Donald Trump aleyhine telif hakkı ihlali davası kabul edildi

Ünlü müzisyen Eddy Grant, eski ABD Başkanı Trump'ın bir seçim kampanyası videosunda kendisine ait "Electric Avenue" şarkısını kullanmasıyla ilgili yargılama talebinde bulunmuştu. 

Donald Trump aleyhine telif hakkı ihlali davası kabul edildi

ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı John Koeltl, şarkının Trump'ın seçim kampanyasında dijital ortamda yayılan bir videoda kullanılmasının “orijinal şarkınınkinden farklı ve dönüştürülmüş bir amaç” olduğunu ve adil kullanım nedeniyle kullanılabilir olduğunu öne süren Trump'ın başvuruyu kabul etmeme talebini reddetti.

Yargıç Koeltl görüşünü, şarkının kullanımının esasen “siyasi bir kampanya reklamına eşlik etmek için müziğin toptan kopyalanması” kanaatinde olduğu şeklinde açıkladı.

Koeltl devamla, “Animasyonun partizan siyasi yorum olduğu ve şarkının görünüşe göre öyle olmadığı doğru olsa da, araştırma yalnızca animasyonun karakterine odaklanmıyor; daha ziyade, animasyonun Grant'in şarkısını kullanmasının karakterine odaklanıyor” dedi.

Eddy Grant, 12 Ağustos 2020'de Twitter'da yayınlanan bir videoda “Electric Avenue” şarkısının Trump'ın seçim kampanyasında bir animasyon video kaydında kullanılmasının ardından geçen Eylül ayında New York'ta telif hakkı ihlali için dava başvurusu yapmıştı.

Animasyon videosunda, Trump'ın kampanyasını temsil etmesi amaçlanan hızlı bir tren yer alırken, Demokrat başkan adayı Joe Biden elle çalıştırılan bir araçla geride kalıyordu. Aynı anda, Grant'ın şarkısı da arka fonda çalıyordu.

Grant'ın avukatları ayrıca, videonun yayınlandığı günün hemen ertesinde telif hakkı ihlaline itiraz ettiklerini ve videonun kaldırılmasını talep ettiklerini, ancak Trump'ın seçim kampanyasını yürüten yetkililerin telif haklarını kasten ve haksız bir şekilde ihlal etmeye devam ettiklerini belirttiler.

Başvurunun yargılamaya dönüşmesi kesin gözükürken, Eddy Grant'ın telif hakkı ihlali nedeniyle alacağı tazminat hakkında bahisler de açıldı.