Gülay Sormageç

Gülay Sormageç

HADİSLERDE RAMAZAN

Peygamber efendimizin Ramazan ayı konulu Hadis-i şeriflerinden birkaç örnekle bilgilenelim.

Peygamber efendimiz ramazan ayının yeni girdiği bir gün şöyle buyurdu: "Size bereket ayı Ramazan geldi. Bu ayda Allah sizi kuşatıp rahmetini indirir. Günahları bağışlar, duaları kabul eder. Allah bu ayda sizin iyilik ve hayırda yarışmanıza bakar; sizinle meleklerine karşı iftihar eder. Allah’a hayır ameller takdim ediniz. Şâkî (günahkâr), bu ayda Allah’ın rahmetinden mahrum olan kimsedir."

Ramazan ayı bereket, rahmet, ğufran (Cenab-ı Hakk'ın günahları affedip örtmesi), Allah’ın rahmetiyle insanları kuşattığı, günahları bağışladığı, duaları kabul ettiği güzel ay! Öyle ki; iyilik ve hayır konusunda birbirleriyle tatlı tatlı yarış yapan mümin kullarıyla meleklerine karşı iftihar ettiği ay.

"Ramazan ayı girince göklerin kapısı açılır, cehennemin kapıları kapanır, şeytanlar zincire vurulur."

Aynı Hadis-i şerif Tirmîzî ve İbn Mâce’nin rivayetinde ise şöyledir: "Ramazan ayının ilk gecesi olunca şeytanlar ve cinlerin azgınlarına zincir vurulur. Hiç biri açık bırakılmaksızın cehennemin bütün kapıları kapatılır. Cennetin bütün kapıları açılır, hiç biri kapalı bırakılmaz. Bir nidâ edici (melek) şöyle seslenir:
‘Ey hayır peşinde koşan kimse! Hayır, işlemeye yönel. Ey şer peşinde koşan! Şerri terk et! Allah’ın affıyla ateşten kurtulanlar olur. Bu durum Ramazanın her gecesinde olur."

Cennetin kapılarının açılması: Ramazan ayında oruç tutanlara çok ecir ve sevap verileceği hadis-i şerifte ifade edilmektedir. Bu onlar için cennet kapılarının açılması anlamındadır. Yahut Allah’ın Ramazan ayında cennetin kapılarını oruç tutanlara özel cennet kapılarının açılacağını da anlayabiliriz.

Çünkü ibadetler cennete girmeye sebeptir.
Cehennemin kapılarının kapanması Ramazan ayı girince müminler oruç tutmaya başlar, kötülüklerden ve günahlardan uzak dururlar. Kendilerine bir çeki düzen verirler. Böylece cehennemin kapıları kendileri için kapanmış olur. Şeytanların zincire vurulması Ramazan ayı girince orucu adabına riayet ederek güzelce tutan kimselere şeytanlar musallat olamaz. Orucu adabına riayet ederek tutmak sadece yemekten, içmekten kesilmekle olamaz. Bununla beraber dili, gözü, kulağı ve diğer organları kötülükten korumakla olur.
Ashabın âlimlerinden Abdullah İbn Abbas (r.a.) şöyle anlatmıştır: "Rasûlüllah (s.a.s.) insanların en cömert olanı idi. Onun bu cömertliği Ramazan ayı girip de kendisiyle Cebrâil (a.s.) karşılaşınca daha da artardı. Cebrâil (a.s.) Ramazan ayı çıkıncaya kadar her gece Resûlüllah (s.a.s.) ile buluşur, Resûlüllah (s.a.s.) ona Kur’ân’ı okurdu. Resûllüllah (s.a.s.) Cebrâil ile buluşunca insanlara rahmet getiren rüzgârdan daha çok cömert ve daha fazla faydalı olurdu."

Enes b. Mâlik (r.a.)’dan rivâyet edildiğine göre Peygamber Efendimize:
"Ramazan orucunun dışında hangi oruç daha faziletlidir?" diye sorulunca:
"Ramazan ayına tazim için Şaban ayında tutulan oruçtur." buyurmuş,
"Hangi sadaka daha faziletlidir?" diye sorulunca da:
"Ramazanda verilen sadaka" buyurmuştur.
Dinimiz sadece Ramazan ayında değil, her zaman cömert olmayı emretmiştir. Bu cömertliğimiz Ramazan ayı içerisinde daha da artmalıdır. Özellikle Ramazan ayının son on gününde. İmam Mâverdî demiştir ki: “Kişinin Ramazan ayında, özellikle son on gününde aile fertlerine, akrabasına, komşularına ihsan ve lütufta bulunması müstehaptır”.
Fakirleri, yoksulları, kimsesizleri, yetimleri Ramazan ayında daha fazla görüp gözetmeliyiz. Onlara merhamet kanatlarımızı açmalıyız, yardım ellerimizi uzatmalıyız. Peygamber Efendimiz bir kutsî hadis-i şeriflerinde haber verdiğine göre Cenâbı Allah şöyle buyurmuştur:
"Ey âdemoğlu! Sen başkalarına infak et, yardımda bulun ki ben de sana infakta bulunayım."

Peygamber Efendimizin ifadesiyle: "Merhamet etmeyene merhamet edilmez." Mübarek Ramazan ayı içimizdeki şefkat ve merhamet duygusunu harekete geçirir. Oruç tutan kimse açlığın, susuzluğun, yoksulluğun ne demek olduğunu daha iyi hisseder. Böylece daha çok sadaka vermeye, daha çok hayır ve hasenat yapmaya koşar. O bilir ki Allah iyi niyetle verilen sadakayı bereketlendirir, biri bin yapar. Kendi iç dünyasında kâmil insan olma gayretinde yol almaya devam ederek orucun bu bağlamda sunduğu eğitim sürecini kazançla değerlendirmenin huzuruyla buluşur!

Önceki ve Sonraki Yazılar