Elektronik sigara kullanan gençlerin idrarında bakın ne bulundu

ABD'de bir üniversitede yapılan araştırmalara göre, gün boyunca düzenli olarak elektronik sigara içen gençlerin idrarında kurşun ve uranyum tespit edildi.

Elektronik sigara kullanan gençlerin idrarında bakın ne bulundu

Mentol veya nane yerine tatlı elektronik sigara aromalarını tercih eden gençler arasında uranyum biyobelirteçleri özellikle yüksek oranda çıktı.
Nebraska Üniversitesi'nden araştırmacılar elektronik sigaranın gençler üzerindekini etkisini araştıran bir çalışma yaptı. Çalışmada günde en az sekiz defa e-sigara kullandığını ifade eden 13 ila 17 yaş arasındaki gençler incelemeye alındı.

elektronik-sigara-kullanan-genclerin-idrarinda-bakin-ne-bulundu.jpg
Araştırma neticesinde düzenli olarak elektronik sigara kullanan gençlerin idrarında ara sıra içenlere göre yüzde 30 daha fazla kurşun ve iki kat daha fazla uranyum bulunduğu tespit edildi. Araştırmada hiç elektronik sigara kullanmayan gençlerden oluşan bir kontrol grubu bulunmuyor fakat sigaradan kaçınan 200 e-sigara kullanıcısından oluşan ABD örneğindeki belirgin model durumun endişe verici olduğunu gözler önüne sermiş oldu. Mentol veya nane yerine tatlı elektronik sigara aromalarını tercih eden gençler arasında uranyum biyobelirteçleri özellikle yüksek şekilde gözlemlendi.

elektronik-sigara-kullanan-genclerin-idrarinda-bakin-ne-bulundu-001.jpg

Kamu sağlığı açısından araştırmacılar, e-sigaraların potansiyel toksisitesine ilişkin daha fazla araştırma yapılması gerektiğini savunmaktalar.