Yerli safran 'Karaaslan' hasadı başladı

Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünce 2014 yılında tescillenen "Karaarslan" çeşidi safranın hasadı başladı.

Yerli safran 'Karaaslan' hasadı başladı

Dünyanın en pahalı baharatı olan safranın soğanı, ağustos ayında toprakla buluşturuluyor.

Safran, sonbahar aylarında mor renkli, güzel kokulu çiçek açınca toplanıyor. Hasat, sabahın erken saatlerinde, çiğ kalkar kalkmaz gerçekleştiriliyor.

Safran yetiştiriciliğinin yaygınlaşması için soğanları Bursa, Antalya, Bartın, Bilecik, Kütahya, Osmaniye gibi pek çok ile gönderen enstitü, akademik çalışmalarda kullanılmak üzere üniversitelere de sağlıyor.

Geçit Kuşağı'nda 2003 yılından bu yana tıbbi aromatik bitkilerde ıslah çalışmaları yürütülüyor. Bu çalışmaların ilk ürünü olarak, 2014'te safranda ilk çeşit tescil ettirildi. Tescil ettirilen safrana "Karaarslan" adı verildi. Karaaslan böylece, Türkiye'nin ilk ve tek tescilli safran çeşidi oldu.

Safranın ana vatanı Türkiye ve Yunanistan'dır. Ağustos sonu Eylül başında safran soğanlarının dikimi yapılıyor. Ekim ya da kasım aylarında çiçek açıyor. Çiçek hasadı günlük yapılıyor. Sabahın erken saatlerinde, çiğ kalktıktan sonra hasadı yapılıyor. 'Stigma' adı verilen, safranın baharatını oluşturan dişi organların hasadı da günlük olarak gerçekleştirilip kurutuluyor.