Türk Dilli Halkların Nevruz Gelenekleri uluslararası konferansı

18 Mart 2022 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı ve Sumkayıt şehir yönetimi işbirliği ile “Türk Dilli Halkların Nevruz Gelenekleri” adlı uluslararası konferans gerçekleştirildi.

Türk Dilli Halkların Nevruz Gelenekleri uluslararası konferansı

Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Bilimsel-Metodoloji ve Uzmanlaşma Merkezi, Sumqayıt Belediyesi Kültür İdaresi ve yöredeki çok sayıda kültür kurumu ile Devlet Resim Galerisi ve Azerbaycan Milli Konservatuvarı’nın gözetiminde düzenlenen “Türk Dilli Halkların Nevruz Gelenekleri” adlı uluslararası konferansın amacı, Türk dilli halklarda Nevruz geleneklerinin özgün özelliklerini ortaya çıkarmanın yanı sıra, milli geleneklerimizin yaşatılması olarak açıklandı.

Uluslararası konferansa Bakanlık çalışanları, Sumkayıt Belediyesi Kültür Dairesi, Sumkayıt Devlet Resim Galerisi, Sumkayıt il yönetimi üyeleri, sanat eğitimcileri və öğrencileri ile birlikte, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren çocuk müzik ve sanat okullarının müdür ve öğretmenleri, Sumkayıt Müzik Koleji, yerli ve yabancı ülkelerden çok sayıda katılımcı ve dinleyici katıldı.

Türk Dilli Halkların Nevruz Gelenekleri uluslararası konferans, Kültür Bakanlığı, Kültür Bilimsel-Metodolojik ve Ekonomik Merkezi Müdürü Saadat Khalafbayli, Sumkayıt Belediyesi Kültür Dairesi Müdürü Reşat Aliyev, Sumkayıt Şehir Yönetimi İnsak Kaynakları Müdürü Ferman Karimov ve Sumkayıt Müzik Koleji Müdiresi Sabina Mehdiyeva tarafından yapılan konuşmalarla açıldı.

Etkinlikte, Azerbaycan Milli Konservatuvarı Etnomüzik Bilimleri Bölüm Başkanı, Doç. Dr. Jala Qulamova, Sumkayıt Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Amirhan Isayev, Bakü Koreografya Akademisi'nden Dr. Sevinç Aliyeva, AMEA-Nahçıvan'da Etnografya Bölüm Başkanı Asaf Orucov, Fortepiano Bölüm Başkanı Sultan Gaboos, Felsefe Doktoru Vusala Yusif Amirbayova (Uman Sultanlığı, Maskat), Eğitim Bilimci, yönetmen ve www.tum-haberler.com haber sitesi genel yayın yönetmeni Ali Rıza Özkan (Türkiye, İstanbul), Pakistan Uluslararası İslam Üniversitesi Asistan Profesörü Dr.Fareed Brohi (Pakistan, İslamabad), Necmettin Erbakan Üniversitesi, Yunus Çağlak (Türkiye, Konya), Okan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sanat Eğitimi Müzik Bölümü Ahmet Keleşoğlu,  Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Felsefe ve Din Bilimleri Eğitimi Doktoru Ermamat Ergeshov (Kırgızistan, Bişkek), Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türkçe Lehçeleri Bölümü Abdulmukaddes Kutlu (Türkiye, Diyarbakır), Ulan-Bator Uluslararası Elit Üniversitesi öğretmeni Aysel Tilyeukhan (Mongolustan, Ulan-Bator) Avrupa Ulusal Üniversitesi, "Oтырар Kütüphanesi" Bilimsel ve Araştırma Merkezi Baş Araştırmacısı Erkegul Aryakkarkızı (Kazakistan, Nur-Sultan), Gürcistan Azerbaycanlı Kadınlar Birliği Kültür Bölüm Başkanı Mirza Fatali Akhundov, Tiflis Yunus Emre Enstitüsü Kültür Merkezi Nargila Mehdiyeva (Gürcüstan, Tiflis) bir konuşma yaptı.

Bilim insanları konuşmalarında geçmişten bugüne Azerbaycan, Türkiye, İran, Afganistan, Tacikistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Kırım ve birçok Asya ülkesinde yeni yılın ve baharın gelişinin kutlama seramonileri ve ritüelleri hakkında konuştular. Nevruz bayramının 2009 yılında UNESCO tarafından Maddi Olmayan Kültürel Miras listesine alındığı ve 2010 yılında BM Genel Kurulu'nun 64. oturumunda 21 Mart'ın "Uluslararası Nevruz Günü" ilan edildiği özellikle vurgulandı.

Uluslararası konferansta çocuk sanat okulları ve resim galerisi tarafından yapılan Nevruz geleneklerine ilişkin resimlerin yanı sıra, sanatçıların el sanatlarından oluşan sergisi de gösterildi.