PARTİLİ AVUKATA SORSUN, ÖĞRENİR’

Tarım Kredi Kooperatifi sadece Bafra İlçesi’ndeki 835 ortağının 400’ünün icralık, 220’sinin ise kanuni takipte olduğunu hatırlatan Burhan Balta, “Yani Bafra’da üye çiftçilerin yüzde 50’si borç batağında. Amasya’da, Sinop’ta, Türkiye’nin hemen her bölgesinde durum böyle iken ülke genelinde sadece yüzde 4’lük icralık üretici ortağı bulunduklarını söyleyen Genel Müdür Fahrettin Poyraz ne yapmak istemektedir, kime hizmet etmektedir? Fahrettin Poyraz, Bafra’daki icra takiplerini başlatan AK Parti İlçe Başkanı olan Avukat İbrahim Semiz’e telefon açarak gerçeği öğrenebilir” dedi.

‘7166 SAYILI KHK UYGULANSIN…’

Bakan Yardımcısı Fatih Metin’e, “Borcumuza af değil yapılandırma istiyoruz” dediklerini belirten Burhan Balta, şöyle devam etti:

“Sayın Bakan Yardımcısı, ilgili bakanlıklarla görüşme halinde olduklarını, bu soruna mutlaka çözüm bulacaklarını söyledi. Borçların 31 Mart’a kadar ertelenmesinin istenilen sonucu vermeyeceğini belirttik. 7166 sayılı kanun hükmünde kararname var. Bunun uygulanması halinde borçların yüzde 15’i silinecek, yüzde 10’u Hazine’den karşılanacak, yüzde 5’ini ise kurum kendisi ödeyecek. Geri kalan ise yapılandırılacak. Tarım Kredi, işte bu yüzde 5’i ödememek için direniyor. Bakan Yardımcısı’na bu durumu hatırlattık. Bunun dışındaki hiç bir çözümün istenilen sonucu vermeyeceğini söyledik. Görüşmemeden umutlu ayrıldığımızı söyleyebilirim. Umuyorum bir kaç bürokrata değil yüzbinlerce çiftçiye kulak verirler.”

KOOPERATİF DEĞİL SANKİ TEFECİ!

Bafra Tarım Kredi Başkanı Burhan Balta, geçtiğimiz yıl mart ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazarak üreticinin içerisinde bulunduğu ‘Tarım Kredi Kooperatifi’ çıkmazını anlatmıştı.

Balta mektubunda, “Tarım Kredi, 150 yıllık bir kurum, Üretici Birliği ama birlikten çıkmış tamamen kar amaçlı bir şirket, ticarethane, kısaca tefeci olmuş. Gerçekten çok zordayız, üreticinin büyük bir kısmı icralık durumdadır. Gizli falan değil kurumun sistemine bakıldığında acı tablo görünecektir” ifadelerine de yer vermişti.