Barış Gücü kuvvetleri Kazakistan’dan ayrıldı

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne (KGAÖ) bağlı olarak Ermenistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Belarus'tan gelen barış güçleri Kazakistan’dan ülkelerine geri döndü.

Barış Gücü kuvvetleri Kazakistan’dan ayrıldı

Ermenistan ve Tacikistan’dan KGAÖ barış güçleri, Rusya’ya ait dört İl-76 askeri uçağıyla Almatı’dan ayrıldı.

Ermeni askerleri üç uçakla, ülkeye askeri teçhizat getirmeyen Tacik askerleri de bir uçakla gitti.

Kırgız barış güçleri de kendi araç konvoyuyla Almatı’dan dönüş yaptı.

Dajiang zırhlı araçlarının da olduğu konvoyun güvenliğini de kendileri sağladı.

Tacik askerlerinin bulunduğu uçakta Kazakistan Kara Kuvvetleri Askeri Enstitüsü’nde öğrenim gören 31 öğrenci de tatil için ülkelerine döndü.

KGAÖ operasyon merkezi de bu binada bulunuyordu.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI AÇIKLAMASI

Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında da “Kazakistan’da sosyal öneme sahip tesisleri koruma görevini yerine getiren KGAÖ Kolektif Barış Gücü’ndeki Tacikistan ve Kırgızistan ordu birlikleri daimi konuşlandırma noktalarına ulaştı” ifadesine yer verildi.

BELARUS SAVUNMA BAKANLIĞI AÇIKLAMASI

Belarus Savunma Bakanlığı da Kazakistan'da barış gücü görevini yerine getiren Belarus birliklerinin ülkeye döndüğünü duyurdu.

Açıklamada, “Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Barış Gücü’ne bağlı Belarus birlikleri Minsk yakınlarındaki Maçulişi askeri havaalanına ulaştı. Belarus birlikleri, Rus Hava-Uzay Kuvvetlerine ait uçaklarla nakledildi” denildi.

Açıklamada ayrıca, belirlenen görevlerin başarıyla yerine getirilmesinin ardından Belarus askeri personelinin Kazakistan'dan çekilmesi sürecinin tamamlandığı kaydedilerek, 103. Vitebsk hava indirme tugayı personelinin, barışı koruma görevinde önemli bir deneyim edindiklerine vurgu yapıldı.

5 ÜLKEDEN ASKERİ KUVVET GELDİ

Kazakistan’daki barış gücü operasyonuna Rusya, Belarus, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan’dan askerler katıldı.

KGAÖ güçleri stratejik açıdan önemli yapıları korudu.

Dün barış güçlerinin görevlerini başarıyla tamamladığı ve daimi olarak konuşlandıkları yerlere dönüşlerinin başladığı duyurulmuştu.