BOYUN EĞMEYEN ÖĞRETMEN, NURİ GÖKÇEK

Yüksek öğrenimini 1974 yılında Erzurum Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’nde tamamlayan Nuri Gökçek, halkçı eğitim ve emekten yana mücadeleleri dolayısıyla isteğinin dışında çeşitli yerlere tayin edilir.

43 yıllık meslek yaşamında TÖB-DER, Eğitim Sen, Eğitim İş sendikalarında bulunmuştur. 2017 yılında emekli olan öğretmenimiz sendikal mücadelenin içinde özellikle İstanbul’daki öğretmenlerin tanıdığı biridir. Pek çok eylemin içindedir. Dahası örgütçüdür. Eğitim İş İstanbul 3 Nolu Şube kurucularındadır. Sendika yöneticiliği yapmıştır.

Nuri Gökçek, kendisini geliştiren bir öğretmenimizdi. “Eğitim Yönetimi ve Denetimi” alanında yüksek lisans yapmıştır. 20 yıl Öğretmen Dünyası dergisinin İstanbul temsilciliğini yürütmüş ve yazıları yayınlanmıştır. Bu meziyetleri yanında kendisinin uzu şiirleri ezbere bildiğini ve çok güzel okuduğunu da belirteyim.

Pek çok eylemde yan yana yürüdüğümüz Nuri Gökçek öğretmenimiz şimdi meslek hayatında karşılaştıklarını, sendikal mücadelelerini “Öğretmenim Sen Hiç Boyun Eğmedin” kitabında topladı. Kitabın alt başlığında “1. Kitap” yazıyor. Anı ve mücadelelerinden oluşan kitabını sanırım bir seri halinde yayınlayacak. Öğretmenimizin 1. Kitabı, mesleğinin 1974-1985 yıllarını kapsıyor. Bu dönem, Türkiye’de 1. ve 2. Milliyetçi Cephe dönemleri ile 12 Eylül yönetiminin faşist uygulamalarının olduğu yıllardır. O yıllar öğretmen örgütlülüğü ve öğretmenler üzerinde önce partizanca ağır baskıların, sonlara doğru ise saldırı, sindirme ve çoğu öldürmeyle sonuçlanan acı dönemlerdi. Kitapta Nuri Gökçek’in bu dönemlerin her türlü ağır baskı, saldırı, sindirme ve işkencelerine uğradığı görülecektir. Dahası kitapta her türlü ağır baskıya rağmen devrimci demokratların sevdalarının, aşklarının öldürülemediği de görülecektir.

Kitapta hükümetlerin her türlü zorluğuna, yıldırma ve yok etme politikalarına rağmen öğretmenlerin, mesleki ideallerinden, insan sevgilerinden hiçbir şey koparıp alamadığı, eğitim, öğretim ve toplumu aydınlatma misyonlarından zerrece bir şey eksiltemediği genişçe anlatılmaktadır.

Kitapta bahsi geçen kişilerin hemen hemen tamamı gerçek kişilerdir. Yasal nedenlerle bazıları için takma isim kullanılmıştır. Bir döneme ışık tutacağına inandığım bu kitap, Nuri Gökçek’in yaşadıklarının tamamen birer özetidir.

Nuri Gökçek’in 2. kitabı 1985 ve sonrasını konu almıştır; ancak henüz tamamlanmadı. Kendisi, okuyan herkesin kendisinden bir şeyler bulacağı kitabının geniş bir okuyucu kitlesi ile buluşmasını diliyor.

Sendikal mücadeleden kendisinden pek çok şeyi öğrendiğimiz öğretmenimizin kitabından, milli eğitim mücadelesi verecek öğretmenlerimiz kadar toplumsal mücadelenin içinde olanlarımız da yararlanacağına inanıyorum.

Okunması, okutulması ve mücadelede değerlendirilmesi dileğiyle. Nuri öğretmenimizin kalemi var olsun.

Not: Kitap, yayınevi tarafından belirli yayın kuruluşlarına iletildi. Yakında oralarda görülecektir. İsteyen oradan, isteyen benimle iletişime geçerek temin edebilirsiniz.

Nuri Gökçek’in telefonu: 0532 514 11 94

Epostası: nuri336@hotmail.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar