Şifa deposu olan Kenger Otu toplanmaya başladı

Bitlis'in Tatvan ilçesinde baharın gelişiyle birlikte dağlarda doğal olarak yetişen kenger otuna vatandaşlar yoğun ilgi göstermeye başladı.

Şifa deposu olan Kenger Otu toplanmaya başladı

Kısa ömürlü olması sebebiyle erken toplanan ve sağlık açısından da faydaları say say bitmeyen kenger otu, hafta sonunu değerlendirmek isteyen vatandaşların uğraşı haline dönüştü. Tatvan'da şifa deposu 'Kenger Otu' toplamasına başlandı.

sifa-deposu-olan-kenger-otu.jpg
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Tatvan ilçesinin Yelkenli köyünde baharın gelmesiyle birlikte bölgenin birçok yerinde yetişmekte olan ve enfes bir tada sahip olan kenger otu yoğun ilgiyle karşılanıyor. Kısa ömürlü olması sebebiyle erken toplanılan ve sağlık açısından da faydaları saymakla bitmeyen kenger otu, hafta sonunu değerlendirmek isteyen vatandaşların uğraşı haline dönüştü. Turşusu ve yemeğinin yapıldığı kenger otu, çapaya benzer bir alet ile topraktan çıkarılarak dikenli bölümlerinin kesilmesiyle torbalara konulmaktadır. Toplanılan kenger otunun turşusunu ve yahnisini yaptıklarını dile getiren Zakir Tarlan, "Bahar mevsiminin gelmesiyle kenger otu ortaya çıkıyor. Bölgemizde en çok sevilen otlardan biridir. Bu otun turşusunu yapıyor ve aynı zamanda yahnisini de yapıyoruz. Çok güzel bir ottur. Birçok hastalıklara da şifadır. Kenger otu genelde nisan ve mayıs ayları arasında oluşuyor" ifadelerini kullandı.

sifa-deposu-olan-kenger-otu-001.jpg
ŞİFA DEPOSU

Baharın gelmesiyle Adana'dan memleketi Tatvan'a gelen ve topladıkları kenger otuyla kışlık hazırlıklarını yaptıklarını ifade eden Sakine Tarlan da, "Eşimle beraber Adana'dan memlekete geldik. Kışlık ihtiyaçlarımızı memleketimizin dağlarına gelerek karşılıyoruz. Bu otun turşusunu yapıyoruz. Şifa deposu kenger otunu çiğ bile yiyebiliyoruz. 2 bidona yakın kenger otu topladık. Topladığımız kenger otunu hediyelik olarak arkadaşlarımıza ve çevremize de vereceğiz" şeklinde konuştu.