Yeni asgari ücret hesabı sil baştan! Ocak 2024 için beklenen asgari ücret ZAMMI dudak uçuklattı

Yeni yıla az bir süre kalırken milyonlarca asgari ücretli çalışanın gözü ve kulağı maaşlara yapılacak yeni zamda. Son olarak Temmuz ayında yapılan ara zamla değişen asgari ücret tutarı için gözler Ocak ayına çevrildi.

Yeni asgari ücret hesabı sil baştan! Ocak 2024 için beklenen asgari ücret ZAMMI dudak uçuklattı

Asgari ücrete yapılan ara zamla yeni tutar 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 11 bin 402 TL olarak belirlenmişti. Şimdi gözler yeni yıl zammında. Milyonlarca çalışan Ocak ayında yapılacak yeni zammı bekliyor. Merakla beklenen yeni zamla ilgili hesaplamalar devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yapılan ücret artışlarının artık hedef enflasyona göre yapılacağına dair açıklama sonrasında asgari ücrette de hesaplamalar değişti. Bu kapsamda asgari ücrete yapılacak Ocak zammı için kulislerde 2 rakam ön plana çıkmaya başladı.

ARTIK ÜCRET ARTIŞLARI HEDEF ENFLASYONA GÖRE YAPILACAK

Geçtiğimiz günlerde önemli bir açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, artık ücret artışlarının hedef enflasyona göre yapılacağını duyurmuştu. Bu gelişme ile birlikte asgari ücrette zam hesabı değişti. Orta Vadeli Programda yüzde 65 olarak açıklanan yıl sonu enflasyon tahmininden yola çıkarak hesaplanan yeni zam ile kulislerde 2 rakam konuşulmaya başlandı.

yeni-asgari-ucret-hesabi-sil-bastan-ocak-2024-icin-beklenen-asgari-ucret-zammi-dudak-ucuklatti.jpg

ÇALIŞANLARIN VERGİ YÜKÜNÜN AZALTILMASI İÇİN DÜZENLEME

Ücret artışlarında hesaplama sistemi değişiyor. Memur, emekli ve asgari ücret artışlarında hesaplama sistemi artık hedef enflasyona göre olacak. Alınan bu yeni karar ile ücretlerin enflasyon karşısında erimemesi amaçlanıyor. Yine zamlar belirlenirken enflasyon rakamları üzerinde bir artış ve refah payı geçerli olacak. Öte yandan gelir vergisi dilimleri için yapılacak olan yeni düzenleme ile de çalışanların vergi yükünün azaltılması amaçlanıyor.

2 AYLIK ENFLASYON ORANLARI

Yeni yıl yaklaşırken memur, emekli ve asgari ücretlinin gözü ve kulağı Ocak zammına çevrildi. 2024 Ocak ayında yapılacak zam için 2 aylık kesin enflasyon rakamları belli oldu. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, enflasyon Temmuz ayında yüzde 9,49 olarak kayıtlara geçti. Ağustos ayında ise 9,09 olarak kaydedildi. 2 aylık enflasyon ise yüzde 19,44 seviyesinde gerçekleşti.

yeni-asgari-ucret-hesabi-sil-bastan-ocak-2024-icin-beklenen-asgari-ucret-zammi-dudak-ucuklatti-001.jpg

ASGARİ ÜCRET 17 BİN TL’YE ÇIKABİLİR

TÜİK tarafından açıklanan 2 aylık enflasyon rakamları baz alınarak yapılan hesaplamalar gündemde. Orta Vadeli Programda yer alan yıl sonu enflasyon tahminine göre hesaplama yapıldığında yeni asgari ücret zammı için 15 bin 707 TL rakamı ortaya çıkıyor. Memur zammı referans alındığında ise yeni asgari ücretin 17 bin TL seviyesine çıkabileceği konuşuluyor.