Abdullah Gürgün

Abdullah Gürgün

NARDUGAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Beşparmak Dağları ile Ilbıra Dağları ve Milas ile Söke ilçeleri arasında kurulu olan Bafa’da 21 Aralık Salı günü 2. Kez Nardugan Ateşi yakıldı. Nardugan bayramı piknik havasında kutlandı.

NARDUGAN BAFA’DA KUTLANDI

Bafa ve Çevre Mahalleler Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (BAFA-DER) tarafından her yıl Nardugan ateşinin yakılarak uluslararası bir festival düzenlenmesi kararlaştırılmıştı.

İlk ateş geçen yıl yakıldı. Ancak Korona salgını nedeniyle yoğun katılımların olacağı etkinlikler yapılmamıştı. Bu yıl da gene aynı nedenlerle geniş katılımlı etkinliklerin yapılması uygun bulunmadı.

Bafalılar Nardugan’ı ateş etrafında kendi aralarında kutladılar.

Katılanlar Nardugan Bayramı’nın gelecek yıl yöre halkının Koca Dağ dediği Ilbıra Dağı’ndaki “Hayat Ağacı” Koca Çam’ın dibinde kutlanması görüşünde birleşti.

Bafa Nardugan kutlaması gelecek yıldan itibaren uluslararası bir tanıtımla geniş katılımlı bir etkinlikle gerçekleştirilecek.

Nardugan şenliklerinde ayrıca yerel ürünler ve yemekler de tanıtılıp satışa sunulacak.

Bafa-Der, ulusal ve dini bayramlarımızı kutlamanın yanısıra Türklerin eski bayramlarını ve şenliklerini de yaşatacak. Önümüzdeki 21 Martta Nevruz kutlanacak.

NARDUGAN ve HAYAT AĞACI

Nardugan Türklerin yeni gün bayramı anlamına gelir. Çam bayramı da diyebiliriz. En uzun gece artık yerini güne bırakmaya başlar. Geceler kısalır gündüzler uzar.

Bu kutlamalar hayat ağacıyla birlikte düşünülür. Hayat ağacı bereket sembolüdür.

Anadolu’da Karatepe’deki kabartmadaki dallarını keçinin yediği hayat ağacı ile İsveç’te Uppsala’daki dallarını iki keçinin yediği hayat ağacı arasında fark yoktur.

Tüm dünyada resimlerini, kabartmalarını gördüğümüz hayat ağacı Milas halılarında da vardır. Uppsala’da ki hayat ağacının altındaki su kaynağı olan bizim Koca Dağ’daki Koca Çam’ın altında da vardır.

Nardugan ve hayat ağacı MÖ 4000’li yıllardan bu yana Anadolu’da kardeşliğin dostluğun sembolü olagelmiştir. Bugün de artık tüm Dünya insanlığının kardeşlik ve dostluk sembolüdür.

NARDUGAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN.

Resim1: Güney İsveç’te Skaone’de Södra Mellby Kilisesi’nde kabartmada hayta ağacı yapraklarını yiyen keçiler

Resim2: Adana Karatepe’de hayat ağacı kabartmasında hayat ağacı yapraklarını yiyen keçiler

Resim3: Frölich'in yaptığı resim Uppsa’lada altında kaynak bulunan hayat ağacı

Resim4: Bafa’da altında kaynak olan koca çam hayat ağacı

Önceki ve Sonraki Yazılar