Mededi: Belgeselim, emperyalizme karşı mücadelede şehit düşen Türk fedailere bir hediyedir

70'li yılların ilk yarısında, Ortadoğu'da emperyalizme ve siyonizme karşı süren sıcak çatışma, Türk devrimcilerin de ilgisini çekti. Filistin’in bağımsızlık mücadelesine katılmak için Suriye üzerinden Lübnan'a giden ve orada şehit olan 8 devrimci fedaiyi, İranlı yönetmen Mesud Mededi, "Sınır Tanımayan Fedailer" adlı belgeseli ile andı. TUM-HABERLER.COM Genel Yayın Yönetmeni Ali Rıza Özkan, İranlı belgesel yönetmeni Mesud Mededi ile "Sınır Tanımayan Fedailer" belgeseli hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi.

Mededi: Belgeselim, emperyalizme karşı mücadelede şehit düşen Türk fedailere bir hediyedir

Bora Gözen, Ali Kiraz, Cafer Topçu, Kerim Öztürk, Ahmet Özdemir, Yücel Özbek, Gürol İlban ve Şükrü Öktü... Bu isimler, bizim gibi sıradan isimler değiller. Bu isimler, emperyalizme karşı mücadeleyi sadece hayatlarının merkezine yerleştirmekle kalmayan, daha ötesi; bu mücadele uğruna şehit olan 8 Türk devrimcisinin isimleri...

İranlı yönetmen Mesud Mededi de, emperyalizme ve siyonizme karşı Filistin halkının bağımsızlık mücadelesinde şehit olan bu devrimcilerin varlığından haberdar olunca, konuyla ilgilenmiş ve onların şehadeti üzerine bir belgesel film hazırlamış. Filistin'de şehit olan Türk devrimcilerin belgeselini İranlı bir yönetmenin yapması, elbette sıradan bir olay değildi. Mesud Mededi'ye ulaşıp, kendisiyle belgesel filmi hakkında bir söyleşi yaptım.

TUM-HABERLER.COM: Sayın Mesut Mededi, Filistin halkı ile dayanışma için Filistin'e gidip savaşan Türk devrimcileri hakkında İran'da bir belgesel film yaptınız. Bu konudan nasıl haberdar oldunuz ve neden böyle bir belgesel film yapmaya karar verdiniz?

MESUD MEDEDİ: Bismillahiramanirahim. Hizmetinize ve okurlarınıza selam ve saygı sunuyorum. Başta Filistin olmak üzere, emperyalizm ve Siyonizm ile mücadele konusu çağımızın önemli konularından biridir. Direniş Cephesi ve Müslümanlar açısından büyük önemi nedeniyle Filistin'in bunda özel bir yeri vardır. Kudüs'ün ve Filistin halkının kurtuluşu için her türlü çaba ve mücadele kesinlikle Müslümanları birleştirecektir.

Bu belgeselin yapımı için orijinal fikir ve planlanması, bir Türk arkadaşın önerisine dayanıyor.

Bir dizi Türk kardeşimizin Filistin halkına yardım etme mücadelesini ve şehadetini duyduğumda, bu fedaileri öven bir belgesel yapmak kıvılcımını hissettim. Mücadelenin coğrafyasının Müslüman ülkelerle sınırlı olmadığı, gayrimüslimlerin de Filistin halkına yardıma katkıda bulunabileceğini hesaba katıyorum. Umarım bu belgesel, hem bu fedailere, hem de Siyonizm ile mücadele tarihinin şehitlerine kutsal bir hediye olabilir.

TUM-HABERLER.COM: Bundan yaklaşık 50 yıl önce gerçekleşmiş bir katliam var. Nahr-el Bahred kampına İsrail kuvvetleri bir operasyon yaptı ve oradaki Türk devrimcileri katletti. Belgeseliniz açısından bu katliamın önemi nedir? 21. Yüzyılda, Türk devrimcilerinin 50 yıl önce komşu bir halkın davası için şehadeti anlamlandırılabilir mi?

MESUD MEDEDİ: Filistin'in Siyonistler tarafından işgalinden bu yana, çok sayıda insan hayatını kaybetti. Birçok aile ebeveynlerini ve çocuklarını kaybetti. Bu belgeselde bahsettiğimiz savaşçılar, ciddi bir niyet ve kararlılıkla Lübnan'daki kamplara ulaşmayı başardılar. O zamanın kısıtlamaları, zamanın farklı ülkelerdeki egemenleri ve bu şekilde engellerin yaratılması, hiçbir şey onları yollarından alıkoyamadı.

Türk savaşçılar Filistin davasının canlılığını gösteriyor. Onlar, Siyonizme karşı mücadeleye yeni bir soluk getirdiler.

TUM-HABERLER.COM: Belgeseli yaparken hangi zorluklarla karşılaştınız?

MESUD MEDEDİ: Belgeselin yapımında özel bir sorun yaşanmadı. Bence bu tür projeler kesinlikle bu şehitlerin ruhani yardımıyla gerçekleşir. İnsanlar için özgürlük sağlandığında, onların görüşleri ve duaları kesinlikle yapıcı faktörlerin arkasında olacaktır. Bunun eski bir hikaye olması ve o dönemde o mücadeleleri birlikte yaşayan ve katılanların ya çok yaşlı, ya da ölmüş olduğu düşünüldüğünde, işleri biraz zorlaştırdı. Savaşçıların kaliteli görüntü ve videolarının eksikliği ve kaynakların kıtlığı da belgelemenin zorluğunu artırıyordu.

Ayrıca, korona koşullarında çekimler ve belgeselin kısıtlamaları da işin kalitesini biraz düşürdü.

TUM-HABERLER.COM: Bildiğim kadarıyla, belgeselinizin ilk gösterimi İran'da gerçekleşti. Türkiye'de de izleyebilecek miyiz?

MESUD MEDEDİ: Belgesel, Tahran'daki Tasnim Haber Ajansı'nda tanıtıldı. Belgesel şu anda sosyal ağlarda yayınlanmıyor. Ramazan ayından önce, belgeselimizi yerel ağlarda yayınlamaya çalışıyoruz. Belgeselimizin Tahran’daki gösterimini Türk arkadaşlar da izlediler. İnşallah, önümüzdeki ay belgeselin Türkiye'de de gösterime çıkacağını düşünüyorum.

TUM-HABERLER.COM: Bundan sonraki projeleriniz hakkında TUM-HABERLER.COM okurlarına bilgi verir misiniz?

MESUD MEDEDİ: Şu ana kadar, sonuncusu Filistin halkı ile mücadele ederken şehit olan Türk devrimcileri anlattığımız “Sınır Tanımayan Fedailer” belgeseli olmak üzere, 2 belgesel hazırladım. Bu yıl da inşallah, devam edeceğiz.

TUM-HABERLER.COM: Bu söyleşiyi gerçekleştirdiğimiz için, okurlarımız adına, çok teşekkür ediyorum.