Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diş kanayınca oruç bozulur mu?

On bir ayın sultanı Ramazan başladı. Ramazan ayında oruç ibadetlerini yerine getirmek isteyenler orucu bozan durumlarla ilgili araştırmalarına başladı. Oruç ibadeti yerine getirilirken diş fırçalamanın orucu bozup bozmayacağı sorusu araştırılıyor.

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diş kanayınca oruç bozulur mu?

Ramazan ayı geldi ve oruç ibadetini yerine getirecek vatandaşlar oruç tutarken dikkat etmeleri gerekenleri ve orucu bozan durumları detaylıca araştırmaya başladı. Bu araştırmaların en başında ise diş fırçalamak geliyor. Diş fırçalamanın orucu bozup bozmayacağı sorusuna yanıt aranıyor. Peki, diş fırçalamak orucu bozar mı? Diş kanayınca oruç bozulur mu? Niyet ettikten sonra diş fırçalanır mı? İşte tüm merak edilenler…

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetava’l-Hindiyye, I, 220).

SUYUN BOĞAZA KAÇMASI HALİNDE ORUÇ BOZULUR

Diş fırçalarken kullanılan diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Tüm bunlar göz önüne alınarak dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması önerilir. Eğer oruçluyken diş fırçalanacaksa diş macunu kullanılmaması uygun olur.

dis-fircalamak-orucu-bozar-mi-dis-kanayinca-oruc-bozulur-mu.jpg

DİŞ KANAMASI ORUCU BOZAR MI?

Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması halinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddad, el-Cevhera, I, 173).