Türk futbolunda adından söz ettirecek hamle

TFF'nin açıkladığı VAR'da yabancı hakem pozisyonu için ilk resmi duyuru yapıldı.

Türk futbolunda adından söz ettirecek hamle

Karagümrük-Fenerbahçe ve Alanyaspor-Galatasaray maçlarıyla yabancı hakemler göreve başlamaya hazırlanıyor. Türkiye futbolu tarihe geçecek hamleyi yayına alacak. VAR'ın başına geçecek hakemler için resmi açıklama yapıldı. Portekiz basınında yer alan bir habere göre; Portekizli hakemler Andre Narciso ve Fabio Melo, Süper Lig'de VAR'ın başına geçmeye hazırlanıyor.

turk-futbolunda-adindan-soz-ettirecek-hamle.jpeg
Pazartesi günü oynanacak Alanyaspor-Galatasaray maçı ve Pazar günü oynanacak Karagümrük-Fenerbahçe maçıyla başlamış olacak.

turk-futbolunda-adindan-soz-ettirecek-hamle-001.jpeg
VAR NEDİR?
VAR, video yardımcı hakem anlamına gelmektedir. Tek bir kişi yerine, üç kişilik bir ekip, baş hakem tarafından verilen kararları gözden geçirmek için birlikte çalışmaktadır. Bunu, ilgili olayların video görüntülerini izleyerek yapmaktadırlar. Ekip, genellikle mevcut veya eski bir hakem olan ana video yardımcı hakemi, yardımcısı ve tekrar oynatma operatöründen oluşmaktadır. Farklı kamera açılarını gösteren çeşitli monitörler içeren bir video ameliyathanesinde bulunmaktadırla. VAR, dört tür kararı incelemek için kullanılabilir: goller ve onlardan önce gelen ihlaller, kırmızı kartlar, cezalarve bir kart verilirken yanlış kimlikler. Bazı durumlarda baş hakemin verdiği bir karar bozulabilir; fakat bunun olabilmesi için “açık bir hata” olması gerekmektedir. Tipik olarak, bir kararı gözden geçirme süreci iki yoldan biriyle çalışmaktadır; VAR ekibi bir inceleme önerebilir veya ana hakem bir karar verdikten sonra bir inceleme talep edebilmektedir. Önceki durumda, VAR açık bir hata yapıldığına karar verirse, baş hakemi bilgilendirmesi gerekmektedir.