Öküzgözü ve Boğazkere: Anadolu’dan Geleceğe Miras kitabı çıktı!
İllüstrasyonlar eşliğinde, Öküzgözü ve Boğazkere’nin tarihinden geleceğine... “Öküzgözü ve Boğazkere: Anadolu’dan Geleceğe Miras” kitabı çıktı!
“Öküzgözü & Boğazkere: Anadolu’dan Geleceğe Miras” kitabı hakkında yapılan açıklama şöyle:
İnsanın asmayla olan aşkı binlerce yıl önce Anadolu coğrafyasında başladıysa, şarap kültürünün sıra dışı tarihinden geleceğine uzanan yola bu toprakların iki kadim üzümünün rehberliğinde çıkmak kaçınılmaz. “Öküzgözü & Boğazkere: Anadolu’dan Geleceğe Miras” kitabı da Anadolu’nun iki kadim üzümünün mirasını geleceğe aktarma heyecanını taşıyan referans bir kaynak yaratmak hayaliyle çıkılmış bir yolun ürünü; Öküzgözü ve Boğazkere’nin tarihinden geleceğine illüstrasyonlar eşliğinde uzanan, farklılıkların ve zıtlıkların birbirini nasıl tamamlayabildiğini anlatan bir macera. Şimdi seçili kitabevlerinde ve online kitapçılarda okuyucularını bekliyor!
“Öküzgözü & Boğazkere: Anadolu’dan Geleceğe Miras” kitabı baştan sona Öküzgözü ve Boğazkere’nin bıraktığı izlerin peşinde ilerleyerek ortaya çıktı. Hazırlık aşamasındaki temel motivasyon yalnızca dayanıklı gövdeleriyle asırlardır bu topraklarda zamana meydan okuyan bu iki üzümü daha yakından tanımak değil, sahip oldukları potansiyellerin geleceğe taşınması için atılabilecek adımlara dair sorular sormak ve yanıtlar da toplamaktı.
“Öküzgözü & Boğazkere: Anadolu’dan Geleceğe Miras”, Mey | Diageo’nun kurumsal sponsorluğunda ve Yayın Danışmanı Gözdem Gürbüzatik’in rehberliğinde hazırlandı. Kitabın görsel tasarımını ve editörlüğünü Bant Mag. ekibi üstlendi. Alanda çalışan ve birikimi olan değerli konukların ve güçlü kalemlerin yazı ve röportajlarına, Sadi Güran ve Bengisu Bilekli’nin illüstrasyonları eşlikçi.
Kitap altı bölümden bir araya geliyor
“Öküzgözü & Boğazkere: Anadolu’dan Geleceğe Miras”ın “Antik Çağ’da Şarap” adlı ilk bölümü, bu iki üzümün hikâyesini başa sarıyor; Mezopotamya’nın antik bağlarını ve asma kültürünün buradan dünyaya nasıl yayıldığını arkeolojik bulguları takip ederek ele alıyor. “Sözlük” temalı ikinci bölümde ise şarap kültürü ve literatürü Öküzgözü ve Boğazkere üzerinden detaylandırılıyor.
Üçüncü bölümde, kalpleri gerçek seslerini buldukları Elazığ ve Diyarbakır’da atan Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin anatomisine dair iki röportaj yer alıyor: Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu ile Gözdem Gürbüzatik’in sohbeti, Türkiye’de bağcılığa dair gen araştırmalarının seyrini aktarırken zengin gen çeşitliliğinin yüksek potansiyeline vurgu yapıyor. Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu ile Murat Üner’in sohbeti sayesinde de Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinden üretilen şarapların aroma profillerine yakından bakış mümkün oluyor.
“Miras ve Mutfak” adlı dördüncü bölümde Silva Özyerli, Boğazkere üzümünü kendi kişisel tarihindeki yeri üzerinden Nilhan Aras’a anlatıyor; Tuba Şatana ise Elazığ’ın üzümlerine ve lezzetlerine dair izlenimlerini bölgeden hikâyelerle paylaşıyor. Aynı bölümde Öküzgözü ve Boğazkere’den üretilen şaraplar ile yemek arasında kurulan dengelerin inceliklerini Maksut Aşkar ile Takuya Salam Unagami’nin yaptığı röportaj aracılığıyla öğrenirken, iki üzümün potansiyellerine ve geleceklerine dönük tespitler için mikrofon Sabiha Apaydın Gönenli, Ayça Budak, Özge Kaymaz Özkan, H. Emre Ademoğlu ve Umay Çeviker’e devrediliyor.
Diyarbakır ve Elazığ’daki bağcılık ve şarabın kültürel yansımalarının peşinden giden beşinci bölümdeyse Murat Meriç ile Harput dolaylarında türküler ve şarkılar eşliğinde bir gezintiye çıkılıyor.
Aylin Öney Tan’ın, Öküzgözü ve Boğazkere’nin gelecek nesillere aktarımına dair kaleme aldığı “Tamamlayıcı Tezatlık" adlı çıkış yazısında da tespit ettiği gibi: “[Öküzgözü de Boğazkere’nin] Biri ruh ise öbürü tendir. Her ikisi de toprağın ta kendisidir. İki gözüdür.”
O halde kalbin gözlerinden, gönüllerin sofralarına buyurun...