Pekcan Türkeş

Pekcan Türkeş

ÇÖLÜN İÇİNDEKİ GÖKDELEN CENNETİ DUBAİ

İçinizdeki gezgin ruhunu ortaya çıkarmak için şöyle bir silkinmek gerekir kimi zaman. İşte öyle oldu mu Marco Polo, Vasco de Gama, Kristof Kolomb, Piri Reis ve Evliya Çelebi’miz tutar insanın elinden, alır götürür nice keşfedilmeyi bekleyen yerlere…

Sonbahar, yeni limanlar keşfetmek için ideal bir mevsim. Ancak sadece ayrıldığımız limanda yapraklar dökülüyor. Vardığım liman, yazın en sıcak günlerinden birisini yaşıyor.Sonbahara “Merhaba” deyip, yaz coşkusuyla kucaklayan o büyülü güzelliğe, Basra Körfezi’ne yelken açtım.Mimari yapılar, lüks ve şatafatta sınır tanımayan insanların kıyısında yaşadığı bu fantezi denizinde limandan limana yolculuk yaparken, bir kaşif heyecanıyla Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) Dubai’ye vardım.

ORTADOĞU’NUN VENEDİK-MONAKO’SU

Dünya haritalarına son yıllarda altın renklerle çizilen Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en popüler şehri. Bazıları için çölün üzerindeki turizm ve spor merkezi, bazıları için ise Orta Doğu’nun vergisiz alışveriş cenneti, Venedik-Monako’su Dubai.

BASİT BİR BALIKÇI KASABASINDAN NEREYE…

Birleşik Arap Emirlikleri, petrolünü en iyi biçimde değerlendirerek bunu turizm ve ticaret sektörüne çevirip büyük bir gelir elde etmektedir…
Her şeyin en lüksüne, en iyisine, en büyüğüne sahip olması üzerine tasarlanan Dubai, bu sayede inci çıkarılan kendi hâlinde basit bir balıkçı kasabasından popüler bir turist destinasyonu hâline getirilildi.Şehirdeki gezilecek yerleri, modern bölge ve geleneksel bölge olmak üzere iki ana başlık altında toplayabiliriz.

SOUK MADİNAT JUMEIRAH

Madinat Jumeirah’ta yer alan çarşılar, galeriler, restoranlar, kafeler ve kanallarla geleneksel Arap tarzını yansıtırken Sheikh Zayed Caddesi fütüristik mimariye sahip gökdelenleriyle modern şehri yansıtır. Şehrin en büyük simgesi yedi yıldızlı Burj Al Arab’tır.Burj Al Arab’ın yanında Souk Madinat Jumeirah çarşısı bulunur. ‘Souk’ Arapça’da “Çarşı”, Madinat (Medine)ise “Şehir” demektir. Dubai’deki meşhur çarşılardan biri olan Madinat Jumeirah, bizim Kapalıçarşı’nın benzeri. Çarşıda tütsüden nargileye, lüks dokumalardan ev eşyalarına kadar ne ararsanız var. Madinat Jumeirah Souk’dan bakınca Dubai’nin ikonlarından olan yelken şeklindeki Burj Al Arab görülüyor.

Geç saatlere kadar açık olan bu çarşının kahvelerinden birinde oturup köpekbalığı yüzgeci şekliyle hayranlık uyandıran 7 yıldızlı Burj Al Arab otelini seyretmek neredeyse orada kalmak kadar güzel…
Madina Jumeirah’nın önündeki Lüx restoranlarda yemeğinizi yer veya kanalda kayıkla gezebilirsiniz.

Dubai’nin en güzel yerlerinden biri olan Madinat Jumeirah, şehrin simge yapısı eski yerleşim yeri olan Bastakiya’nın rüzgâr kulesi evlerinden ilham alınarak inşa edilmiş güzel bir çarşı. Başta turistik hediyelikler olmak üzere çeşitli antika eşyaları, el yapımı ürünleri çarşı genelinde bulabilirsiniz.

PALMİYE BİÇİMİNDEKİ ADA PALM JUMEİRAH

Modern bölge, Dubai denilince ilk akla gelen sıra sıra dizilmiş gökdelenler, kocaman alışveriş merkezleri ve hepsi birbirinden lüks otelleri kapsıyor. Güzelliğiyle şaşırtan palmiye şeklindeki yapay adamızı da bu kısma dahil edebiliriz. Palm Jumeirah, her bir yerleşim yeri üst çevresi bir hilâl ile kapalı bulunan Palmiye ağacı görünümdeki  Palm Cebel Ali gibi yapay adalardan en gösterişlisidir.
Tramvay ile Palm Jumeirah durağına Adaya özel olan Palm Monorail ile geliyorsunuz.

Geleneksel bölge ise Dubai Koyu etrafında uzanan çarşılar, camiiler ve tarihi yapılardan meydana gelen bölgeden oluşuyor.

BURJ AL ARAB

Modern Dubai’nin sembolü olan yelkenli şeklindeki Burç El Arap “Arapların Kulesi”, dünyanın ilk yedi yıldızlı ve en lüks otelidir. Yapımına 1994 yılında başlanan otel 1999 yılında kapılarını müşterilerine açmıştır. Otel deniz kıyısında önceden büyük kaya bloklarının denize indirilmesiyle oluşturulan bir adacık üzerine kurulmuştur. Burj Al Arab, Arap Kulesi anlamına gelse de, mimari açıdan denizde yüzen bir yelkeni andırdığı için Yelken Otel de denilmektedir. Otelin dış yüzeyi hem mevcut ağırlığı azaltmak hem de sıcak havanın sirkülasyonunu sağlamak amacıyla büyük bez kumaşlardan yapılmıştır. Bu yönüyle de geceleri projektörlerle aydınlatılan dış yüzeyde değişik renk figürleri oluşmaktadır. Otelin en üst kısmında ise helikopter pisti ve tenis kortu bulunuyor.

JUMEİRAH BEACH RESIDENCE

Jumeirah Beach Residence’nın bulunduğu bölgeye yerli halk kısaca JBR diyor. Sondaki R harfi hem residence (rezidans) hem road (yol) anlamında kullanılabiliyor. 1.7 km boyunca uzanan sahil şeridindeki gökdelenler bölgesindeki JBR’da körfez manzaralı kordon boyunca yürüyüş yapıp, yol üstünde beğendiğiniz mağazalar ve cafe-restoranlara uğrayabilirsiniz.

DUBAİ MARİNA

Dubai Marina, Basra Körfezi kıyı şeridinin genişletilmesiyle meydana getirilen yapay kanal bölgesinde Dubai’nin meşhur gökdelenlerinin bulunduğu kısımda yer alıyor. Çevrede gezinip binaları inceleyerek modern Dubai manzaralarını izleyebilirsiniz. Burgulu yapısıyla muhtemelen dikkatinizi çekecek olan 306 metre yüksekliğindeki 73 katlı 2013’te açılan ve dünyanın en yüksek burgulu binası olan Cayan Tower, Burj Khalifa ile aynı mimarlık firması tarafından tasarlanmış.

Dubai Marina’da adrenalin tutkunları için muhteşem bir aktivite olan (skydiving) uçaktan atlayışlar yapılıyor.

En az 50 Gökdelenin çevrelediği bu Çölde yaratılan Marina muhteşem. Ne New York ne de Tokyo’da bu kadar çok gökdeleni bir arada gördüm.

Göz kamaştırıcı yerleşim ve ticaret cenneti Dubai Marina’da Azerbaycanlı bir ailenin işletmeciliğini yaptığı “Beyaz Ev”isimli Türk Azeri Restaurant’ının girişinde bir Bozkurt amblemli tesis, Türk ve Azeri bayraklarını gururla Dubai Marina’da dalgalandırmayı kendisine şiar edinmiş. Bir taraftan körfezde gezinti motorları izlerken diğer taraftan damak zevkinize hitap eden Türk, Azeri ve İtalyan Mutfağının spesiyalitelerini tadabilirsiniz burada.

KÖRFEZİN DİSNEYLAND’I

Basra Körfezi’nde kruvaziyer turuna çıkmak Arap beğenisini ve farklı fantezileri birlikte görme fırsatı sunuyor.Dubai “Körfez’in Disneyland’ı”. En yüksek binalardan, en büyük AVM ve en lüks markalara fantezinin parayla elde edilebilecek her türünü bulmak mümkün.

MALL OF THE EMİRATES ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Mall of the Emirates, Dubai’deki büyük alışveriş merkezlerinden olan Emirates Mall’un içinde, Ortadoğu’nun ilk kapalı alandaki kayak pisti Ski Dubai bulunuyor. Dışarısı sıcaktan kavrulurken içeride kayak ve board yapanları görmek çok ilginç.

BURJ KHALİFA KULESİ

Burç Halife, inşası 2010 tarihinde tamamlanan dünyanın en yüksek gökdelenidir. Eski ismi Burç Dubai’dir. Adını Halife Bin Zayid El Nahyan’dan almıştır.
Dünyanın en yüksek binası için, açan “Hymenocallis” su nergisi-örümcek zambağı çiçeği model alınmış.

Burç Halife, 828 metrelik yüksekliğe sahiptir ve 160 katı kullanılabilir bir yapıdır. Binanın yaklaşık 150. kattan sonra geri kalan katları çelik olarak yapılmıştır. Bu da yapıya, dünyada betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen ilk bina özelliğini kazandırmıştır. Ayrıca binanın cephelerine gelen rüzgâr yüklerini en aza indirmek için binanın hiçbir cephesi düz olarak tasarlanmamıştır. Köşeleri ise keskin değil, dairesel birleşimlerle yapılmıştır.

122.katında dünyanın en yüksek restoranı Atmosphere, 144. katında dünyanın en yüksek gece kulübü, 158. katında ise dünyanın en yüksek camiisi yer alıyor. Burç Halife’nin 124. katına çıkarak dünyanın en yüksek binasından görülen manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

“ALTIN ŞEHİR”

Tarihi açıdan çok zengin bir bölge olmayan Dubai, modern yapısıyla dünya çapında ön plana çıkan bir şehir. Bölge topraklarında petrol bulunmasıyla 1969 yılından sonra hızla zenginleşerek turizm, ticaret ve alışveriş kenti hâline gelmiştir.

1990’lardan sonra şehirde başlayan inşaat çalışmaları sayesinde şehir adeta yeniden inşa edildi. Devasa gökdelenler, alış veriş merkezleri, konforlu lüks otelleri, binaları, çarşıları, marina ve yatlarıyla son derece gelişti bu şehir.

Kozmopolit bir yapıya sahip Dubai’ye petrol üretimi ve ticareti sayesinde birçok milletten insan göç etmiştir.

Çok kültürlü bir yapısı ve bir turizm kenti olmasının yanında Dubai, petrol sayesinde neredeyse “Altın Şehir” hâline gelmiştir.

Farklı tatlar sunan şehirde tarihi Bastakiya’da rüzgâr kuleli geleneksel evleri keşfedebilir, Altın Çarşısı’nda tatil hediyelerini alabilir, yerel pazarlar arasında dolaşabilir ve hatta ciplerle safari turlarına katılabilirsiniz. Alternatif arayanlar için Oryantal dans gösterileri veya ışıklı yerel dans şovları gece yapılabilecek aktiviteler arasında yer alıyor.


 
DUBAİ MALL – ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Dubai Fountain,Burj Khalifa ve Dünyanın en büyük alışveriş merkezi Dubai Mall’un olduğu bölgeye Downtown Dubai (Dubai Merkez) deniyor. Dubai Mall Dubai’deki Mall Emirates, Burcuman, Deyra Kent Merkezi, Festival Waterfront Centre ve Ibni Batuta Mall gibi 69 Alış Veriş Merkezlerinin en büyüğüdür.
Burj Halife’nin hemen yanındaki bu dünyanın en büyük alışveriş merkezini gezerken kaybolmamak işten bile değil. Aklıma rehberlik yaptığım ilk yıllardaki Istanbul Kapalıçarşı geldi. Kapalıçarşı’da yaklaşık 4 bin dükkân, 60 Sokak ve 11 Kapı var. Orada kaybolmadım ama burada kaybolabilirim. Mega alışveriş merkezi akla gelebilecek her markanın mağazasına ilaveten, saatlerce çıkılamayacak büyük bir kitabevi, bir buz pateni pisti ile görmeye çok değer nitelikte koca bir akvaryum (köpek balıkları dahil ilginç bir çok balık içeren) ile küçük akvaryumlardan oluşan hayvanat bahçesini de barındırıyor.
Akvaryum içerisinden geçen tünele girip çift taraflı olan bir dev akvaryumu içinden kendinizi seyredebilirsiniz. Ayrıca akvaryuma gözetmen eşliğinde dalıp köpekbalıkları ile yüzme imkânı da mevcut. Buz pisti de bulunan çölde Tropikal çiçekler arasında yükselen 830 metrelik Dünyanın en yüksek binası  Burç Halife’nin kıyısından müzik eşliğinde suyun gökkuşağı renklerine bürünerek dans ettiği Dubai Çeşmesindeki müzikal ışıklı su dansını izleyebilirsiniz.

DUBAİ FOUNTAIN – IŞIKLI SU DANSI

Dünya’nın en büyük şov yapan çeşmesi Dubai Çeşmesi bir Hollywood filmi olsaydı adı “Suyla Dans” olurdu. Suyun dünya müziği eşliğinde gökkuşağı renklerine bürünerek fışkırması muhteşem bir görüntü sergiliyor. Özellikle 18:00-23:00 arasındaki akşam şovu görülmeye değer.

Burç Halife ile Dubai Mall (Alışveriş Merkezi) arasında oluşturulan havuz içinde akşamları yapılan ışıklı su gösterisi, bana Las Vegas Bellagio Otelinin önündeki gösteriyi hatırlattı.

Las Vegas da Dubai gibi çölde kurulmuş, kumarhane turizminden kazanç elde edilen bir şehir.

Dilerseniz Burj Khalifa biletlerinin alındığı yerden bot turu satın alıp çeşmenin müzikli gösterisini izlemek mümkün.

Meydandaki yüksek sesli müzik, fışkıran sular, her yere doluşmuş insanlar, bir yanda Dubai Mall ve diğer tarafta ışıklı hâliyle göz kamaştırıcı görünen Burj Khalifa binası güzel bir atmosfer yaratıyor.

Dubai Çeşmesi doğal plato olarak kullanılıp burada bazı filmler ve müzik klipleri de çekilmiş: Mission Impossible – Ghost Protocol, Lal Jose’un yönettiği Diamond Necklace, “History” kanalının “İnsandan sonra yaşam” adlı belgesel serisinin bir bölümü (Bu bölümde Burç Halife’nin insanlar yok olduktan 250 yıl sonraki hâli gösterilmiştir.), Pakistan asıllı Hollandalı şarkıcı İmran Khan’ın Satisfya şarkısının video klibi.

EMIRATES TOWERS – EMİRLİK KULELERİ

Emirates Towers eğimli çatıları olan iki gökdelenden oluşuyor ve yapımı 2000 yılında tamamlanmış. Kulelerin biri otel (yüksekliği 309 metre–56 katlı) ve diğeri iş merkezi (yüksekliği 355 metre – 54 katlı) olarak kullanılıyor. İş merkezinin tavanları daha yüksek tasarlandığı için, bina daha uzun olduğu hâlde daha az kattan oluşmuş.

MİRACLE GARDEN – MUCİZE BAHÇESİ

2013 Sevgililer gününde açılan Dubai Miracle Garden’i (Mucize Bahçesi) ismiyle müsemma, adeta çölün ortasında bir mucize gibi çiçekler açmış. 72 bin m2 alan üzerine kurulmuş dünyanın en geniş bu çiçek bahçesinde 45 milyon çiçek bulunuyormuş.

BUTTERFLY GARDEN – KELEBEK BAHÇESİ

Dubai Miracle Garden’ın (Mucize Çicek Bahçesi) hemen yanı başında bin 800 metrekarelik 300 kişi kapasiteli özel havalandırma sistemiyle çalışan bahçede binlerce çeşitli türde kelebek bulunuyor. Ayrıca girişte başta Birleşik Arap Emirlikleri’nin Başkanı Şeyh Halife olmak üzere birçok Emir’in kelebeklerden oluşmuş Portreleri bulunuyor.

GOLD SOUK – ALTIN ÇARŞISI

Gold Souk -Altın Çarşısında insanı hayrete düşüren büyük ve abartılı takılar var. Altın ve mücevher satışına tahsis edilmiş bu ticaret merkezi zenginlikle dolup taşıyor. Sırası gelmişken belirtelim: Altın satışları  devletin sıkı kalite kontrolü altında. En ufak bir hilede, teşebbüs edenler, ağır cezalara çarptırılıyor.
 
BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ VE DUBAİ’NİN ANIMSATTIKLARI
 
• Dubai’de kamu hizmetlerinde İngilizce resmi dil. Nüfusun çoğunu Hintli, Pakistanlı ve Filipinliler oluşturuyor.
 
 • Metro’da Kadın-Çocuk ve Altın Kart taşıyanlara mahsus vagonlara binmenin ve açıkta ciklet çiğnemenin cezası 100 Dirhem.
 
 • Dubai Metrosu 75 km uzunluğunda ve 44 istasyonu var.
 
 • Textile Souk (Tekstil Çarşısı): Çeşitli giyim eşyaları başta olmak üzere aradığınız birçok şeyi bulabileceğiniz bir çarşı.
 
 • Ukrayna, Rus ve Filipinli kadınlara heryerde rastlanıyor.
 
 • Dubai’de nüfusun büyük çoğunluğu Araplardan değil, Asyalı ve Afrikalı göçmenlerden oluşuyor.
 
 • Dubai’de peçeli ve mini etekli kadınlar yan yana yürüyor.
 
 • Dubai, yabancıların kesinlikle vatandaşı olamadığı bir emirlik.
 
 • Günlük araba kiralama hizmetinin ederi, şaşırtacak derecede düşük.
 
 • Dubai’de turist kadınlar oldukça rahat gezebilmektedir. Tacize çok ağır bir ceza uygulanıyor.
 
 • Dubai’de devlet Arap nüfus azlığı sebebiyle, yerli Arap erkeklerin yerli Arap kadınlarla evlenmesini teşvik için böyle evliliklerde epeyce bir miktar para yardımı yapıyor. Eğer evlenilecek yerli Arap kadın dul ise bu para iki katına çıkıyor. Ayrıca bu evlilikten doğan her çocuk için para yardımları katlanarak artırıyor.
 • Ülke nüfusunun yarıdan fazlası erkek.
 
 • Filipinli, Vietnamlı kızlar çalıştıkları masaj salonlarının kartvizitlerini alışveriş merkezlerinde dağıtıyor veya arabaların sileceklerine iliştiriyorlar.
 
 • Villa ve rezidanslar bölgesi Emirates Hills ilhamını ve ismini Los Angeles Hollywood Beverly Hills’ten almıştır.
 
 • Dubai’de Coin Museum (Para Müzesi) ve Coffee Museum (Kahve Müzesi) gibi ilginç müzeler var.
 
 • Dubai Koyunda “Abra ” denilen küçük teknelerle hem ulaşım sağlanıyor hem de gezinti yapılıyor.
 
 • Aquaventure Water Park Su Parkında köpekbalıklarıyla kuşatılmış tehlikeli suların içinden su kaydırağıyla geçiş macerası yaşanabilir.
 
 • Bazen Cuma günleri Cuma namazlarında cemaate su, hurma, meyve ve meyve suyu dağıtılır.
 
 • Dubai, rekorlar kitabına girmek için havalimanında 5000 kg Belçika çikolatasından yapılmış dev bir Burj Halife maketi yapmıştır.
 
 • Dünyada en fazla yabancı ülke vatandaşının (oran olarak) doğum yaptığı şehir.
 
 • Mahkumların kıyafetlerine baktığınızda kaç sene ceza aldıklarını bilirsiniz: Çünkü giysilerinde değişik renklerde çizgiler vardır. Kendinizi Amerikan filmlerindeki cezaevlerinden birinde sanırsınız. Dışarısı 50 derece sıcaktır ama cezaevinin içi 24 saat klima çalıştığı için buz gibidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar